
چرخش عجیب موضع «رئیسی» درباره مسئله حجاب
از انتخابات سال 84 که محمود احمدینژاد برخورد پلیسی با بدحجابان را موردنقد قرارداد تا به امروز در فصول انتخاباتی نقد آن از سوی کسانی که زمانی بر انجام آن بسیار تأکید داشتند و بارها دولت اصلاحات را بهعنوان عامل بدحجابی معرفی کرده بودند، بدون ارائه هیچ برنامهای و تنها در قالب یک شعار پوپولیستی که با آزادیهای نسبی در آن مقطع همراه میشود، صورت میگیرد.
مسئله بدحجابی و رعایت حجاب بر اساس موازینی که در قانون مورد تأکید قرارگرفته، همواره از موضوعاتی بوده است که کاندیداهای ریاست جمهوری از هر گرایش و طیف سیاسی به آن علاقه داشته و بهطورمعمول بخشی از مباحث تبلیغاتی خود را به این موضوع اختصاص میدهند.
برخی از کسانی که امروز کاندیدای ریاست جمهوری هستند در طول عمر سیاسی خود این مبحث را مورد تأکید قرارداده و هنوز هم موردتوجهشان است، اما برخی دیگر که بارها به دولت اصلاحات بهعنوان عامل بدحجابی حمله کرده بودند با نزدیک شدن به زمان انتخابات بهنقد در باب برخوردهای پلیسی با قضیه بدحجابی می پردازنده تجربه نشان داده این گروه پس از کسب آرا دیگر از آن صحبتی به میان نخواهند آورد. نخستین بار این بحث در انتخابات سال 84 توسط محمود احمدینژاد مطرح شد و او در یک برنامه تلویزیونی، گشت ارشاد را که برای اولین بار از سوی سردار طلایی، رئیس پلیس تهران در زمان فرماندهی نیروی انتظامی توسط محمدباقر قالیباف به خیابانهای شهر تهران آورده شده بود را موردنقد قرارداد.
محمود احمدینژاد که بهعنوان یکی از چهرههای تندرو اصولگرا وارد عرصه رقابت شده بود در یک برنامه تلویزیونی مشکل کشور را موی بیرون مانده دختران یا آستین بالاآمده مانتو آنها ندانست و مدعی شد که با ورود گشت ارشاد به خیابانها مخالف است.
نکته جالب آن است که سردار محمدباقر قالیباف خود نیز در سال 92، زمانی که دیگر فرمانده نیروی انتظامی نبود و یکی از کاندیداهای ریاست جمهوری بهحساب میآمد در دوره تبلیغات انتخاباتی بهنقد این مسئله پرداخت و در خصوص آن گفت: «به حجاب نباید تنها بهعنوان یک پوشش نگاه کنیم، بلکه به حجاب بهعنوان یک باور و نماد ارزشهای فرهنگ اسلامی و ایرانی خود توجه شود. موضوع عفاف و حجاب یک موضوع مقطعی و دستوری نیست که با دستور دنبالش کنیم. با سختگیری و خشونت امکان توسعه عفاف و حجاب در جامعه امکانپذیر نیست.»
روز گذشته کانال های تلگرامی ویدئویی از سید ابراهیم رئیسی منتشر کردند که نشان میدهد نزدیک به انتخابات نظرات او در ارتباط با مسئله حجاب تغییر جالبی کرده است.
رئیسی در این ویدئو میگوید: «در رابطه باحجاب یک مصوبه داریم در شورای عالی انقلاب فرهنگی دارای 22 بند برای 2 دستگاه اجرایی کشور، اجرا این قضیه به وزارت کشور محول شده که معتقد هستم اجرا این آئیننامه باید به وزارت ارشاد اسلامی محول میشد.»
وی در این ویدئو ادامه اضافه میکند: «درصورتیکه مسئله حجاب را فرهنگی ببینیم باید به وزارت ارشاد و فرهنگ اسلامی واگذار شود. بدین معنا که نهادهای فرهنگساز و الگوساز در جامعه باید در این رابطه ورود پیدا کنند و نوبت اقدامات انتظامی خیلی دور میرسد آنهم برای کسانی که هنجارشکنی سنگینی انجام میدهند.»
رئیسی در حالی چنین درباره برخورد با بدحجابی سخن میگوید که در 30 خردادماه سال 1389 در مقام معاون اولی قوه قضائیه در نشستی گفته بود(اینجا): «قوه قضائیه از نیروی انتظامی در برخورد با مفاسد اجتماعی و بدحجابی حمایت میکند و تمامی دادستانها و دادسراهای سراسر کشور وظیفه پشتیبانی از این نیرو را بر اساس قانون بر عهدهدارند.»
رئیسی در همین نشست در پاسخ به پرسش خبرنگاری مبنی بر اینکه چرا برخی از دادستانهای کشور دستور جریمه زنان بدحجاب را صادر کردهاند، پاسخ داده است: «عفاف و حجاب متن قانون است و جزو ضروریات دین اسلام بوده و در اجرای آن اعمال سلیقه و نظر اشخاص جایز نیست. امروز اخلاق جامعه درگرو مبارزه با مفاسد اجتماعی است و نیروی انتظامی نیز نباید در برخورد با بدحجابان غفلت کند.»

اینکه کاندیداهای اصولگرا وجود گشت ارشاد در خیابانهای تهران را به باد نقد میگیرند تنها میتوان به این حساب گذاشت که آنها برای کسب قدرت و جذب آرای مردم حاضرند به هر ترفندی متوسل شوند و در این راه از بیان شعارهای و وعدههای عوامفریبانه و پوپولیستی نیز مانند همین موضوع مخالفت با برخوردهای پلیسی با مسئله حجاب، افزایش یارانه نقدی و یا ارائه پول ماهیانه به بیکاران هیچ ابایی ندارند.