
مطالبه نکنید، مقاومت کنید
روز نو :اظهارات یک نماینده مجلس باعث واکنش تند افکار عمومی شده است. عبدالحسین روحالامینی نماینده مجلس گفته: «قبلاً توقعها کمتر بود؛ مردم از سرویسهای بهداشتی مشترک استفاده میکردند. الان همه به دنبال تجهیزات و وسایل مستقل هستند. توقعها باید تنظیم شود.» برخی کاربران شبکههای اجتماعی نوشتهاند که دعوت مردم به تحمل مشکلات از سوی نمایندگانی که خود حقوق چند دهمیلیونی میگیرند باعث خشم مردم میشود. مشکلات امروز ایران راویان مختلفی دارد. سیاسیون حامی دولت که تا چندی پیش منتقد فضای کشور بودند، حالا روایت جدیدی از مشکلات دارند. اصولگرایان در زمان دولت حسن روحانی هر روز از تریبونهای مختلف از مشکلات اقتصادی مردم گلایه میکردند اما حالا ادبیات را تغییر دادهاند و مردم را به مقاومت دعوت میکنند. برخی از اصولگرایان معتقدند که مردم در برابر فشارها و گرانیهای ناشی از تحریمها مقاوم شدهاند و برخی دیگر حتی بر این باورند که مردم باید بیشتر از اینها مقاومت و تحمل کنند. در مقابل بسیاری از فعالان سیاسی میپرسند که چرا مردم باید این میزان از فشارهای اقتصادی را تحمل کنند و قطعاً این حجم از فشارهای اقتصادی موجب شکاف میان دولت و ملت میشود و صدمات جبرانناپذیری به بار خواهد آورد. درحالیکه مردم با بدترین و سختترین شرایط اقتصادی کشور دستوپنجه نرم میکنند و مشکلات اقتصادی هر روز بیشتر از گذشته میشود، سید احمد علمالهدی امامجمعه و نماینده ولیفقیه در مشهد میگوید که «مردم ما دارند مقاوم میشوند.» علم الهدی روز گذشته در خطبههای نماز جمعه این شهر به تحریمها و آثار آن اشاره و اظهار میکند: «در عرصه اقتصادی تمام این حصرها و تحریمها، امروز مردم ما را مقابل گرانی معیشت مقاوم کرده است. همه اینها زمینه ظهور امام زمان (عج) است. انشاءالله به لطف خداوند متعال این انقلاب سکوی حرکت و فرج مولای ما قرار بگیرد.» علم الهدی در حالی از مقاوم شدن مردم در برابر مشکلات و سختیهای معیشت زندگی سخن میگوید که ابراهیم رئیسی رئیسجمهور کشورمان نیز که هفته گذشته در تجدید میثاق هیئت دولت با آرمانهای امام خمینی (ره) در دهه مبارک فجر در حرم مطهر امام برگزار شد، گفت: «امروز مقاومت حداکثری ملت در مقابل فتنهها، تحریمها و فشار حداکثری جواب داده و شکست مفتضحانهای نصیب آمریکا شده است.» در همین راستا آیتالله مروی تولیت آستان قدس رضوی نیز معتقد است «مردم از روی بصیرت و آگاهی سالها سختیها و فشارهای فراوانی را تحمل کردند.» حتی چندی پیش مصطفی میرسلیم نماینده مجلس شورای اسلامی و عضو کمیسیون اصل۹۰ مجلس نیز پا فراتر گذاشته و گفته بود که «مردم باید سختی را بپذیرند و بیشتر تحمل کنند تا بتوانیم اشکالات کشور را اصلاح کنیم.» محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی نیز در سخنانی در جمع مردم نیریز، مردم ایران را قانع دانسته و گفته بود: «مردم در همه بحبوحههای انقلاب و این مسیر ۴۰ساله نشان دادند در سختیها آنجا که احساس کنند باید برای انقلاب بایستند و سختی تحمل کنند، ایستادند و هزینه دادند.»
