به روز شده در: ۲۱ دی ۱۴۰۳ - ۱۵:۳۰
کد خبر: ۵۴۰۹۵۲
تاریخ انتشار: ۰۹:۴۸ - ۱۲ مهر ۱۴۰۱
ارز همچنان صعودی و بازار سرمایه قرمز است

دلار بی‌خیالِ خبر آزادسازی منابع ارزی

صالح آبادی درباره انتشار اسامی ابربدهکاران بانکی گفت: «فهرست به‌روز رسانی شده بدهکاران بزرگ بانک‌ها تا چند روز آینده اعلام خواهد شد».
روزنو :

دلار بی‌خیالِ خبر آزادسازی منابع ارزی

روز نو :در حالی خبر آزادسازی ارزهای بلوکه شده در کانال‌های خبری دست به دست می‌شود که روند دلار صعودی‌تر شده و خبرهای خوبی از وضعیت هر قطعه اسکناس آمریکایی در روزهای آینده شنیده نمی‌شود. دلار در روزی که گذشت با قرارگیری در کانال 33 هزار تومان روی میز معامله رفت، این در حالی است که در صورت آزادسازی منابع ارزی بلوکه شده، عرضه ارز افزایش یافته و باید دلار در مسیر کاهشی قرار گیرد. حتی به صورت هیجانی هم این روند کاهشی باید مشاهده شود. این در حالی است که بر اساس پیش‌بینی‌ فعالان بازار، دلار روند افزایشی قابل‌توجهی را پیش روی خود دارد و شاید تا کانال‌های 40 یا 50 هزار تومانی هم راه یابد. هر چند این پیش‌بینی‌ها بدون نظرات کارشناسی و بررسی منابع ارزی قابل اتکا نیست، اما به نظر می‌رسد به دلیل اینکه بارها خبرهایی از این دست که منابع ارزی قابل‌توجهی در مسیر آزاد شدن قرار گرفته منتشر شده و هیچ گاه این اتفاق نیفتاده، گویا سرمایه‌گذاری‌های هیجانی در این بازار همچنان ادامه دارد. از سوی دیگر بلومبرگ یکی از منابع خبری آمریکایی روز گذشته خبر آزادسازی منابع ارزی بلوکه شده ایران را رد کرد و این در حالی است که سکان‌داران اقتصادی همچنان از این موضوع خبر می‌دهند. خبر آزاد سازی منابع ارزی نه تنها حالا جلوی روند صعودی دلار را نگرفته که وضعیت اسف‌بار بازار سرمایه نیز سرمایه‌گذاران را وارد بحران دیگری کرده که به نظر می‌رسد آثار همه این‌ها به زودی در بازار ارز خود را نشان دهد. در روزی که گذشت در حالی وضعیت بازار سرمایه بار دیگر منفی بود که اگزارش‌ها از خروج حجم قابل‌توجهی پول از این بازار حکایت کرد. گفته می‌شود که ناآرامی‌ها‌ ‌اخیر اثر منفی بر بازار سرمایه گذاشته و موجب کاهش 3 تا 5 درصدی شاخص بورس و کاهش 10-15 درصدی ارزش سهام‌ کوچک بازار شده و در همین مدت بیش از 10 هزار میلیارد ریال پول حقیقی‌ها‌ از بازار سرمایه خارج شده است. البته که تا پیش از شروع ناآرامی‌ها هم وضعیت بازار سرمایه تعریفی نداشت و فاز منفی به خود گرفته بود. به نظر می‌رسد نه فقط اتفاقات اخیر که وضعیت بازار ارز و مشخص نبودن درآمدهای ارزی نیز بر اوضاع بازار سرمایه تاثیر منفی گذاشته و حتی خبر آزادسازی منابع ارزی هم یارای مقابله با افزایش دلار و جلوگیری از ریزش بورس را ندارد.

وضعیت منابع ارزی به روایت رئیس کل بانک مرکزی

در حالی رسانه‌های بین‌المللی خبر آزادسازی منابع ارزی را رد می‌کنند که رئیس کل بانک مرکزی درباره آزادسازی منابع ارزی بلوکه شده ایران گفت: «در این زمینه حساب جدیدی معرفی کرده‌ایم تا فرآیند آزادسازی انجام شود که با هماهنگی وزارت امور خارجه، پیشرفت‌های خوبی در این زمینه ایجاد شده و امیدواریم در روزهای آینده خبرهای خوبی اعلام کنیم». به گزارش ایسنا، علی صالح‌آبادی دیروز (دوشنبه) در مراسم رونمایی از درگاه یک‌پارچه اعلام نرخ ارز صرافی‌ها اظهار کرد: «منابع ارزی بلوکه شده، جزو منابع بانک مرکزی است و پس از آزادسازی در اختیار این بانک قرار می‌گیرد». وی همچنین گفت: «در راستای شفاف‌سازی بازار ارز چند اقدام انجام و در اولین قدم قرار شد بازار توافقی راه‌اندازی شود که در روزهای اول به شکل محدود شروع به کار کرد تا در بازار متشکل ارزی نمادی به آن اختصاص یافت. در قدم بعدی، حجم و عرضه معاملات در بازار متشکل ارزی و سامانه نیما در دید عموم قرار گرفت». وی افزود: «اقدام بعدی در راستای شفاف‌سازی بازار ارز، بخشنامه‌ بانک مرکزی به صرافی‌هاست تا نرخ فروش و خرید دلار و یورو را در درگاه یک‌پارچه اعلام نرخ ارز اعلام کنند. در چند روز آینده نیز، امکان خرید و فروش ارز برای مشتری‌، صادرکنندگان و ... به صورت ارز توافقی در این درگاه فراهم خواهد شد».

