
پزشكيان:اول و دوم شدن به معناي پيروزي و شكست نيست
مسعود پزشكيان روز گذشته با راي نمايندگان به عنوان نايبرئیس موقت مجلس دهم انتخاب شد، نماينده مردم تبريز اگرچه در اردوگاه اصلاحطلبي معرفي ميشود اما به سبب ديدگاه اعتدالياش در ميان اصولگرايان و ميانه روها هم حاميان زيادي دارد. براي او آن چنان مهم نبود كه يك نماينده عادي باشد يا عضو هيات رئيسه و تنها بر يك نكته تاكيد داشت و دارد كه همان خدمت به مردم است، چنانكه به «آرمان» ميگويد تلاش نبايد در راستاي رسيدن به نايبرئيسي يا كسب عنوانهاي ديگر باشد بلكه اگر تلاشي هست بايد در خدمت به جامعه باشد. مسعود پزشكيان درباره انتظارات از هيات رئيسه مجلس با «آرمان» به گفتوگو پرداخت كه در ادامه ميخوانيد:
هيات رئيسه مجلس به ويژه نواب رئيس نقش مهمي در اداره جلسات دارند. چه برنامهاي براي اين جايگاه داريد؟
اول از همه به اين موضوع اشاره كنم که در انتخابات هيات رئيسه فردي انتخاب ميشود و مثلا نايبرئیس اول ميشود و كانديداي ديگري نايبرئیس دوم ميشود اما اين به معناي پيروزي نفر اول و شكست نفر دوم نيست بلكه همه بايد به آن نفر اول كمك كنند كه اهداف تعيين شده محقق شود. در موضوع هيات رئيسه بايد به اين نكته توجه داشته باشيد كه به صورت فردي نميتوان اقدامي صورت داد و اگر وضعيت به نحوي باشد كه شايسته سالاري مبناي انتخاب اعضاي هيات رئيسه بوده باشد در آن زمان ميتوان به برنامهريزي براي عملكرد خود انديشيد. تا به حال فكر كرديد كه دليل چرخش قدرت چه بوده است. دليلي جز ارزيابي عملكردها ندارد يعني اگر بر كرسي قدرت بوديد كه شايد كرسي هيات رئيسه هم از آن جمله باشد، خوب عمل كرديد و خدمتگزار مردم بوديد، ميتوانيد در آن كرسي حضور خود را تمديد كنيد. يكي از مولفههايي كه بيانگر عملكرد صحيح است، نبودن فاصله ميان گفتار و عمل است. بايد عملكردها به ويژه از سوي حاضران در ليست اميد در مجلس به نحوي باشد كه اميد را در واقعيت زنده كند. چرا كه در غير اين صورت نه تنها كرسي هيات رئيسه پايدار خواهد ماند بلكه براي دور بعدي مجلس هم نگاه و موضع جامعه تغيير خواهد كرد. در بياني كوتاهتر بايد تاكيد كنم كه بايد براي خدمت تلاش كرد نه براي كسب قدرت.
به هر حال اين تلاش در هر دوره صورت ميگيرد و مختص مجلس دهم نيست كه به آن توصيه ميكنيد.
اگر واقعا همه تلاش ها براي خدمت بود پس چرا مشكلات زيادي هنوز بدون راهكار باقي مانده است؟ آيا صرف حضور نمايندگان در مجلس براي اين است كه بر صندلي نمايندگي مجلس بنشينند و فراموش كنند وظيفه اصلي آنها چيست. اگر غير از اين است پس چرا در اين همه سال كه از انقلاب ميگذرد مشكلات زيادي بدون راهكار حل آن وجود دارد و نمايندگان نتوانستند آنها را حل كنند. اينكه بگويند راهكاري پيدا نكرديم قابل قبول نيست و نميشود به فكر مشكلي بود و در مسير يافتن راهكار حل آن تلاش كرد اما نتيجهاي نداشته باشد. مثلا در همين هيات رئيسه بارها مشاهده شد كه افراد متعهد به انجام وظيفه خود نبودند و به قول معروف نميتوانستند نقش زبان مجلس را ايفا كنند كه همين موضوع سبب مشكلاتي ميشد. وحدت بايد در هيات رئيسه حفظ شود تا به ديگر بخشها تسري پيدا كند. هيات رئيسه بايد پاسخگو باشد كه اگر اين چنين نباشد مردم ناراضي خواهند شد و به مهمترين رسالت خود عمل نکرده ایم.
