
احتمال چالش رئیسی با مجلس انقلابی
روز نو :مجلس یازدهم کاملا اصولگراست از این رو پیشبینی میشد که دولت سیدابراهیم رئیسی قرار است با مجلسی همسو شروع به کار کند و در ادامه مسیر خیلی با چالش از سوی مجلس مواجه نشود. انتظار میرفت دولت اصولگرای رئیسی که بر آمده از حمایتهای همه جانبه مجلس یازدهمیها هم هست در جلب حمایت بهارستان مشکلی نداشته باشد. اما از همین ابتدا برخی از نمایندگان ساز مخالف با رئیسی را برافراشتهاند. نکته قابل توجه این است که جنس این مخالفتها مبنایی نیست. به این معنی که نمایندگان مخالف الزاما مخالف سیاستهای دولت رئیسی نیستند. دعوای آنان از جنس رسیدن به قدرت است. تا الان بسیاری از اصولگرایان تلاش کردند که نظرات خود را به رئیسی تحمیل کنند و افراد مورد نظر خود را به وزارت برسانند. حالا که رئیسی کابینه خود را پیشنهاد داده است توقعات از مرحله وزرا به مرحله معاونان وزرا رسیده است. به نظر میرسد که برخی از نمایندگان میخواهند از ابزار رأی اعتماد برای تحمیل نظرات خود به رئیسی استفاده کنند تا به این ترتیب بتوانند سهم بیشتری از قدرت را به دست بیاورند. همین هم باعث شده تا تلاشهایی برای جلوگیری از این کارشکنی صورت بگیرد.
محمدباقر قالیباف رئیس مجلس دیروز در صحن علی درباره بررسی صلاحیت و برنامههای وزیران پیشنهادی رئیس جمهوری گفت: «نامه رئیس جمهوری در ساعت ۱۳ و ۳۵ دقیقه روز چهارشنبه نامه به دست ما رسید که زمان صحن علنی مجلس به پایان رسیده بود. اما بر اساس قانون آییننامه داخلی مجلس موظف به تشکیل جلسه علنی برای اعلام وصول هستیم.»
قالیباف با اشاره به برنامه کلی وزرای پیشنهادی دولت سیزدهم گفت: «اسامی در چند صفحه و ضمیمه به مجلس ارسال شده که در سامانه بارگذاری میشود. همچنین مواردی همچون تجربه، تخصص مرتبط، شرح حال وزرا، برنامه و سوابق علمی و اجرایی و سایر امتیازات قابل استناد در سامانه در اختیار همه نمایندگان قرار میگیرد.»
وی از وزرا خواست تا تمام برنامههای خود را در این سامانه قرار دهند و افزود:«این سامانه سبب رجوع همه نمایندگان و کمیسیونهای تخصصی است.» تا این جای صحبتهای قالیباف نکته خاصی نبود اما در ادامه نگرانی او از عدم رأی آوری برخی از وزرای پیشنهادی مشهود شد.
وی با بیان اینکه مبنای تصمیم گیری مجلس مبتنی بر توانایی، کارآمدی، پاسخگویی، برنامه، اسناد بالادستی و چابکی در تصمیمگیری است، گفت: «این موارد در قانون نیز آماده که ما مبنا قرار خواهیم داد. در بررسیها نیز به این نکته توجه شود که رئیس دولت رئیس جمهوری است و ایشان وظیفه پیشبرد کارها را به عهده داشته و این مسوولیت را پذیرفتند و میخواهند با این تیم کار کنند. این صحبت من به این معنا نیست که مجلس به کل این فهرست رای دهد زیرا در این صورت نیاز نبود این فهرست در مجلس مطرح شود. اینکه قانون رای اعتماد و حرف آخر را به عهده مجلس گذاشته است، شکی نیست اما باید ما نیز انصاف داشته باشیم.»
این نشان میدهد قالیباف در پی آن است که تا از یک حادثه ناگوار جلوگیری کند، چرا که او احتمال میدهد ممکن است برخی از وزرا نتوانند رأی لازم را برای رسیدن به وزارت کسب کنند.
حضور وزرای پیشنهادی در همه کمیسیونها
در همین دیروز نظامالدین موسوی، سخنگوی هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی در پاسخ به این سوال که کدام یک از وزیران پیشنهادی در جلسات تخصصی کمیسیونهای مجلس حاضر میشوند، گفت: مطابق ماده ۲۰۲ آییننامه داخلی مجلس، وزیران پیشنهادی به مدت یک هفته در کمیسیونهای مختلف مجلس حضور پیدا میکنند و برنامهریزی هم که ما انجام دادهایم این است که همه وزیران در همه کمیسیونها حضور پیدا کنند.
به گزارش ایلنا، سخنگوی هیات رئیسه مجلس افزود: «از امروز(شنبه) تا روز سهشنبه همه وزیران به تناسب در کمیسیونهای مختلف که حدود ۱۰ کمیسیون تخصصی در مجلس شورای اسلامی داریم، دعوت هستند و میآیند و هم در کمیسیونها و هم در فراکسیونها حضور پیدا میکنند. بنابراین در این مدت قرار است که همه وزیران پیشنهادی از سوی رئیس جمهوری براساس بازه زمانی تعیین شده در کمیسیونهای مختلف حضور پیدا کنند. البته در کمیسیونهای مرتبط وزیران مرتبط زمان بیشتر یعنی دوساعت و در کمیسیونهای غیرمرتبط با موضوع وزارت، به مدت یک سال ساعت حضور خواهند داشت. اگر من بخواهم همه وزیران و ساعت حضور آنها در کمیسیونها را بیان کنم طولانی میشود و احتمالاً فرصت نشود، همه وزیران در همه کمیسیونها حضور پیدا میکند.»
بر این اساس به نظر میرسد که دو هفته پیش رو رئیسی و تیم همراهش به شدت درگیر تشکیل کابینه هستند و فشارها برآنها بهشدت زیاد است. وزرای پیشنهادی روزهای سختی را در مجلس خواهند داشت چرا که نمایندگان برای رأی اعتماد با آنان وارد چالش میشوند.
کارشکنان در کار دولت
در همین حال برخی از اصولگرایان هم تلاش میکنند که فشار را به نفع رئیسی کم کنند. محمدتقی رهبر، فعال سیاسی اصولگرا در رابطه با روند احتمالی تایید کابینه رئیسی در مجلس گفت: «امروز رئیس جمهور مستقر است ولی اعضای کابینه تا در مجلس رای اعتماد نگیرند و مورد تایید نباشند وارد کابینه نمیشوند.
آقای رئیسی جدی، دلسوز، فعال و کاردان است و قطعا کابینه را در شرایط مناسب خودش تعیین میکند؛ طبعا مجلس هم همینطور است و چون اکثریت مجلس با این حرکت انقلابی هماهنگ هستند آنها هم رای میدهند و دولت مستقر میشود.»
او افزود:«وقتی دولت مستقر شد هر وزارت خانهای مرحله تعیین معاونین را دارد و قطعا افرادی مومن و کاردان و انقلابی و دلسوز ملت و متخصص و متعهد وارد عرصه میشوند. ما امیدواریم انشاءالله موفق بشوند و کارشکنی وجود نداشته باشد.»
او تاکید کرد: «امیدواریم دولت در شان ملت و مطابق با انتظار ملت کار کند. مجلس امروز پشتیبان دولت است قوه قضاییه نیز همچنین و امیدواریم این سه قوه، هم صدا و هم آوا به خدمت ملت کمر ببندند در چنین شرایطی کارشکنیها راه به جایی نمیبرد.»