به روز شده در: ۲۰ دی ۱۴۰۳ - ۲۳:۵۹
کد خبر: ۵۲۷۵۶۳
تاریخ انتشار: ۰۸:۴۱ - ۱۸ خرداد ۱۴۰۱
دیپلمات‌های آمریکا و اروپا،‌ هشدار خود را عملیاتی کردند

«قطعنامه‌دان» غربی‌ها علیه ایران باز شد

محسن رفیق: دیپلمات‌های غربی،‌ هشدار خود را عملیاتی کردند و روز گذشته، قطعنامه‌ ضد ایرانی خود را به نشست شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ارائه دادند. بر اساس گزارش‌ها، این قطعنامه از ایران می‌خواهد که به سؤالات باقی‌مانده آژانس درباره ذرات اورانیوم پیدا شده در سه مکان هسته‌ای توضیح دهد.
روزنو :

«قطعنامه‌دان» غربی‌ها علیه ایران باز شد

 شورای حکام همچنین از ایران خواسته است که هرچه فوری برای اجرای تعهدات قانونی‌اش اقدام و بدون اتلاف وقت به پیشنهاد مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای همکاری بیشتر جهت شفاف‌سازی و حل‌وفصل مسائل باقی‌مانده پادمانی عمل کند. این در شرایطی است که رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز دوشنبه در سخنرانی آغازین خود در نشست شورای حکام مدعی شد که ایران پاسخی قانع‌کننده‌ای درباره سه مکان اعلام‌نشده خود نداده است. او همچنین تأکید کرد که ما و ایران به همکاری و شفاف‌سازی و توضیح در خصوص برخی امور نیاز داریم.
نماینده روسیه در سازمان‌های بین‌المللی در وین در پی ارائه پیش‌نویس قطعنامه‌ای درباره ایران توسط آمریکا، انگلیس، فرانسه و آلمان به شورای حکام درباره حل‌وفصل مسائل پادمانی ایران، رویکرد این کشورها را نسبت به این موضوع، تردیدآمیز تلقی کرد. به گزارش ایسنا، میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در سازمان‌های بین‌المللی در وین در صفحه توییترش نوشت: «شرکای غربی مذاکرات وین درباره احیای برجام، پیش‌نویس قطعنامه‌ای را برای بررسی و تصویب به شورای حکام ارائه داده‌اند. آن‌ها به دلایلی نامعلوم بر این باورند که یک قطعنامه بهترین راه برای پرداختن به مسائل پادمانی است. این بسیار جای تردید دارد.»
اولیانوف همچنین این اقدام را برای احیای برجام، کاملاً غیر سازنده خواند و تأکید کرد: «تصویب قطعنامه علیه ایران در نشست کنونی شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای برجام بسیار غیر سازنده است.» اولیانوف در ادامه گفت: «روسیه به‌هیچ‌وجه خود را با چنین قطعنامه‌ای همراه نخواهد کرد.» او پیشتر نیز نسبت به تصویب قطعنامه علیه ایران در شرایطی که هنوز مذاکرات احیای برجام در وین به نتیجه نهایی نرسیده است، هشدار داد و خاطرنشان کرده بود که این کار کمکی به حفظ برجام نخواهد کرد.
بااین‌حال، سخنگوی وزارت‌ امور خارجه آمریکا در یک نشست خبری، گفت: «ما اطلاعات مشترک زیادی با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی داریم. به آژانس اعتماد و اطمینان کامل داریم. ارزیابی‌ای که از مدیرکل شنیدید تا حد زیادی با ارزیابی ما تطابق دارد. واقعیت این است که وقتی برجام اجرایی می‌شد، وقتی به‌طور کامل اجرا می‌شد، زمان گریز هسته‌ای، حدود ۱۲ماه بود. طی دو سال اخیر، یا باید بگویم از مه ۲۰۱۸ که فکر می‌کنم سه-چهار سال است، این زمان گریز به‌طور چشمگیری کاهش‌یافته است. حالا دیگر ما حرف چند ماه را نمی‌زنیم، متأسفانه حرفمان چند هفته یا کمتر است.»
پرایس اضافه کرد: «بازه زمانی ازسرگیری بالقوه پایبندی دوجانبه به برجام، مبتنی بر تقویم نیست. به هفته و ماه بستگی ندارد. این بازه مبتنی بر ارزیابی‌هایی است که مدام در حال پیشروی‌ هستند. این ارزیابی‌ها بر اساس هر اطلاعات مرتبطی به‌روز می‌شوند. تا زمانی هم که بازگشتی دوجانبه به پایبندی به برجام دربردارنده مزایایی در زمینه منع اشاعه تسلیحات اتمی باشد که وضع فعلی عاری از آن است، ما به دنبال بازگشتی دوجانبه به پایبندی به برجام خواهیم بود.»
