به روز شده در: ۲۰ دی ۱۴۰۳ - ۲۳:۵۹
کد خبر: ۵۱۷۹۴۷
تاریخ انتشار: ۰۹:۱۵ - ۲۵ اسفند ۱۴۰۰

باز هم یکدستی قوا محقق نشد

مهاجری از موضوعات مهم سال 1400 را بحث مدیریت قوه قضاییه می‌داند و او تأکید می‌کند که محسنی اژه‌ای ریاست جدید قوه قضاییه نسبت به رئیسی عملکرد بهتری را ثبت کرده است.
روزنو :

باز هم یکدستی قوا محقق نشد

روز نو :محمد مهاجری فعال سیاسی در گفت‌وگو با «همدلی» به ارزیابی خود از حوادث سیاسی سال 1400 پرداخته است. او در این گفت‌وگو نسبت به شیوه‌های برگزاری انتخابات دوره قبل منتقد است و می‌گوید که هرچند انتخابات ریاست جمهوری 1400 مشروع و قانونی بود اما انتخابات شیرینی نبود.

مهاجری به همدلی می‌گوید: «ازجمله مهم‌ترین حوادث سال 1400 انتخابات ریاست جمهوری بود. این انتخابات به‌عنوان یک واقعه سیاسی می‌توانست خیلی نشاط‌آفرین در عرصه سیاست و جامعه ایران باشد ولی متأسفانه به دلیل برخورد شورای نگهبان در بررسی صلاحیت کاندیداها و همچنین رفتارهای سیاسی برخی از گروه‌های اصلاح‌طلب و اصولگرا باعث شد که مشارکت مردم به حداقل میزان برسد.»

مهاجری می‌افزاید: «این میزان مشارکت در انتخابات ریاست جمهوری، نسبت به همه انتخابات ریاست جمهوری در دوازده دوره گذشته پایین‌تر بود؛ بنابراین ریاست جمهوری خیلی انتخابات شیرینی نداشت گرچه مشروع و قانونی است و همه موظف هستند که به نتیجه این انتخابات احترام بگذارند اما به‌هرحال باید بگویم که انتخابات ضعیفی بود.»

او معتقد است: «بعد از اتمام انتخابات، انتظار می‌رفت که با انتخاب آقای رئیسی بحث حاکمیت یکدست محقق شود و اختلافاتی که بین قوای مختلف به‌خصوص بین مجلس شورای اسلامی و قوه مجریه وجود داشت حل شود. چراکه در زمان دولت آقای حسن روحانی بین مجلس یازدهم و دولت اختلافات جدی وجود داشت و انتظار می‌رفت که آن کشمکش بین دولت و مجلس در زمان آقای روحانی در دوره جدید وجود نداشته باشد ولی متأسفانه این موضوع هم محقق نشد و حاکمیت یکدست هم شکل نگرفت و شاهد بودیم که اختلافات جدی دوباره بین دولت و مجلس پدیدار شد. بر این اساس حتی اگر حاکمیت یکدست هم می‌توانست مزایایی داشته باشد به‌تبع این مزایا هم محقق نشد.»

