به روز شده در: ۱۸ دی ۱۴۰۳ - ۱۸:۴۰
کد خبر: ۵۲۵۱۲۴
تعداد نظرات: ۱ نظر
تاریخ انتشار: ۱۰:۰۸ - ۲۸ ارديبهشت ۱۴۰۱

پرونده افرایش حقوق بازنشستگان پشت در دولت

چند روز پیش حسن صادقی، دبیر کل اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری در یک نشست اینستاگرامی با انتقاد از تعلل دولت در این زمینه و همچنین افرادی که افزایش حقوق بازنشستگاه را زمینه‌ساز افزایش تورم می‌دانند. گفت: «ما از تعلل دولت در این زمینه تعجب می‌کنیم.
روزنو :

پرونده افرایش حقوق بازنشستگان پشت در دولت

روزنو :مسیر تصویب افزایش حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی، مسیر دشواری شده است. باوجود همراهی وزارت کار و سازمان تأمین اجتماعی با افزایش حقوق مستمری‌بگیران، اما دولت در مقابل این خواست مقاومت می‌کند و حدود یک‌ششم جمعیت کشور را چشم‌انتظار گذاشته است. بر اساس ماده۹۶ قانون تأمین اجتماعی این سازمان مکلف است میزان کلیه مستمری‌های بازنشستگی، ازکارافتادگی کلی و مجموع مستمری بازماندگان را در فواصل زمانی که حداکثر از سالی یک‌بار کم‌تر نباشد با توجه به افزایش هزینه زندگی با تصویب هیات وزیران به همان نسبت افزایش دهد.

امسال نیز بر اساس همین قانون، سازمان تأمین اجتماعی و مقامات وزارت کار ۵۷.۴درصد افزایش برای حداقل بگیر و ۳۸درصد به‌علاوه ۵۱۵هزارتویمان برای متوسط بگیران برای سال جدید تائید کردند و ۷اردیبهشت مصوبه افزایش مستمری بازنشستگان و مستمری‌بگیران سازمان تأمین اجتماعی در هیات مدیره سازمان تأمین اجتماعی مصوب و به هیات دولت ارسال شد، اما این مصوبه تاکنون در هیات دولت معطل‌مانده است و دولت با مانع‌تراشی در مقابل امضای آن مقاومت می‌کند. همین تعلل اخیر دولت در امضای نهایی افزایش حقوق بازنشستگان و مستمری‌بگیران تأمین اجتماعی و عدم رویت افزایش حقوق در فیش دریافتی بازنشستگان، بستر نارضایتی جامعه بازنشستگی را فراهم کرده است. جوری که آن‌ها تا کنون چندین کارزار برای احقاق حقوق خود به راه انداخته‌اند که البته همه آن‌ها نیز به نتیجه نرسیده است.

در حالی دولت در امضای افزایش حقوق مستمری‌بگیران اجتماعی تعلل می‌کند که هیات دولت در افزایش حقوق بازنشستگان نقش فرمایشی دارد و فقط باید آنچه را هیات مدیره تأمین اجتماعی تصویب کرده ابلاغ کند، اما دولت اکنون اشکال‌تراشی می‌کند و این مصوبه را گروگان گرفته است و با جامعه کارگری و بازنشستگی همراهی نمی‌کند. آن‌هم در شرایطی که تصمیمات اخیر اقتصادی دولت و تغییرات صورت گرفته در تخصیص ارز ترجیحی به کالاها، باعث تورم شده و قیمت مایحتاج سبد معیشت بازنشستگان را افزایش داده است.

نقش اشتباه تایپی بهانه تعویق افزایش حقوق

شاید بتوان ریشه مشکلات افزایش حقوق بازنشستگان در سال جاری را به یک اشتباه تایپی ربط داد. در ابتدای سال به دلیل غلط تایپی صورت گرفته در بند۴ تبصره۱۲ قانون بودجه کل کشور این شائبه برای دستگاه‌های اجرایی ایجاد شد که میزان افزایش حقوق بازنشستگان سازمان تأمین اجتماعی در سال جدید باید همانند سایر صندوق‌های بازنشستگی فقط ۱۰درصد باشد.

این در حالی است که معمولاً میزان افزایش حقوق بازنشستگان سازمان تأمین اجتماعی از سوی هیات امنای این صندوق مطابق با تغییرات دستمزد سالانه کارگران در شورای عالی کار تعیین می‌شود؛ اما این بار وجود یک «ویرگول» غلط در میانه عبارت «صندوق بازنشستگی تأمین اجتماعی نیروهای مسلح» و اصلاح آن ۲۳روز طول کشید تا دستگاه‌های اجرایی از بررسی افزایش حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی شانه خالی کنند. با رفع این مشکل در انتهای فروردین انتظار می‌رفت همه شرایط برای بررسی فوری میزان افزایش حقوق بازنشستگان و پرداخت حقوق جدید به آن‌ها فراهم‌شده باشد، اما با وجود همراهی هیات امنای صندوق بازنشستگی سازمان تأمین اجتماعی و وزارت کار برای تغییرات افزایش حقوق، اما تأیید نهایی این مصوبه در هیأت دولت هنوز به سرانجام نرسیده است.

