به روز شده در: ۲۰ دی ۱۴۰۳ - ۲۱:۱۰
کد خبر: ۵۲۱۳۹۹
تاریخ انتشار: ۰۹:۴۵ - ۲۹ فروردين ۱۴۰۱
تعارفات سیاسی با رئیس‌جمهور پایان یافت

اصولگرایان در فاز صراحت با رئیسی

رئیسی هم با حمایت‌ها مهم اصولگرایان و نهادهای خاص به قدرت رسیده اما گویا خیلی زودتر از آنچه تصور می‌شود در حال از دست دادن حمایت‌های سیاسی خود است.
روزنو :

اصولگرایان در فاز صراحت با رئیسی

روز نو :دولت سید ابراهیم رئیسی یک دولت اصولگراست. او با حمایت حداکثری اصولگرایان روی کار آمد.
نه‌تنها تشکل‌ها و گروه‌های سیاسی اصولگرا از رئیسی در انتخابات حمایت کردند بلکه برخی نهادهای خاص نیز در عمل در انتخابات ریاست جمهوری سال گذشته، با حمایت از او در انتخابات نقش‌آفرینی کردند. رئیسی نیز مانند دیگر روسای جمهور اصولگرا حمایت‌های مختلفی داشت؛ اما به نظر می‌رسد که قرار نیست وضعیت او مانند دیگر روسای جمهور اصولگرا باشد. محمود احمدی‌نژاد نیز با حمایت حداکثری اصولگرایان روی کار آمده بود؛ اما فاصله این‌که احمدی‌نژاد از اصولگرایان دور شود و تحت‌فشار و مخالف آنان قرار بگیرد به‌اندازه حداقل یک دولت و شاید دو دولت او بود؛ اما این وضعیت درباره سید ابراهیم رئیسی کاملاً متفاوت است.

رئیسی هم با حمایت‌ها مهم اصولگرایان و نهادهای خاص به قدرت رسیده اما گویا خیلی زودتر از آنچه تصور می‌شود در حال از دست دادن حمایت‌های سیاسی خود است.

در رأس این تنهایی سیاسی مجلس شورای اسلامی قرار دارد؛ مجلسی که خود از سردمداران حمایت از رئیسی بود دیگر این روزها برای همه روشن‌شده است که نه‌تنها قرار نیست هیچ حمایتی از رئیسی داشته باشد بلکه رسماً مجلس در مقابل دولت ایستاده است.

دیروز محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی در نطق پیش از دستور خود به مسئله گرانی و تورم پرداخت. هرچند او هم مانند رئیس دولت اول با فرافکنی دولت‌های سابق را مقصر اصلی معرفی کرد اما بعدازاین به سراغ دولت رئیسی رفت.

او با اشاره به وضعیت گرانی‌ها که باید موردتوجه مسئولان اجرایی قرار گیرد، تأکید کرد: «گرانی اقلام اصلی معیشت و رفاه مردم نکته مهمی است و درست است که ریشه گرانی‌ها در تورم ناشی از عملکرد دولت‌های پیشین است، اما این مسئله وظیفه دستگاه‌های مربوطه را در کنترل قیمت‌ها نفی نمی‌کند و امیدوارم تلاش‌های شبانه‌روزی آن‌ها در مهار زدن بر افسار گرانی‌ها هر چه سریع‌تر به نتیجه برسد و نگرانی‌های مردم در تأمین معیشت برطرف شود.»

این در حالی است که مجلس شورای اسلامی خود نیز از جمله نهادهایی بوده که وعده رسیدگی به معیشت مردم را داده است و با همین شعار روی کار آمده اما حالا که با دو دولت همکاری کرده سعی می‌کند وظیفه نظارتی خود را در وضع موجود نادیده بگیرد و تنها به تذکر اکتفا کند. بااین‌حال به نظر می‌رسد که همه سعی می‌کنند ابتدا توپ مشکلات را به زمین دولت‌های سابق پاس بدهند و بعدازآن دولت رئیسی را تحت‌فشار بیشتر بگذارند. قالیباف این سخنان را بعد از دو هفته نطق‌های نمایندگان ارائه کرد. طی دو هفته گذشته هر روز که صحن علنی در مجلس در سال جدید برگزارشده است نمایندگان بی‌وقفه دولت را مقصر معرفی کردند. آنان رسماً در سخنان خود گفته‌اند که رئیسی توانایی اداره کشور را ندارد.

