به روز شده در: ۲۱ دی ۱۴۰۳ - ۱۱:۱۷
کد خبر: ۵۳۸۸۹۴
تاریخ انتشار: ۰۹:۳۹ - ۲۲ شهريور ۱۴۰۱
نشست چهارروزه با موضوع مسائل پادمانی ایران، آغاز به کار کرد

نشست شورای حکام زیر سایه بیانیه اروپایی - صهیونیستی

بااین‌حال، آژانس اخیراً با تأثیر پذیرفتن از ادعاهای رژیم صهیونیستی در گزارشی مدعی شده است که ایران همچنان پاسخ‌های معتبری در رابطه با منشأ این ذرات اورانیوم کشف‌شده در سه سایت‌ هسته‌ای اعلام‌نشده، ارائه نکرده است.
روزنو :

نشست شورای حکام زیر سایه بیانیه اروپایی - صهیونیستی

روزنو :در میانه وقفه دوباره ایجادشده در گفت‌وگوهای هسته‌ای، نشست شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز گذشته شروع به کار کرد و تا روز جمعه نیز ادامه خواهد داشت. بر اساس گزارش‌ها، مسائل پادمانی در ایران، انتقال مواد هسته‌ای در چارچوب ایمنی هسته‌ای و همچنین مسائل پادمانی در اوکراین از موضوعات محوری موردبحث در این نشست خواهند بود. این دور از نشست شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ازآن‌جهت اهمیت دارد که به‌تازگی کشورهای فرانسه، آلمان و انگلیس در بیانیه‌ای از خواسته ایران در مذاکرات احیای برجام مبنی بر اینکه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تحقیقاتش درباره ذرات اورانیوم یافت‌شده در سه سایت هسته‌ای ایران را به پایان برساند، ابراز نارضایتی کرده و مدعی شدند که این خواسته، مذاکرات را به خطر می‌اندازد.تروئیکای اروپایی در این بیانیه اخیر خود آورده‌اند: «این خواسته آخر ایران، تردیدهایی جدی درباره مقاصد و تعهدات ایران نسبت به نتیجه‌ موفقیت‌آمیز برجام ایجاد می‌کند. موضع ایران با تعهدات قانونی الزام‌آور ایران مغایرت دارد و چشم‌انداز احیای برجام را به خطر می‌اندازد.» بااین‌حال مقامات ایرانی بر این باورند که این ادعای طرف‌های اروپایی برجام در حالی مطرح‌شده است که پیشتر پرونده منشأ ذرات اورانیوم در سایت‌های هسته‌ای ایران در جریان توافق بر سر برجام که به امضای سه کشور مذکور نیز رسیده است، بسته شده بود.

بااین‌حال، آژانس اخیراً با تأثیر پذیرفتن از ادعاهای رژیم صهیونیستی در گزارشی مدعی شده است که ایران همچنان پاسخ‌های معتبری در رابطه با منشأ این ذرات اورانیوم کشف‌شده در سه سایت‌ هسته‌ای اعلام‌نشده، ارائه نکرده است.در همین حال، روز گذشته نماینده روسیه در سازمان‌های بین‌المللی واقع در وین در توییتی عنوان کرد که بررسی مسائل پادمانی ایران یکی از محورهای گفت‌وگو در جلسه شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی خواهد بود. به گزارش ایسنا،‌ میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در سازمان‌های بین‌المللی واقع در وین روز دوشنبه در توییتی نوشت: «جلسه سپتامبر شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از روز دوشنبه آغاز خواهد شد. انتظار می‌رود که انتقال مواد هسته‌ای در چارچوب ایمنی هسته‌ای، امنیت و مسائل پادمانی در اوکراین و همچنین نظارت و مسائل پادمانی در ایران از موضوعات محوری باشند.»بااین‌وجود، در گزارش فصلی اخیر مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که خبرگزاری رویترز بخش‌هایی از آن را منتشر کرده بود، تأکید شده است که ذخایر اورانیوم غنی‌سازی شده ایران با خلوص ۶۰درصد، از میزان لازم برای ساخت سلاح هسته‌ای فراتر رفته است. آژانس همچنین اعلام کرده که ذخایر اورانیوم غنی‌سازی شده ایران به ۱۹برابر حد تعیین‌شده در توافق هسته‌ای برجام رسیده است.

