به روز شده در: ۰۳ خرداد ۱۴۰۴ - ۱۴:۰۰
کد خبر: ۳۷۸۷۸۵
تاریخ انتشار: ۱۶:۲۴ - ۱۷ تير ۱۳۹۸

نیویورک‌تایمز: ترامپ به‌دنبال فروپاشی حکومت ایران است و همین هم باعث ناکامی‌اش شده است

روزنو :ایران با اعلام عبور از محدودیت‌های برجام برای میزان غنی‌کردن اورانیوم تهدید کرد که در صورت همراهی اروپا دیگر تعهداتش را نیز زیر پا خواهد گذاشت. این کشور روز شنبه اعلام کرد که به‌خاطر عدم پایبندی اروپا به وعده‌هایی‌ که در طی برجام داده، برخی از تعهداتش را در زمینه میزان غنی‌سازی اورانیوم زیر پا می‌گذارد. تعهداتی که جمهوری اسلامی ایران چهار سال پیش در جریان توافق برجام به اروپا و آمریکا داده بود تا آن‌ها را به این اطمینان برساند که به‌دنبال دستیابی به سلاح هسته‌ای نیست.
ایران با اعلام عبور از محدودیت‌های برجام برای میزان غنی‌کردن اورانیوم تهدید کرد که در صورت همراهی اروپا دیگر تعهداتش را نیز زیر پا خواهد گذاشت. این کشور روز شنبه اعلام کرد که به‌خاطر عدم پایبندی  اروپا به وعده‌هایی‌ که در طی برجام داده، برخی از تعهداتش را در زمینه میزان غنی‌سازی اورانیوم زیر پا می‌گذارد. تعهداتی که جمهوری اسلامی ایران چهار سال پیش در جریان توافق برجام به اروپا و آمریکا داده بود تا آن‌ها را به این اطمینان برساند که به‌دنبال دستیابی به سلاح هسته‌ای نیست.
 
به‌گزارش روز نو ؛ حالا جمهوری اسلامی ایران دوباره به حوالی جایی بازگشته که پیش از برجام در آن‌جا قرار داشت: به ابتدای راهی که نهایت آن مسیر می تواند توانایی تولید بمب اتمی باشد.
 
در هفته‌های اخیر تهران به‌طور مرتب به سمت عبور از محدودیت‌های برجام حرکت کرده. عملی که به گفته دولت جمهوری اسلامی ایران یک اقدام سیاسی است، یا به عبارت بهتر پیامی به غرب- تا تحریم‌های آمریکا علیه این کشور را که آسیب‌های آشکاری به اقتصاد این کشور رسانده و صادرات نفتش را مختل کرده است، از میان بردارد.  هفته گذشته هم جمهوری اسلامی ایران محدودیت میزان ذخیره سوخت هسته‌ای را زیر پا گذاشته بود. اقداماتی که در کنار هم از دید غرب اقداماتی تهدیدکننده هستند. مسیری که به‌رغم این‌که جمهوری اسلامی بارها و بارها اعلام کرده که به دنبال طی کردنش نیست و از نظر مذهبی تولید سلاح‌های کشتار جمعی را مشروع نمی‌داند، ولی در عین‌حال برای غرب ترسناک است و آن‌ها می‌ترسند که ایران نیز در نهایت به جایی برسد که کره شمالی با دستیابی به آن حالا دست بالا را در مذاکراتش با آمریکا و دیگر کشورهای غربی دارد. با این‌که جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به ادعاهای غربی‌ها ادعا می‌کند که این کشور همواره در این سال‌ها به‌دنبال حفظ برجام بوده و این آمریکاست که سال گذشته به‌شکل یک‌جانبه از این توافق خارج شد و این بحران را کلید زد.
 
حالا با عبور ایران از محدودیت‌های چهار ساله برجام رسانه‌های آمریکا علاوه بر ادامه انتشار تحلیل‌هایی درباره چرایی و ریشه‌های ادامه تنش‌های میان تهران و کاخ‌سفید، با استفاده از دستاوردهای –صوری- دیدار ترامپ با رهبر کره شمالی لزوم به‌کارگیری راه‌کارهای مقابله با بحران روابط آمریکا- کره شمالی را در پرونده ایران نیز یادآوری می‌کنند. موضوعی‌که اگرچه بیشتر کارشناسان غربی بر این عقیده‌اند که به‌دلیل تفاوت‌های ذاتی- ایدئولوژیکی جمهوری اسلامی ایران با کره شمالی تنها یک مدل تئوریک بوده و در دنیای واقعی سیاست، بیش از یک الگوی رسانه‌ای کارایی دیگری ندارد، اما به‌هرحال صرف انتشار تحلیل‌هایی در این مورد نشان از این دارد که در فضای سیاسی آمریکا روی این شباهت‌ها و همخوانی‌ها تکیه می‌شود و این باور وجود دارد که با کلیدی یکسان می‌توان به جنگ قفل‌های متفاوت روابط دو کشور رفت.
 
یکی از مهم‌ترین تحلیل‌های روزهای اخیر را در این مورد دیوید سنگر انجام داده. گزارشگر امور امنیت ملی روزنامه نیویورک‌تایمز که در گفتگو با مایکل باربارو، مجری پادکست روزانه این نشریه می‌گوید که دیدار بی‌سابقه و ناگهانی دونالد ترامپ و کیم جونگ اون در منطقه مرزی دو کره چندین و چند پیام عمده و مهم برای تهران داشته و احتمالا رهبران ایران در مواجهه با این دیدار غیرمترقبه موشکافانه‌ترین نگاه را به ماجرا انداخته‌اند، تا از قبال رویکرد و برخورد دولت ترامپ با برنامه اتمی کره‌شمالی بتوانند مدل آتی مواجهه آمریکا با برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران را مدل‌سازی کنند.
 
