احیای برجام تا قبل از انتخابات آبان ماه آمریکا بعید است / ایران سیگنال واضحی داده که در حال حاضر علاقهای به توافق ندارد
روز نو :لارا روزن روزنامه نگار آمریکایی در خبرنامه خود تحت عنوان «دیپلماتیک» نوشت: پس از آخرین پاسخ ایران، ارزیابی مقامات اسرائیلی این است که احیای توافق هستهای ایران تا قبل از انتخابات میاندورهای آمریکا در نوامبر بعید به نظر میرسداتفاق بیفتد.
در ادامه این مطلب آمده است: یکی از منابع که حاضر به افشای نامش نبود، در ۶ سپتامبر گفت: «به نظر من، توافق در آینده نزدیک، یا در چند هفته آینده رخ نخواهد داد. من فکر میکنم که ما شاهد ادامه گفتگو خواهیم بود، تا بعد از انتخابات میان دوره ای.»
این ارزیابی در حالی صورت میگیرد که رئیس موساد آخرین مقام ارشد اسرائیلی بود که این هفته برای رایزنی به واشنگتن آمد.
یکی از مقامات اروپایی درگیر در مذاکرات (۷ سپتامبر) به من گفت: «من نگرانم که در وضعیت بسیار بدی قرار داریم. بازگشت به برجام در این مرحله بعید به نظر میرسد.»
وی گفت: «پاسخ ایران سازنده نیست».
یکی از مقامات سه کشور اروپایی درگیره مذاکره با ایران به من گفت: «درحالیکه که به لطف پشتکار هماهنگکننده اتحادیه اروپا و انعطافپذیری همه، ما تقریباً به توافق رسیده بودیم، پاسخ ایران ما را خیلی به عقب برد».
او ادامه داد: «بسیار دشوار است که بدانیم آیا این مسئله قابل حل است یا خیر. در هر صورت، ایران سیگنال واضحی داده است که در حال حاضر علاقهای به توافق ندارد.»
منبعی که برداشت اسرائیل را درباره موضع دولت آمریکا در مذاکرات احیای برجام توصیف میکند، این دیدگاه را بیان کرد که دولت آمریکا معتقد است، اگر توافقی حاصل میشد، از مانع بررسی کنگره جان سالم به در میبرد، اما این بحث میتوانست آسیب رسان هم باشد. اما با توجه به اینکه هنوز شکافهایی وجود دارد، ممکن است دولت ترجیح دهد که توافق پس از پایان انتخابات میان دورهای که قرار است در ۸ نوامبر برگزار شود، به کنگره بفرستد.
این منبع گفت: «درک من این است که دولت آمریکا هیچ تمایلی برای بحث [درباره احیای توافق هسته ای]در کنگره قبل از انتخابات میان دورهای ندارد. این طور نیست که آنها در شرایط فعلی از مانع کنگره عبور نکنند؛ از آن عبور خواهند کرد. اما در این روند، انتقادات زیادی وجود خواهد داشت.»
وی افزود: «اما در هر صورت، حس من این است و آنچه برداشت میکنم این است که اگر اکنون توافقی صورت نگیرد، دولت [ایالات متحده]عجله ندارد و ترجیح میدهد پس از انتخابات میاندورهای گفتگو را از سر بگیرد.»