بر همین اساس، روز گذشته مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اعلام کرد که هنوز هیچ پیشرفتی در زمینه حل مسائل مربوط به تحقیقات آژانس درباره فعالیت‌های هسته‌ای ایران حاصل نشده است. به گزارش شبکه الجزیره، رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی امروز در جریان نشست شورای حکام آژانس درباره فعالیت‌های هسته‌ای ایران ادامه داد: «شکاف در اطلاعات ما در زمینه فعالیت‌های هسته‌ای ایران در حال بزرگ‌تر شدن است.» بااین‌وجود، لارنس نورمن، خبرنگار وال‌استریت ژورنال روز چهارشنبه در توییتی نوشت: «پس از تماس اخیر آمریکا و تروئیکای اروپایی دریافتم که هفته آینده هیچ قطعنامه‌ای علیه ایران در جلسه شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی صادر نخواهد شد.»در واکنش به این موضوع، روز گذشته ناصر کنعانی سخنگوی وزارت خارجه در نشست خود با خبرنگاران در خصوص احتمال صادر شدن یک قطعنامه ضد ایرانی علیه ایران، گفت: «در رابطه با نشست شورای حکام تا جایی که اطلاع دارم تا الان قطعنامه‌ای برای نشست ارائه نشده است. ما معتقدیم که هر گونه تکرار اقدام غیر سازنده مشابه اقدام غیر سازنده قبلی در آژانس، مجددا نتیجه غیر سازنده‌ای خواهد داشت. امیدواریم برخی از کشورهایی که اعتبار آژانس برای آنها اهمیت دارد اعتبار این سازمان بین‌المللی را به‌عنوان سازمانی تخصصی، فنی و غیرسیاسی، قربانی دیدگاه‌ها و منافع سیاسی خودشان نکنند.» این دیپلمات ارشد وزارت خارجه، همچنین با بیان اینکه ما امیدواریم مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز نقش حرفه‌ای خودش را در این زمینه ایفا کند و به حفظ اعتبار و جایگاه این سازمان بین‌المللی توجه بیشتری کند، گفت: «ما انتظار یک رویکرد سازنده از آژانس و اعضای شورای حکام داریم. ایران هر گونه اقدام و واکنش خود را در ارتباط با تحولات آتی متناسب با تحولی که در آژانس و شورای حکام رخ خواهد داد تنظیم می‌کند.»سخنگوی وزارت خارجه همچنین در موردادعای مقامات رژیم صهیونیستی در خصوص فعالیت‌های هسته‌ای ایران و ارسال اطلاعات آن به کشورهای اروپایی و آژانس نیز تصریح کرد: «رژیم صهیونیستی هیچ‌وقت نقش سازنده‌ای در روند مذاکرات نداشته و نقش مخرب وی و اقدامات خرابکارانه این رژیم همواره روشن بوده است. انتظار ما از طرف‌های مذاکره‌کننده مذاکرات رفع تحریم‌ها این است که منافع ملی خودشان را در اولویت قرار دهند و تحت تأثیر رفتارهای غیر سازنده رژیم صهیونیستی قرار نگیرند. چراکه این رژیم همواره نقش مخربی در این فرآیند داشته است.»او ادامه داد: «ما همواره بر این موضوع تأکید کرده‌ایم که طرف‌های دیگر مذاکرات مخصوصاً آمریکایی‌ها باید رفتارهای سازنده‌ای را برای دستیابی به توافق در پیش بگیرند.

آمریکا کشوری است که از برجام خارج‌شده است و با اعمال تحریم‌های غیرقانونی و یک‌جانبه هزینه‌های زیادی را به دولت و ملت ایران تحمیل کرده است و با توجه به این عملکرد اکنون حق ندارد در مقام مدعی قرار بگیرد و ژست طلبکارانه به خودش بگیرد. این آمریکاست که باید برای بازگشت به روند توافق اثبات کند که عضوی قابل‌اعتماد است و یک رژیم قانون‌گریز و بحران‌آفرین نیست. دولت واشنگتن است که باید اثبات کند که به هنجارهای بین‌المللی پایبند است و به نرم‌های بین‌المللی احترام می‌گذارد.»سخنگوی وزارت خارجه تصریح کرد: «جمهوری اسلامی ایران در پاسخی که به هماهنگ‌کننده مذاکرات داده به‌هیچ‌وجه موضوعات جدیدی که مانع شکل‌گیری توافق و جمع‌بندی مذاکرات شود مطرح نکرده است. مطالبات جدیدی طرح نکرده است. ایران نه به زیاده‌خواهی‌های طرف‌های مقابل تمکین می‌کند و نه از خطوط قرمز خود عقب‌نشینی خواهد کرد. هم آمریکا و هم اروپا باید اثبات کند که در روند مذاکرات به نرم‌های بین‌المللی پایبند هستند و منافع رژیم صهیونیستی را در اولویت تصمیم‌گیری سیاسی خود قرار نمی‌دهند. همان‌طور که بارها گفته‌ایم اگر در طرف مقابل اراده سیاسی لازم برای دستیابی به توافق وجود داشته باشد. امکان دستیابی به یک توافق همه‌جانبه و خوب وجود دارد.»بااین‌وجود، صدراعظم آلمان با بیان اینکه کشورش با تل‌آویو در خصوص اینکه ایران نباید به سلاح هسته‌ای دست یابد توافق نظر دارد مدعی شد که پاسخ ایران به پیشنهاد اتحادیه اروپا برای احیای برجام مثبت نبود.


