گزارش دیدار از وضعیت سدهای تهران پس از بارش اخیر
روزنو :بروز پدیدهای به نام مونسون یا مانسون در روزهای اخیر، هر چند که تلفات جانی و مالی زیادی را برای کشور به همراه داشت، اما آماری که از وضعیت سدهای تهران منتشر شده نشان از بهبود ذخیره آب دارد.
"سیلابهای اخیر حدود ۱۰ میلیون متر مکعب به ذخایر آبی استان تهران اضافه کرد" این خبری بود که مدیر دفتر بهره برداری و نگهداری از تأسیسات آبی و برقآبی شرکت آب منطقهای تهران اعلام کرد و گفت: سیلابهای اخیر حدود ۹.۵ میلیون متر مکعب به ذخایر آبی استان تهران اضافه کرده است.
البته این ذخیره سازی فقط شامل استان تهران نشد و آن طور که فیروز قاسم زاده سخنگوی صنعت آب اعلام کرده بود: بارشهایی که از طریق سامانه بارشی کشور در جنوب کشور اتفاق افتاد، در جنوب شرق کشور شامل استانهای هرمزگان، سیستان و بلوچستان و بخشهای از استانهای کرمان و فارس باعث تغذیه برخی سدها شده است.
گرچه آماری که از ذخیره سازی سدهای تهران اعلام شد متفاوت است، اما محمد شهریاری اذعان داشت که خوشبختانه با استقرار سامانه بارشی از هفته گذشته در استان تهران، حجم آب ورودی به مخازن سدهای تأمین کننده آب استان تهران تا حدودی بهبود یافته است.
اینطور که این مقام مسوول در شرکت آب منطقهای تهران بیان کرد: از ۵ مرداد تا ۸ مردادماه حدود ۲۳.۳ میلیمتر بارش در سطح استان اتفاق افتاده که این رقم نسبت به زمان مشابه سال گذشته و متوسط بلند مدت با افزایش چشمگیری مواجه بوده است.
اما این آمار به منزله این نیست که وضعیت ذخیره سازی پشت سدهای استان تهران مطلوب باشد، این موضوع را هم مدیر دفتر بهره برداری از تأسیسات آبی و برقآبی شرکت آب منطقهای تهران تایید کرد و با اشاره به بارش ۲۰۳.۴ میلیمتری از ابتدای سال آبی تاکنون گفت: این رقم در مقایسه با میزان ۲۷۳.۵ میلیمتری متوسط بلند مدت بیانگر کاهش ۲۵.۶ درصدی بارشها در استان تهران است.
آمار نشان میدهد که شرایط مخازن سدهای تأمین کننده آب استان تهران وضعیت بدی ندارد هر چند مسئولان و متولیان مدیریت منابع آب این شرایط را مطلوب نمیدانند و با استناد به اینکه در حال حاضر ۵۶۵ میلیون متر مکعب آب در مخازن سدهای پنجگانه تامین کننده آب استان تهران ذخیره شده است که این حجم در روز مشابه سال گذشته ۶۸۱ میلیون متر مکعب بوده معتقدند که همچنان ذخایر آبی در استان تهران با شرایط ایده آل فاصله زیادی دارد.
هر چند که ورود پدیده مونسون یا مانسون در روزهای آغاز مرداد پیش بینی شده بود، اما کسی انتظار این حجم از باران را در تابستان نداشت از این رو مدیر دفتر بهره برداری و نگهداری از تأسیسات آبی و برقآبی شرکت آب منطقهای تهران به ورودی آب به مخازن سدهای استان تهران نسبت به مردادماه سال گذشته اشاره داشت و افزود: ورودیها با افزایش خوبی روبه رو بوده است به طوری که در ۷ روز ابتدایی مردادماه سال گذشته میزان ورودی ۱۱.۸ میلیون متر مکعب بوده، اما این حجم در هفت روز ابتدایی مردادماه سال جاری با ۷۷ درصد افزایش به ۲۱ میلیون متر مکعب رسید.
جالب است که بدانید بارندگیها و سیلابهای روزهای اخیر بیشترین تاثیر را روی سد ماملو داشته به طوری که وضعیت ذخیره آب این سد ۵.۵ میلیون متر مکعب بهبود یافته است. همچنین با بارشهای اخیر ذخایر سدهای لار ۱.۶ میلیون متر مکعب، لتیان یک میلیون متر مکعب، طالقان ۱.۲ میلیون متر مکعب و امیرکبیر کمتر از یک میلیون متر مکعب افزایش یافته است.
آمار چه میگوید
پیش بینیها مبنی بر این است که اگر روند ورودی جریان آب به سدهای کشور همچنان تداوم داشته و پیشبینی میشود، ورودی آب به سدهای امیرکبیر، لار، لتیان، ماملو و طالقان به بیش از ۱۰ میلیون متر مکعب ارتقا پیدا کند.
اما در حال حاضر حجم آب موجود در مخزن سد امیرکبیر حدود ۱۲۴ میلیون مترمکعب است که این میزان در روز مشابه سال گذشته ۱۶۱ میلیون مترمکعب بوده است؛ همچنین حجم ذخیره آب سد طالقان از ۲۷۰ میلیون مترمکعب سال گذشته به ۲۴۹ میلیون مترمکعب کاهش پیدا کرده است.
از سوی دیگر حجم ذخیره آب سد لار سال گذشته ۱۱۷ میلیون مترمکعب بوده که در مقایسه با موجودی ۸۴ میلیون مترمکعبی فعلی، ۳۳ میلیون مترمکعب کاهش را نشان میدهد و حجم آب سد ماملو نیز از ۹۸ میلیون مترمکعب سال گذشته، به ۵۸ میلیون مترمکعب رسیده است این درحالیست که حجم ذخیره آب سد لتیان در مقایسه با روز مشابه سال گذشته تنها با ۵ میلیون متر مکعب افزایش به ۵۴ میلیون متر مکعب رسیده است.