تلاش واشنگتن، برای طرح مسایل داخلی ایران در صحن سازمان ملل
محسن رفیق: در ادامه سیاستهای غرب در ارتباط با افزایش اعتراضات داخلی در ایران، واشنگتن یک جلسه غیررسمی در شورای امنیت برای بررسی تحولات اخیر در ایران تشکیل داده و سعی دارد تا هفته آینده نیز توجه سازمان ملل را به سمت اعتراضات در ایران، معطوف کند. بر اساس گزارشها، آمریکا و آلبانی قرار است تا چهارشنبه هفته آینده، یک جلسه غیررسمی در خصوص این موضوع برگزار کنند. در بیانیهای در این خصوص آمده است که این جلسه آن چه سرکوب مستمر زنان و دختر و اعضای گروههای قومیتی و مذهبی در ایران خوانده شده را برجسته خواهد کرد.
این در حالی است که مقامهای آمریکایی در هفتههای گذشته به هر بهانهای تلاش کردهاند تا به نسبت به مسائل داخلی ایران، واکنش نشان داده و همچنین تحریمهای جدیدی را نیز بر علیه ایران وضع کنند.در همین حال، نمایندگی ایران در سازمان ملل به تلاش آمریکا برای برگزاری نشست غیررسمی شورای امنیت سازمان ملل با هدف سیاسی حتی به قیمت نقض قوانین بینالمللی واکنش نشان داد. به گزارش ایسنا، نمایندگی دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان ملل متحد در نیویورک در واکنش به اخبار منتشره مبنی بر تلاش آمریکا برای برگزاری نشست غیر رسمی شورای امنیت این سازمان در خصوص مسائل داخلی ایران تاکید کرد: «با توجه به ریاکاری، استفاده از استاندارد دوگانه و اعمال گزینشی حقوق بشر، ادعاهای آمریکا در حمایت از زنان ایرانی را فریبنده و فاقد حسن نیت میدانیم.» نمایندگی ایران در این سازمان، همچنین خاطر نشان کرد: «براساس گزارش جامعه اطلاعاتی ایران، آمریکا متهم ردیف اول اغتشاشات است. ایالات متحده و متحدانش به طور مداوم از بستر سازمان ملل، برای پیشبرد برنامه سیاسی خود حتی به قیمت نقض قوانین بین المللی و منشور ملل متحد سوء استفاده کردهاند.»این در شرایطی است که در ادامه سیاستهای فشار بر علیه ایران از سوی غرب، وزارت خزانهداری آمریکا با صدور بیانیهای اعلام کرد که بنیاد ۱۵ خرداد را به دلیل تعیین جایزه چند میلیون دلاری برای مرگ سلمان رشدی، نویسنده کتاب آیات شیطانی تحریم کرده است. برایان نلسون، معاون وزیر خزانهداری آمریکا در امور تروریسم در اطلاعات مالی در این باره گفت: «ایالات متحده از عزم خود برای ایستادگی در برابر تهدیدات از سوی مقامات ایرانی علیه حق آزادی بیان، آزادی دین و اعتقادات و همچنین آزادی مطبوعاتی جهانی دست نخواهد کشید.» او اضافه کرد: «این اقدام مجرمانه - که توسط ایران تشویق میشود ا- هولناک ست. ما خواهان بهبود کامل سلمان رشدی پس از سوءقصد به جان او هستیم.»به موجب این تحریم، تمامی اموال این بنیاد در آمریکا و هر نهادی که تحت مالکیت مستقیم یا غیرمستقیم این نهاد قرار دارد، بلوکه خواهند شد و هر شخصی که به مبادلات مالی با این نهاد بپردازد، با تحریمهای آمریکا مواجه خواهد شد. بنیاد پانزده خرداد یکی از نهادهای خدماتی است که در سال ۱۳۶۰ متعاقب فرمان حضرت امام(ره) برای رفع محرومیت و برطرف کردن مشکلات اقتصادی خانوادههای شهدا ، جانبازان و ایثارگران انقلاب اسلامی تشکیل شد.در همین زمینه، وزیر خارجه آمریکا نیز در توییتی با اشاره به تحریمهای اعمالی جدید علیه تهران ادعا کرد که ایالات متحده مخالف آن چه تلاش ایران برای سرکوب آزادی بیان و تهدید اعضای مطبوعاتی میخواند، است. به گزارش ایسنا، آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا در توییتی نوشت: «ایالات متحده تلاشهای سران ایرانی برای سرکوب کردن اساس آزادی بیان و تهدید اعضای مطبوعاتی را نمیپذیرد.