مهاجری از موضوعات مهم سال 1400 را بحث مدیریت قوه قضاییه می‌داند و او تأکید می‌کند که محسنی اژه‌ای ریاست جدید قوه قضاییه نسبت به رئیسی عملکرد بهتری را ثبت کرده است. او دراین‌باره توضیح می‌دهد: «نکته بعدی درباره سال 1400 مدیریت قوه قضاییه است و که آقای محسنی اژه‌ای نشان داد می‌توان بدون رفتارهای نمایشی تحولات اساسی در این قوه ایجاد کرد. این کاری بود که آقای رئیسی در طول دو سال مدیریت خود نتوانست آن را به نتیجه برساند. چراکه رفتارهای آقای رئیسی در مدیریت قوه قضاییه بیشتر جنبه نمایشی داشت؛ مثلاً شاهد بودیم که ایشان در سفرهای استانی خود در قامت رئیس قوه قضاییه به‌صورت نمایشی داشت کارخانه‌های تعطیل‌شده را بازگشایی می‌کرد، برای بسیاری روشن بود که این رفتارها نمایشی است چراکه خیلی از کارخانه‌هایی که بازگشایی شدند خیلی زود دوباره تعطیل شدند. چون این اقدامات نه بر اساس اصلاحات زیربنایی بلکه تنها یکسری تصمیمات روبنایی بود که با هدف کار تبلیغاتی برای انتخابات 1400 انجام می‌گرفت. ولی دیدیم که وقتی آقای محسنی اژه‌ای آمدند سفرهای استانی هم ادامه دادند ولی دخالتی در قوه مجریه وجود ندارد و ایشان توانست قوه قضاییه را از مهلکه نابودی نجات دهد.»
محسنی اژه‌ای چندی پیش به‌عنوان رئیس قوه قضاییه در سخنرانی گفته بود: «امروز اعتراف می‌کنم ما هنوز در قوه قضائیه هیچ تحولی ایجاد نکردیم درست است که به فکر هستیم و سندی هم نوشتیم اما عملا تحولی ایجاد نکردیم. فرض کنید که تلاش می‌کنیم تعدادی زندانی را از زندان آزاد کنیم خب یک تعداد زیادی عفو می‌خورند یا مشمول آزادی مشروط می‌شوند، این تحول نیست. تحول زمانی اتفاق می‌افتد که کاری کنیم که زندانی نداشته باشیم، کسی زندان نرود. اگر کاری کردیم که سالی ۱۰درصد یا بالاتر زندان نروند آن‌وقت تحول ایجادشده است. اینکه ما حکم بدهیم و افراد مشمول عفو آزادی مشروط شوند، تحول نیست. اگر ما نیروهای خود را برحسب وظیفه‌شناسی خودشان یا هزینه خودمان به کار گرفتیم و پرونده‌های معوقه را به‌روز رساندیم کار خوبی است اما اگر باز معوق شود تحولی ایجاد نشده است.» برخی این سخنان اژه‌ای را به‌نوعی انتقاد رفتارهای گذشته دانستند چراکه پیش از اژه‌ای برخی دم از تحولات اساسی در قوه قضاییه می‌زدند.

به‌هرحال مهاجری در ادامه مصاحبه خودش با «همدلی» درباره مجلس شورای اسلامی نیز می‌گوید: «قبل از این‌که بخواهیم درباره عملکرد مجلس شورای اسلامی صحبت کنیم باید به انتخابات آن اشاره‌کنیم که مثل انتخابات ریاست جمهوری از یک مشارکت پایینی برخوردار بود و این مقبولیت مجلس یازدهم را زیر سؤال برد. در ادامه در حوزه عملکرد نمایندگان در مجلس یازدهم می‌توان گفت که بزرگ‌ترین بحثی که توانست عملکرد مجلس یازدهم را محک بزند و آنان را زیر سؤال ببرد داستان طرح صیانت بود که هنوز هم نمایندگان نتوانستند آن را حل کنند.»

مهاجری درباره نقش دولت در به سرانجام نرسیدن ماه‌ها مذاکره برای احیای توافق هسته‌ای می‌گوید: «من کاملاً دولت را در این زمینه مقصر می‌دانم و معتقدم که دولت کوتاهی کرد. به نظر من همه آنچه اعضای تیم فعلی مذاکره‌کننده به دست آوردند سال پیش آقای عراقچی همه این توافق‌ها را به دست آورده بود. همه آنچه تیم آقای باقری به آن رسیدند پیش از آنان آقای عراقچی به همه آن رسیده بود؛ اما در آن زمان بنا به دلایلی بحث توافق انجام نشد. تا این‌که آن‌قدر این دولت وقت‌کشی کرد که تا درنهایت جنگ اوکراین شکل گرفت و توافقی که می‌توانست چند ماه زودتر مشکلات اقتصادی ایران را حل کند بلاتکلیف ماند. در واقع می‌توان گفت تمام هزینه‌های سنگین یک تیم 40نفره که برای مدت طولانی در اتریش اقامت داشتند بدون نتیجه ماند. باید ذکر کرد که هزینه این مدت طولانی در کشوری مانند اتریش بسیاری زیاد است.»

مهاجری درباره آینده مسئله احیای برجام این‌گونه تحلیل می‌کند: «درباره این‌که در آینده چه اتفاقی می‌افتد باید بگویم که مگر این‌که بزرگان نظام و سران سه قوه بتوانند یک راهبرد جدیدی برای ایران تعریف کنند تا مذاکرات نجات پیدا کند؛ اما به نظر من تا وقتی تیم آقای باقری در امر دیپلماسی وجود دارد و سکان مذاکرات به دست ایشان باشد به نظرم فکر نمی‌کنم این مذاکرات به نتیجه روشنی برسد.»

ویژه روز
عکس روز
خبر های روز