او با تکرار ادعاهای قبلی درباره زمان گریز در برنامه هسته‌ای‌ ایران، گفت: «بازه زمانی‌ای که در حال حاضر داریم، بسیار کوتاه است. چشم‌انداز بازگشتی دوجانبه به پایبندی، اگر بتوانیم در مذاکرات برای انجام دادن آن موفق شویم، هنوز می‌تواند منجر به طولانی‌تر کردن قابل‌توجه زمان گریز شود. این یک علامت سؤال بزرگ است. باید ببینیم در زمانی که پیش رو داریم، به کجا می‌رسیم.» سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در پاسخ به اینکه به نظر می‌رسد آمریکا تا زمانی منتظر می‌ماند که ایران به کشوری در آستانه هسته‌ای شدن تبدیل شود، بیان کرد: «ما منتظر چیزی نیستیم. هر روز با متحدان و شرکایمان دراین‌باره تعامل و همکاری داریم. تکرار می‌کنم تا زمانی که منافع ملی آمریکا ایجاب کند، به دنبال بازگشتی دوجانبه به پایبندی خواهیم بود، اما به هر طریق، همان‌طور که قبلاً گفته‌ام، رئیس‌جمهور بایدن تعهد دارد. او نسبت به این که ایران هیچ‌گاه در جایگاه دست‌یابی به یک سلاح اتمی قرار نگیرد، تعهدی راسخ دارد.»
از طرفی،‌ نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در ادامه تلاش‌های خود برای ایجاد هراس علیه برنامه هسته‌ای ایران، از آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای خواست تا هشدار صریحی به ایران بدهد. به گزارش خبرگزاری رویترز، نفتالی بنت، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی روز گذشته در جلسه کمیته روابط خارجی و دفاعی این رژیم از آژانس بین‌المللی انرژی اتمی خواست تا به ایران به دلیل برنامه هسته‌ای‌اش هشدار بدهد. او دراین‌باره گفت: «از شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی انتظار داریم که هشداری آشکار به ایران درباره برنامه هسته‌ای‌ آن بدهد و مشخص کند که اگر به سیاست هسته‌ای خود ادامه دهد هزینه سنگینی خواهد پرداخت.» این درخواست در حالی مطرح‌شده است که رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به‌تازگی به سرزمین‌های اشغالی سفر و با نفتالی بنت دیدار کرده بود.
در همین حال، خبرنگار نشریه فارن پالیسی می‌گوید، در قطعنامه‌ کشورهای غربی مذاکرات وین به شورای حکام آژانس، اشاره‌ای به ارجاع موضوع هسته‌ای ایران به شورای امنیت سازمان ملل نشده است. استفانی لیختنشناین، خبرنگار نشریه فارن پالیسی در صفحه توییترش نوشت: «لحن این قطعنامه، ملایم است و در آن هیچ اشاره‌ای به ارجاع موضوع به شورای امنیت سازمان ملل نشده است.»
از سوی دیگر، وزیر خارجه قطر نیز با اشاره به گفت‌وگوهایش با همتای آمریکایی خود گفت که قطر با تهران و واشنگتن به‌منظور ایجاد زمینه مشترک برای بازگشت به توافق هسته‌ای رایزنی می‌کند. محمد بن عبدالرحمن، وزیر خارجه قطر در گفت‌وگو با شبکه الجزیره گفت: «با آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا در خصوص مذاکرات هسته‌ای ایران و افق رسیدن به توافق رایزنی کردم. ما خواستار بازگشت تمام طرف‌ها به توافق هسته‌ای هستیم زیرا منجر به ایجاد صلح و امنیت در منطقه می‌شود.» او تأکید کرد: «مذاکرات وین ساقط و متلاشی نشده است و تماس‌های ما با ایران جایگزین مذاکرات نیست بلکه در راستای کمک به آن است. ما بر این باوریم که توافق هسته‌ای افق‌های همکاری و گفت‌وگوهای منطقه‌ای گسترده‌تر با ایران را ایجاد می‌کند. ما با ایران و آمریکا به‌منظور رسیدن به زمینه مشترک برای بازگشت به مذاکرات وین رایزنی می‌کنیم.»

ویژه روز
عکس روز
خبر های روز