افزایش حقوق بازنشستگان تورمی ایجاد نمی‌کند

برخی از دولتی‌ها دلایل عدم تصویب مصوبه افزایش مستمری بازنشستگان تأمین اجتماعی در هیات دولت را به تورم نسبت می‌دهند و می‌گویند افزایش حقوق این قشر باعث خلق پول و به‌تبع آن تورم می‌شود؛ اما کارشناسان و فعالان این حوزه معتقدند افزایش دریافتی بازنشستگان که بر اساس قانون است، تورمی ایجاد نمی‌کند و خلق پولی ندارد، بلکه چند برابر کردن یارانه‌ها است که نیازمند چاپ پول پرقدرت است.

چند روز پیش حسن صادقی، دبیر کل اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری در یک نشست اینستاگرامی با انتقاد از تعلل دولت در این زمینه و همچنین افرادی که افزایش حقوق بازنشستگاه را زمینه‌ساز افزایش تورم می‌دانند. گفت: «ما از تعلل دولت در این زمینه تعجب می‌کنیم. اگر دولت همان دو ماه پیش افزایش حقوق را تصویب کرده بود، امروز بازنشستگان و مستمری‌بگیران می‌توانستند با قیمت قبل از گرانی‌های اخیر بسیاری از وسایل معاش خود را تهیه کنند. دولت اما می‌گوید که افزایش حقوق مستمری تورم را دامن زده و بار مالی برای دولت دارد. سؤال ما این است که آیا اندک افزایش حقوق بازنشستگان تورم‌زاست یا اقدام یک‌شبه دولت که بسیاری از قیمت‌ها را یک‌شبه دو برابر و در برخی کالاها ۱۵۰درصد رشد قیمتی رقم‌زده است؟ کدام‌یک از این تصمیمات تورم‌زا هستند؟»

مقاومت دولت در مقابل افزایش حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی باعث شده است تا امروز که حدود دو ماه از شروع سال ۱۴۰۱ سپری‌شده، حقوق آنان به تعویق بیفتد، بااین‌وجود مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی قول داده به‌محض تصویب رقم مذکور در هیات دولت، پرداخت حقوق افزایش‌یافته و معوقات دو ماه گذشته به‌حساب بازنشستگان آغاز می‌شود.

زمان پرداخت مابه‌التفاوت حقوق بازنشستگان

با وجود عدم همراهی دولت در تصویب افزایش حقوق بازنشستگان، اما مدیرعامل سازمان تامین‌اجتماعی از آمادگی این سازمان برای پرداخت مابه‌التفاوت حقوق بازنشستگان خبر داد. وی دو روز پیش گفت: آمادگی کامل داریم به‌محض تصویب موضوع حقوق بازنشستگان در هیات‌وزیران، در موعد اعلام‌شده مطالبات بازنشستگان را پرداخت کنیم و امیدواریم در دو روز پایانی اردیبهشت بتوانیم افزایش حقوق بازنشستگان را اعمال کنیم. به گفته میرهاشم موسوی، همچنین مابه‌التفاوت مربوط به افزایش حقوق بازنشستگان برای فروردین‌ماه در خرداد و تیر به‌حساب بازنشستگان واریز می‌شود.

آن‌طور که سازمان تأمین اجتماعی اعلام کرده پیشنهاد تأمین اجتماعی درباره افزایش حقوق بازنشستگان طبق مواد قانون۹۶ و۱۱۱ قانون تامین‌اجتماعی است. بر اساس ماده۱۱۱ قانون تأمین اجتماعی، قانون کلی برای پرداخت مستمری بازنشستگی این است که مستمری‌ها نباید از حداقل حقوق مصوب شورای عالی کار کمتر شود.

گفتنی است سازمان تأمین اجتماعی به‌عنوان بزرگ‌ترین صندوق بازنشستگی ایران بیش از ۵۰درصد جمعیت کشور را تحت پوشش مقررات حمایتی خود قرار داد که بر این اساس تعداد مستمری‌بگیر اصلی این سازمان چهار میلیون و ۱۷هزار نفر بوده که با احتساب خانواده‌های آنان در مجموع ۱۲.۵میلیون نفر از جمعیت کشور را شامل می‌شود. این جمعیت ظرف دو ماه گذشته منتظر افزایش حقوق ماهانه خود بوده‌اند ولی بررسی پرونده افزایش مستمری آن‌ها تا کنون به تعویق افتاده است.

خبرهای مرتبط
ویژه روز
عکس روز
خبر های روز