رشد ۸۰ درصدی معامله ارز در نیما

رئیس کل بانک مرکزی ادامه داد:«از ابتدای سال تاکنون حدود ۲۲ میلیارد و ۴۳۰ میلیون دلار معامله ارز در سامانه نیما صورت گرفته که باتوجه به اینکه در سال گذشته ۱۲ میلیارد و ۳۶۰ میلیون دلار معامله در این سامانه انجام شده، حدود ۸۰ درصد رشد را نشان می‌دهد». صالح آبادی گفت: «پیش از این، تقاضا برای ارز ۴۲۰۰ تومانی بسیار بالا بود. امسال با یکسان‌سازی نرخ ارز به شدت تقاضا برای ارز کالاهای اساسی کاهش یافت، زیرا نیازها واقعی شد. انتظار بانک مرکزی از بانک‌ها و صرافی‌ها این است که هم برای کالاهای اساسی و هم برای سایر کالاها تخصیص ارز و به فروش ارزها کمک کنند». وی درباره بازار متشکل ارزی نیز توضیح داد: «در شش ماهه ابتدای امسال ۶۰۰ میلیون دلار در بازار متشکل ارزی به صورت توافقی معامله شده است. اگر بتوانیم امکان تامین ارز از بازار توافقی و متشکل ارزی را بیشتر کنیم، نیاز به سایر بازارها کم می‌شود. اکنون صرافی خارجی در بازار متشکل ارزی نداریم که این موضوع در حال مطالعه و پیگیری است تا امکان فعالیت صرافی‌های خارجی نیز فراهم شود». رئیس کل بانک مرکزی درباره اینکه به‌ تازگی نیز تعدادی از شرکت‌ها تحریم شده‌اند، گفت: «به هر شکل جدیدی تحریمی ایجاد شود، مشکلی در سازوکار تامین ارز نخواهیم داشت».

آخرین وضعیت ریال دیجیتال

وی در پاسخ به سوال ایسنا درباره آخرین وضعیت رمز ریال بانک مرکزی گفت: «رمز ریال پیش از این وارد تست و آزمایش شده بود که البته مبلغ آن یک میلیارد تومان بود و دو بانک ملت و ملی و دو فروشگاه به صورت آزمایشی در حال استفاده از رمز ریال هستند. با پایان این مرحله از تست، وارد آزمایش‌های گسترده‌تر خواهیم شد که امیدوارم در مهر ماه وارد مرحله آزمایشی گسترده‌تر شویم».

اعلام اسامی ابربدهکاران بانکی تا چند روز آینده

صالح آبادی درباره انتشار اسامی ابربدهکاران بانکی گفت: «فهرست به‌روز رسانی شده بدهکاران بزرگ بانک‌ها تا چند روز آینده اعلام خواهد شد». وی در خصوص محاسبه یکپارچه مالیات بر ارزش افروده صرافی‌ها و حل مشکل صرافی‌ها با هماهنگی بازار متشکل و سازمان امور مالیاتی گفت: «هم اکنون در صدد نهایی کردن موافقت‌نامه‌ای هستیم که مالیات بر ارزش افزوده صرافی‌ها با تمرکز در بازار متشکل محاسبه و به سازمان امور مالیاتی اعلام شود که این امر نیز در حال پیگیری است». رئیس کل بانک مرکزی اظهار کرد: «در دو - سه ماهه اخیر، ۲۶ هزار میلیارد تومان اوراق گام منتشر شده است. امیدواریم بتوانیم تا بیش از ۱۰۰ همت اوراق گام برای بخش صنعت و ۱۰۰ همت نیز برای سایر اوراق منتشر کنیم. انتشار اوراق گام در سامانه‌های بورس کالا نیز عملیاتی شده است. همچنین، در جلسه دیروز ستاد اقتصادی دولت مصوب شد تا برخی از دستگاه‌های دولتی هم در قبال دریافت اوراق گام، محصولات خود را بفروشند».

منبع: همدلی
عکس روز
خبر های روز