تحلیل شورای اروپایی روابط خارجی از شایعه قرارداد فروش پهپادهای ایرانی به روسیه
روز نو:تحویل این پهپادها به ارتش روسیه، حداقل در میان و کوتاه مدت تأثیری در سرنوشت جنگ به نفع روسیه نخواهد داشت، چرا که نیروهای روسی برای کسب مهارت استفاده از این پهپادها، به زمان نیاز دارند.
گزارش ها حاکی از آن است که روسیه قصد دارد هواپیماهای بدون سرنشین ایرانی را برای تقویت توان خود در جنگ مقابل اوکراین خریداری کند، تحلیل ها امّا نشان می دهند که خرید احتمالی این هواپیماها احتمالاً تأثیر قابل توجهی بر سرنوشت جنگ اوکراین نخواهد گذاشت. این تلاش روسیه همچنین نشان دهنده این واقعیت است که این کشور در زمینه مدرن سازی صنایع نظامی و ارتش، از دیگر رقبای جهانی اش عقب مانده است.
پهپادهای ارتش روسیه عمدتاَ پهپادهای تاکتیکی مورد استفاده در عملیات شناسایی هستند و تجهیزات جنگ الکترونیک ارتش اوکراین و پدافند هوایی کوتاه برد این ارتش، به راحتی قادر به منهدم کردن پهپادهای روسی بوده اند. همچنین، پهپادهای جنگی روسیه نیز کارآیی چندانی از خود نشان نداده اند. روسیه البته قادر است تا پهپادهای پیشرفته تری را تولید کند، امّا در شرایط فعلی که با مشکلات اقتصادی ناشی از تحریم و همچنین، فوریت زمان روبرو است، تولید پهپادهای جدید در اولویت روس ها نیست. افزون بر این، دسترسی روسیه به قطعات خارجی برای ساخت پهپاد نیز دشوارتر از همیشه شده است. برای مثال، مقامات گمرک ایتالیا به تازگی، چندین کانتینر حاوی قطعات پهپاد ساخت ایالات متحده که ظاهراً قرار بوده تا از طریق قطر به دست روسیه برسد را توقیف کرده اند.
روسیه برای از بین بردن سامانه های توپخانه ای دقیق و دور بردی که اوکراین از حامیان غربی اش دریافت کرده است، به پهپادهایی نظیر پهپادهای TB2 اوکراینی نیاز دارد، پهپادهایی که بتوانند تا عمق خاک دشمن نفوذ کنند. در اینجا ایران به دلیل در اختیار داشتن پهپادهای کارآمد و ارزان و همچنین، امکان تحویل سریع آنها، اهمیت بسزایی در استراتژی نظامی روسیه پیدا کرده است.
صنعت تولید پهپاد ایران از پیشرفته ترین صنایع نظامی این کشور است و ایران در سال های اخیر، هواپیماهای بدون سرنشین به اتیوپی و ونزوئلا فروخته است و همچنین، نیروهای نیابتی خود در منطقه را نیز به این پهپادها مجهز کرده است (ادّعای نویسنده مطلب) ایران همچنین، یک کارخانه تولید هوپیمای بدون سرنشین در تاجیکستان تأسیس کرده است که این کشور را به یک قدرت منطقه ای در زمینه تولید پهپاد تبدیل می کند.
ایران می تواند با تحویل پهپادهای آزمایش شده ای مانند مهاجر-6 و شاهد-129، نیازهای ارتش روسیه را برآورده کند. هر دوی این پهپادهای جنگی قادر به حمل مهمات هدایت شونده هستند و برد عملیاتی آنها به بیش از 1000 کیلومتر نیز می رسد. شاهد-129 که گویا به شیوه مهندسی معکوس ساخته شده است میتواند تا دو بمب هدایت شونده را حمل کند و یک پهپاد رادار گزیر است. علاوه بر این دو پهپاد، ایران پهپادهای دیگری چون کرار و ابابیل و کمان هم برای تحویل به روسیه در اختیار دارد. افزون بر این ها، مسکو به دنبال خرید مهمات سرگردان از ایران است.