صراحت تشکل‌های سیاسی

کم‌کم فشار تشکل‌های سیاسی اصولگرا به رئیسی نیز عیان و البته بیشتر می‌شود. دیروز حسن بیادی دبیر کل جمعیت آبادگران و از جمله تشکل‌های اصولگرا از ضرورت تغییرات دولت سخن گفته است. او هرچند تلاش کرده در مصاحبه خود با ایلنا از بیان نقد به دولت دوری کند اما تأکید او بر اعمال تغییرات در دولت نشان می‌دهد که اصولگرایان هم باور دارند که رئیسی اشتباهات متعددی در انتصاب هم وزرا و هم مدیران میانی داشته است و از طرف دیگر در نتیجه این انتصابات دولت دچار مشکلات مختلفی به‌خصوص در حوزه اقتصاد شده است.
بیادی در این مصاحبه گفته: «به‌طورجدی اعتقاد دارم باید در سطح دوم حلقه مدیریتی دولت به‌ویژه در بخش‌های صمت، کشاورزی، وزارت کار و رفاه اجتماعی و دارایی و نیرو بیشتر نظارت کنند و ضرورت تغییرات در این وزارتخانه‌ها بیشتر احساس می‌شود و باید توجه داشت که نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی هم به این نتیجه رسیده‌اند که باید تغییرات مدیریتی صورت بگیرد.» او احتمال استیضاح وزرا را هم رد نکرده و گفته ممکن است در حد یک یا دو وزیر استیضاح شود.

دبیرکل جمعیت آبادگران جوان ایران اسلامی گفت: «ما نباید از جیب مردم برای ماندگاری خودمان بر سر پست‌های مدیریتی برنامه درست کنیم. دولت این مطلب را باید خوب درک کند که گرانی‌های افسارگسیخته، مردم را تحت‌فشار قرار داده است و بالا رفتن بی‌رویه قیمت‌ها به‌ویژه آب، برق، تلفن و گاز و مالیات‌های خلق‌الساعه که به مردم و بخش تجارت و صنعت تحمیل می‌شود مردم را عاصی کرده است. همچنین مسائلی که می‌گویند ما برای اقشار ضعیف و آسیب‌پذیر امتیازات ویژه‌ای در نظر گرفتیم، همه این حرف‌ها شوخی است و این کار اصلاً تأثیرگذار نبوده و مردم از این بخش ناراضی هستند. چنانچه خوب دقت کنید قیمت کالا هم مثل قیمت ارز ساعتی جابه‌جا می‌شود و به همین دلیل این موضوعات شایسته دولت فعلی نیست و باید حتماً تغییرات جدی بالأخص در لایه دوم مدیریتی دولت در سطح معاونان و روسای سازمان‌ها انجام شود و دیگر آنکه اگر توافق در معاهده برجام برای جامعه گشایشی نداشته باشد، حتماً با واکنش عمومی مردم مواجه خواهد شد.»

این اظهارات نشان می‌دهد که اصولگرایان نمی‌خواهند مانند دوران احمدی‌نژاد برای یک شخصیت سیاسی اعتبار خود را خرج کنند و واقعیت‌های جامعه را کتمان کنند. چرا که در اثر این اتفاق فقط باعث می‌شوند که موجی منفی در میان افکار عمومی علیه خود ایجاد کنند و حالا با بیان واقعیت اقتصادی جامعه نشان می‌دهند که مسیر دیگری را در پیش ‌گرفته‌اند و در نتیجه این رفتار احتمالاً تا یکی دو ماه آینده وضعیت سیاسی رئیسی خیلی متزلزل‌تر از حالا خواهد بود چرا که سلسله تصمیمات دولت نشان می‌دهد بعید به نظر می‌رسد تا ماه‌های آینده وضعیت اقتصادی کشور به سمت مناسبی پیش رود در نتیجه این اتفاقات فشارهای سیاسی هم بر دولت بیشتر خواهد شد.

دراین‌بین کارشناسان سیاسی می‌گویند چنانچه حتی یکی از وزرا استیضاح شود در آن صورت دولت وارد مرحله جدیدی می‌شود و رئیسی رسماً باید خود را برای چالش‌های بزرگ سیاسی آماده کند.

ویژه روز
عکس روز
خبر های روز