به گزارش الجزیره، اولاف شولتز، صدراعظم آلمان در دیدار با یائیر لاپید، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی تأکید کرد که ما با تل‌آویو در خصوص اینکه ایران نباید به سلاح هسته‌ای دست یابد توافق نظر داریم. او مدعی شد که پاسخ ایران به پیشنهاد اتحادیه اروپا در خصوص احیای توافق هسته‌ای مثبت نبود. از سوی دیگر، یائیر لاپید گفت که بازگشت به توافق هسته‌ای یک اشتباه بزرگ خواهد بود و همه باید برای مقابله با تهدیدات ایران و پایان دادن به مذاکرات هسته‌ای تلاش کنیم. او گفت که اکنون زمان آن رسیده است که از تبدیل‌شدن ایران به یک کشور هسته‌ای ممانعت شود.در همین حال، محسن پاک‌آیین سفیر پیشین ایران در آذربایجان در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به بیانیه روز شنبه تروئیکای اروپا درباره برجام و طرح اتهاماتی علیه ایران اظهار کرد: «بیانیه روز گذشته تروئیکا توجیه منطقی نداشت. سه کشور اروپایی به‌عنوان هماهنگ‌کننده در مذاکرات هستند و در جایگاهی نیستند که با صدور بیانیه سیاسی بر روند مذاکرات تأثیر بگذارند. این بیانیه برای ابراز وجود بود و ارزش دیگری برای ایران ندارد.» او با اشاره به بخشی از بیانیه تروئیکا که در آن گفته شده است، ایران به دلیل عدم پاسخ موردنظر آنها به متن مورد پیشنهاد بورل، برجام را تهدید کرده است گفت: «تهدید اصلی برجام، آمریکا و خروج این کشور از توافق بود اما تروئیکا علیه خروج آمریکا و کارشکنی در مسیر لغو تحریم‌ها یا عدم انجام تعهدات آن، بیانیه‌ای مؤثر تاکنون نداشته است.»این دیپلمات ایرانی تصریح کرد: «معمولاً انگلیس متمایل به آمریکا در این روند موضع داشته است و آلمان و فرانسه هم با مواضع دوپهلو نقش خنثی‌ داشته‌اند. این سه کشور که در مقابل آمریکا دست‌بسته هستند و جرات و توان اعتراض به آمریکا برای شرایط فعلی را ندارند در جایگاهی نیستند که علیه ایران بیانیه صادر کنند.» پاک‌آیین گفت: «واقعیت این است که زمان مناسبی برای صدور چنین بیانیه‌ای از سوی سه کشور اروپایی نبود به‌علاوه که اصلاً محتوای آن هیچ توجیه منطقی ندارد. معتقدم این بیانیه کاملاً سیاسی و با هدف اعمال فشار علیه ایران برای پذیرش خواسته‌های نامعقول آمریکاست. ما بارها گفته‌ایم که در برجام هستیم و از آن خارج نشدیم و آن کشوری که از این توافق خارج‌شده باید مورد اعتراض جامعه جهانی قرار گیرد و از او خواسته شود که بی‌واسطه به برجام بازگردد.»سفیر پیشین ایران در آذربایجان با اشاره به تحریم وزیر اطلاعات از سوی آمریکا با بیان این‌که این اقدام، غیرقانونی و خلاف رویه مذاکرات هسته‌ای و آسیب‌زننده به روند است اظهار کرد: «تروئیکای اروپا هیچ عکس‌العملی به این اقدام غیرقانونی آمریکا نشان نداد اما به‌یک‌باره یک بیانیه بی‌ثمر سیاسی که به روند مذاکرات صدمه می‌زند، صادر کرد.» او تصریح کرد: «سه کشور اروپایی هیچ توانایی برای متقاعد کردن آمریکا برای بازگشت به برجام ندارد آنها با این اقدامات سعی دارند فضا را بر ایران تنگ کنند درحالی‌که پاسخ عکس خواهند گرفت.» پاک‌آیین گفت: «ایران در چارچوب مقررات جاری آژانس تعهداتش را انجام می‌دهد و هیچ تعهدی را بیش از مقررات نمی‌پذیرد. هر وقت آمریکا به تعهداتش بازگردد ما نیز به تعهداتمان بازمی‌گردیم.»

منبع: همدلی
عکس روز
خبر های روز