به روز شده در: ۱۵ دی ۱۴۰۳ - ۰۰:۳۳
کد خبر: ۵۳۲۰۶۰
تاریخ انتشار: ۰۹:۵۴ - ۲۶ تير ۱۴۰۱

نوسان قیمت دلار به نفع چه کسانی است؟

در شرکت‌های بزرگ حاضر در بورس، افزایش نرخ دلار می‌تواند حاشیه سود و درآمد عملیاتی را افزایش دهد. چندی قبل کاهش مقطعی قیمت دلار، خبر‌های آغاز دور جدید مذاکرات و واهمه سهامداران از تکرار فاجعه سال ۹۹ باعث قرمز پوش شدن بازار سرمایه شد.
روزنو :

نوسان قیمت دلار به نفع چه کسانی است؟

روز نو :بررسی قیمت‌ها در بازار آزاد نشان می‌دهد که قیمت دلار در مسیر صعودی است و در روزهای گذشته یک کانال دیگر صعود کرده است. به نظر می‌رسد اقدامات اخیر آمریکا در منطقه موجب افزایش تنش‌ بین ایران و غرب شود و از سوی دیگر احتمال به بن بست رسیدن مذاکرات برجام را رقم زند. به همین دلیل خریدهای احتیاطی بیشتر شده و دلار در معاملات پشت خطی بالای کانال جدید قرار گرفت. دلار در انتهای هفته گذشته در کانال ۳۲ هزارتومان بود. تأثیر رشد قیمت دلار بر کاهش ارزش پول ملی و تورم آشکار و خطرناک است.زیرا هرچه ارزش پول ملی کم شود، نرخ ارز یعنی دلار صعودی می‌شود.مکانیزم روانی رشد قیمت‌ها در بازار به کار می‌افتد. بر اساس آمارها، رشد نرخ ارز در دوره کمتر از یک‌ساله دولت سیزدهم در مقایسه با دولت‌های پیشین شتاب بیشتری داشته است. با توجه به شواهد به نظر می‌رسد منتفع افزایش نرخ ارز، دولت و شرکت های خصولتی‌هستند. گزارش پیشرو به نقل از آفتاب نیوز به این موضوع می پردازد.

گزارش تحلیل حساسیت سود هر سهم و گزارش مرتبط با درآمد عملیاتی شرکت‌های پالایش نفت لاوان، شرکت ملی صنایع مس ایران، شرکت فولاد مبارکه اصفهان و شرکت پالایش نفت بندرعباس، نشان می‌دهد که این ۴ شرکت ازجمله شرکت‌ها و سهام قوی بازار حال حاضر محسوب می‌شوند که مدیریت به‌وضوح، رشد درآمدی خود را منوط به دو شرط کرده است؛ رشد قیمت دلار و رشد قیمت‌های جهانی.

در شرکت‌های بزرگ حاضر در بورس، افزایش نرخ دلار می‌تواند حاشیه سود و درآمد عملیاتی را افزایش دهد. چندی قبل کاهش مقطعی قیمت دلار، خبر‌های آغاز دور جدید مذاکرات و واهمه سهامداران از تکرار فاجعه سال ۹۹ باعث قرمز پوش شدن بازار سرمایه شد.

کاهشی شدن نرخ دلار باعث می‌شود که شرکت‌های موسوم به «شرکت‌های دلاری بورس» با بحران افت قیمت و درنتیجه نوسان منفی در سهم مواجه شوند. پیش از این مقامات رسمی اظهار کردند که ۱۰۰۰ نفر برنده واقعی بحران سال ۹۹ در بورس بودند. به نظر می‌رسد این حلقه خاص و خصولتی‌ها هر کاری می‌کنند که قیمت دلار کاهش نیابد و بلکه افزایشی نیز بشود. ازآنجاکه نماد شرکت‌های دلاری ازجمله نماد‌های جریان ساز بازار سرمایه است. بدیهی است که افت آن‌ها به افت کل بازار بورس منتهی می‌شود. درواقع شکست مذاکرات برجام و خبر‌های منفی از این مذاکرات علی‌رغم تأثیر طولانی منفی بر اقتصاد کشور، خبر چندان بدی برای این شرکت‌ها و حلقه‌های اقتصادی نیست. خود دولت نیز ازجمله برندگان افزایش نرخ دلار است، سامانه نیمایی به‌گونه‌ای طراحی‌شده است که افزایش نرخ دلار به افزایش مستقیم و بلافصل درآمد‌های دولت منتهی می‌شود.

شرکت‌های دلاری نیز عموماً دولتی-خصولتی هستند. هرچند بازنده اصلی بازی دلار، مردم عادی هستند و این کمر آن‌ها است که زیر بار فشار رکود تورمی، خم می‌شود، اما شرکت‌های خام‌فروش منابع طبیعی کشور و هزاران خانواده الیگارشی، سود سرشاری از این راه به جیب می‌زنند.

عکس روز
خبر های روز