پس معتقديد حضور در هيات رئيسه بدون برنامه فايده ندارد. درست است؟
غير از اين نيست. زماني كه بخواهيد براي اين جايگاه كانديدا بشويد و بگوييد برنامه دارم آن چنان توجهي نميشود، چون در آن زمان به يكباره همه احساس مسئوليت ميكنند تا ثابت كنند آنها هم به دنبال حل مشكلات هستند كه البته مختص مجلس دهم نيست بلكه به شكل يك قاعده دركشور درآمده است. افرادي كه درصدد بودند براي هيات رئيسه كانديدا شوند بايد مواضع خودشان را مشخص كنند و ديدگاههاي خودش را بيان ميكردند. اگر كسي مدعي است بايد رئيس يا نايبرئیس شود بايد بگويد براي حل مشكلات كشور چه برنامهاي دارد و فردا بايد پاسخگوي تعهداتش باشد. هر گروهي ميخواهد قدرت را در دست بگيرد ميتواند بگيرد اما در قبال آنچه مسئوليت پيدا كرده است سال ديگر بايد گزارش دهد و پاسخگو باشد.
فرض كنيد فردا جلسه مجلس است و شما عضو هيات رئيسه. چه وظايفي براي خودتان در نظر داريد؟
اول از همه برنامهريزي براي هيات رئيسه بستگي به آنچه دارد كه تقاضا ميشود. ضمن اينكه تيم همراه در هيات رئيسه هم از اهميت زيادي برخوردار است يعني شما بايد بدانيد با چه افراد و چه ديدگاههايي درصدد محقق كردن برنامهها هستيد. دو وضعيت وجود دارد نخست اينكه وارد ساز و كاري ميشويد كه اهداف و برنامههاي آن مشخص است و درصدد هستيد برنامههاي خودتان را در آن فضا اجرا كنيد اما زماني هم هست كه وارد جمعي ميشويد كه هر يك از اعضاي آن ديدگاه خاص خودشان را دارند كه پيش از آغاز و اجراي برنامه بايد ارزيابي صورت گیرد كه آيا در چنين وضعيتي امكان كار و فعاليت هست يا نه. در مجلس از اين تجارب زياد بوده است كه يك نمونه آن برجام است و هر گروهي ساز خودش را میزد، پس طبيعي بود در بسياري مواقع به مشكلات بزرگي برسيم. براي رسيدن به همزباني بايد بگوييم طبق چه روشي با هم كار ميكنيم و اگر بر سر اين روشها به توافق نرسيم، ممكن است به نتايج مختلفي برسيم و اختلاف پيدا كنيم. من قبلا هم گفته بودم كه يكي از مشكلات ما بلد نبودن كار به صورت تيم است يعني هر فرد يا گروهي ميخواهد حرف خودش را به كرسي بنشاند كه اختلاف پيش ميآيد و در نهايت به نتيجه نخواهيم رسيد.
در مجلس دهم موضوع مينو خالقي را پيگيري ميكنيد؟
اميدوارم موضوع خانم خالقي حل شود. آن طور كه من میفهمم فردي كه از سوي شوراي نگهبان تاييد شده و به مردم اجازه راي دادن به او داده شده است، اگر پس از انتخابات مشكلي در پرونده او پيدا شد بايد در شعب(مجلس) بررسي شود چرا كه شوراي محترم نگهبان او را تاييد كرده و مردم راي دادند. اگر مستندي به دست آوردند بايد بدهند مجلس تا نمایندگان تصميم بگيرند.