دیوید سنگر با اشاره به این واقعیت منطقی که «هر کسی اگر جای ایران باشد به خودش می‌گوید وقتی ما یک بار تقریبا کل برنامه هسته‌ای خودمان را تغییر دادیم و بسیاری از بخش‌هایش را متوقف کردیم، ولی در عوض آمریکا از این توافق بیرون رفت و ما را با تحریم‌های شدید دیگری مواجه ساخت، پس حالا احتمالا بهتر است کاری را بکنیم که یک زمانی کره شمالی کرده است. دلیلش هم این است که ایرانی‌ها و البته همه دنیا دارند می‌بینند که کره‌شمالی‌ چون بمب اتمی دارد و آمریکا از این قضیه می‌ترسد، بنابراین بدون این‌که راضی به تسلیم تسلیحات و توقف فعالیت‌های هسته‌ای خود شود، دارد با آمریکا چانه‌زنی می‌کند و این چیزی است که شاید ایران حسرتش را بخورد که اگر به وعده‌های اوباما اعتماد نکرده بود، امروز آن کشور نیز از چنین موقعیتی بهره‌مند می‌شد».
 
در ادامه این تحلیل دیوید سنگر می‌گوید که احتمالا ایران با سرمشق قرار دادن این موضوع است که محدودیت‌های برجام را به روشنی و جلوی چشم تمام دنیا زیر پا گذاشته‌اند تا به دنیا نشان دهند که آن‌ها هم اگر بخواهند می‌توانند خیلی زود به تکنولوژی تولید سلاح هسته‌ای دست یابند. از نظر این روزنامه‌نگار پرسابقه آمریکایی «البته نیازی نیست که تهران واقعا تا مرحله ساخت بمب اتمی پیش برود. بلکه همین که به دنیا نشان دهد که مثل کره شمالی این توان و امکانات و ابزار مورد لزوم برای ساخت بمب هسته‌ای را دارد، کافی است و آن‌وقت دوباره این آمریکا و غرب هستند که دنبال آن کشور خواهند دوید. در واقع نشان دادن توانایی تولید سلاح هسته‌ای به منزله کارتی در دست جمهوری اسلامی خواهد بود که باعث می‌شود دنیا تمام تحریم‌های اخیر را از اقتصاد این کشور رفع کند».
 
این کارشناس و گزارشگر امور امنیت ملی در ادامه درباره راه‌های موجود در پیش پای ایالات متحده برای این‌که جلوی الگوبرداری ایران از کره‌شمالی را بگیرد می‌گوید: «باید دید هدف و نیت اصلی کاخ‌سفید در قبال ایران چیست. یعنی کارهایی که این کشور برای جلوگیری از الگوگیری ایران باید بکند، به پاسخ این پرسش ربط دارد. یعنی اگر همان‌گونه که آمریکا ادعا می‌کند دلیل این همه فشار روی جمهوری اسلامی ایران این هدف است که در نهایت ایران را پای میز مذاکره کشانده و به یک توافق بهتر برسد، در آن صورت دولت ترامپ یک سری از کارها را می‌تواند بکند و اما اگر این شایعات درست باشد که در داخل دولت دونالد ترامپ عده‌ای از جمله جان بولتون یا مایک پمپئو معتقدند بحران هسته‌ای ایران مادام که حکومت جمهوری اسلامی ایران بر سر کار بماند، قابل حل و رفع شدن نیست، در آن صورت می‌بینیم که دولت ایالات متحده برای رسیدن به اهدافش یک سری کار دیگر پیش رویش خواهد بود و به عبارت بهتر این دو نوع رویکرد در قبال جمهوری اسلامی ایران راه حل‌های متفاوتی نیز می‌طلبند». به گفته دیوید سنگر «اگر قصد به دست آوردن یک توافق بهتر باشد، می‌توان با محوریت همان برجام پیشنهاداتی برای کشاندن جمهوری اسلامی پای میز مذاکره ارائه داد، ولی اگر بنا بر شایعاتی که وجود دارد هدف آمریکا از برخوردها و سختگیری‌هایش علیه ایران براندازی است نه تقویت برجام، در آن‌صورت طبیعی است که راه‌حل‌ها تفاوت خواهد کرد و بیشترین تمرکز باید به‌روی راه‌های تغییر رژیم در تهران و جایگزینی سیاستمداران جوان‌تری باشد که نه سودای اتمی‌شدن دارند، نه نیاز و وسوسه‌اش را».
 
اما به نظر کارشناسان هدف آمریکا از فشار آوردن به جمهوری اسلامی ایران چیست؟
 
دیوید سنگر در پایان تحلیل‌هایش با اشاره به این‌که «هر کس چند وقتی اقدامات آمریکا را مورد مطالعه قرار دهد به سهولت می‌تواند نیات و اهداف این کشور را متوجه شود» می‌گوید: «این موضوع را اروپایی‌ها هم متوجه شده‌اند و بیشتر در گپ‌زدن‌های بین دیدارهای رسمی، وقتی میکروفون‌ها خاموش هستند می‌گویند که از نظر آن‌ها هم نیت واشنگتن توقف برنامه هسته‌ای تهران نیست، بلکه ترامپ قطعا به‌دنبال فروپاشی حکومت ایران است و همین هم باعث ناکامی‌اش شده است».
تصویر روز
خبر های روز