در مقابل بسیاری این هشدار را میدهند که تحمل مردم طاق شده و صبر و استقامتی برای آنها باقی نمانده است. علیمحمد نمازی فعال سیاسی اصلاحطلب در گفتوگو با ایلنا، درباره اینکه برخی میگوید «مردم سختی اقتصادی را تحمل میکنند»، اظهار میکند: «در داخل کشور بهجای اینکه با مردم همراهی و همدلی کنیم صحبتهایی میکنیم که مردم را اذیت میکند. صحبت از اینکه مردم تحمل و استقامت کنند، زیاد گفتهشده است مردم با این ادبیات آشنایی دارند.»
غلامعلی رجایی فعال سیاسی اصلاحطلب نیز دراینباره به خبر سراسری میگوید: «فرزندان مردم با تحصیلات دانشگاهی حتی کار نمیتوانند پیدا کنند. اینکه تلویزیون هر شب اختلاس و دزدی نشان دهد حاشیهنشینان را به این سمت میبرد که دزدی در میان رفتارها توجیه میشود. فرودستان در جامعه ایران تحتفشارهای شدید اقتصادی و معیشتی در معرض خطرهای جدی بهداشتی-درمانی، رفتاری-روانی و آموزشی-فرهنگی هستند که خود در این مسئله نقش چندانی ندارند بلکه دولت که وظیفه تأمین نیازهای اولیه و جاری زندگی مردم را دارد در این زمینه کوتاهیهای جدی داشته است که نتایج آن برای جامعه در صورت ایجاد خشم عینی در مستضعفین فاجعهبار خواهد بود.»
همچنین ناصر قوامی نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی و فعال سیاسی اصلاحطلب هدف از بیان چنین سخنانی را تلاش این افراد برای رسیدن به اهداف خود از طریق قانع کردن مردم به فقیر بودن میداند. او میگوید: «اینها میخواهند به اهدافشان برسند و ناچارند مردم را قانع کنند که فقیر بودن و غذا و نان مهم نیست. حتی چند وقت پیش یک نفر در تلویزیون گفته بود گوشت برای انسان خوب نیست شاید یک بخشی از جامعه نیز به اینها اعتقاد داشته باشند اما مسئله اهداف آنهاست. اسلام دین رفاه، آسایش، زندگی، معنویت است و معنویت بدون رفاه نیست.»
درحالیکه بسیاری از اصولگرایان معتقدند که مردم شرایط سخت را تحمل میکنند تا کشور به اهدافش برسد. شرایطی که بخش عمده آن ناشی از تحریمهاست اما این گروه راضی به توافق یا هیچگونه مذاکره در جهت بهبود شرایط کشور نیستند. حتی مجتبی ذوالنور نماینده مجلس و عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی میگوید که دولت فعلی برخلاف دولت قبلی معیشت مردم و اقتصاد کشور را به مذاکرات و برجام گره نزده تا فشار اقتصادی مضاعفی بر مردم وارد نشود بااینحال شاهد هستیم که از زمان روی کار آمدن دولت رئیسی هر روز شرایط اقتصادی سختتر و فشارها بیشتر شده است. در همین راستا علی بیگدلی استاد دانشگاه و کارشناس مسائل سیاست خارجی در گفتوگویی با دیپلماسی ایرانی تأکید میکند که «تحمل تحریم هیچ فضیلتی ندارد.» او دراینباره اظهار میکند: «چرا باید برای هیچ و پوچ خود را درگیر تحریم و وضعیت فلاکتبار امروز بکنیم؟ ارزش مردم ایران بیش از اینهاست. ما باید با این ثروت داخلی بهترین رفاه را برای مردم ایجاد کنیم، ولی متأسفانه میبینیم که هر روز بدتر از دیروز، هر روز چالشها پررنگتر، هر روز تحریمها بیشتر، هر روز فسادها بزرگتر، هر روز رانت فامیلی و هر روز داغ مردم تازهتر. پس وقتی ما شاهد این میزان از تضاد طبقاتی یا بهتر بگویم شکاف طبقاتی هستیم بیشک نمیتوان این وضعیت را تحمل کرد. بهواقع اکنون گسل ملت - دولت و ملت - حاکمیت به بیشترین حالت طی ۴۳سال اخیر رسیده است.»