امروز ما نهاد ایرانی ار تحریم کردیم که مسئول گذاشتن جایزه برای مرگ نویسنده سلمان رشدی است.»از سوی دیگر، در ادامه واکنشهای مقامهای آمریکایی، جمعی از قانونگذاران آمریکایی در نامهای خطاب به شرکتهای فنآوری از آنها خواستند تا با تسهیل دسترسی مردم ایران به اینترنت از ناآرامیها در این کشور حمایت کنند. به گزارش شبکه سیانبیسی، گروهی متشکل از ۱۳ قانونگذار آمریکایی از هر دو حزب دموکرات و جمهوریخواه نامهای خطاب به شرکتهای فنآوری منتشر کردند و در آن، از این شرکتها خواستند تا با توجه به اقدام اخیر دولت برای کاهش تحریمهای مرتبط با دسترسی مردم ایران به اینترنت، این روند را تسهیل کنند. این نامه که به امضای سناتورها باب منندز و بن کاردین رسیده، خطاب به شرکتهای گوگل، متا، آمازون، مایکروسافت، اپل و دیجیتال اوشن نوشته شده و از آنها خواسته شده است تا ابزارهای مورد نیاز ایرانیان برای رفع آنچه محدویتهای دولتی عنوان شده است را به سرعت و بهطور قانونی فراهم کنند، چراکه بنا بر ادعای آنها در شرایطی که دولت ایران به سرکوب اعتراضات ادامه میدهد، دسترسی به خدمات ارتباطی کلیدی است. این در حالی است که وزارت خزانهداری آمریکا ۲۳ سپتامبر یک مجوز عمومی صادر کرد که بر اساس آن، برخی مبادلات در حوزه تامین اینترنت برای ایران از تحریمهای این کشور معاف میشود.
در واکنشی دیگر، مشاور امنیت ملی این کشور در دوران ترامپ نیز مدعی شد که واشنگتن باید به همکاری با مخالفان در ایران بپردازد. جان بولتون، مشاور امنیت ملی پیشین آمریکا در گفتوگویی با شبکه الحدث ادعا کرد: «آمریکا باید با مخالفان در ایران همکاری کند و فقط به ارائه خدمات اینترنتی اکتفا نمیکنیم.» او در ادامه اظهارات خود گفت: «از جمله مشکلات معترضین ایرانی این است که متحد نیستند و رهبری واحدی ندارند.»همچنین در دیگر سو، راب مالی نماینده آمریکا در امور ایران نیز در مصاحبه با شبکه فرانس۲۴، با تکیه بر ادعاهای اخیر درباره نحوه برخورد نیروهای امنیتی با افراد حاضر در ناآرامیهای جاری در ایران و همچنین اتهام استفاده از پهپادهای ایرانی توسط روسیه در حملات علیه اوکراین نوشت: «پیام ما به ایران روشن است به کشتار مردم پایان دهید و ارسال پهپادها به روسیه را متوقف کنید.»این در شرایطی است که نماینده روسیه در سازمان ملل، ادعاهای مطرح شده درخصوص استفاده این کشور از پهپادهای ساخت ایران در حملات علیه اوکراین را رد کرد. واسیلی نبنزیا، نماینده دائم روسیه در سازمان ملل در نشست شورای امنیت، در پاسخ به ادعاهای گیلعاد ِاردان نماینده رژیم صهیونیستی در سازمان ملل، تصریح کرد: « از شنیدن اظهارات دیکته شده نماینده دائم اسرائیل در مورد ادعای اثبات نشده استفاده از پهپادهای ایرانی در اوکراین شگفتزده شدیم.
ما این را تلاشی برای اعمال فشار بر شورای امنیت و دبیرخانه سازمان ملل متحد میدانیم که نشاندهنده تمایل آنها برای تحمیل عقیده خود به جامعه بینالمللی به عنوان حقیقت نهایی است. ما پیش از این، چنین اظهاراتی را رد کردهایم و اکنون نیز قاطعانه آنها را رد میکنیم.»این در حالی است که حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه ایران در یک گفتوگوی تلفنی با دیمیتری کولبا، وزیر امور خارجه اوکراین ضمن رد ادعای استفاده از پهبادهای ایرانی در جنگ اوکراین، خاطرنشان کرد: « جمهوری اسلامی ایران تجربه جنگ تحمیلی هشت ساله را پشت سر گذاشته و از این رو مخالف جنگ در اوکراین، یمن و هر جای دیگر است.» وزیر امور خارجه ایران همچنین گفت: « ما با روسیه روابطی خوب داریم و از گذشته همکاری دفاعی داشتهایم، اما سیاست ما در قبال جنگ اوکراین، احترام به تمامیت ارضی کشورها، عدم ارسال سلاح به طرفین درگیر، توقف جنگ و پایان دادن به آوارگی مردم است.
سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران کاملا روشن و مبتنی بر استاندارد واحد و مخالفت با جنگ است. وزیر امور خارجه ایران تاکید کرد: ما برای برگزاری جلسات فنی با حضور کارشناسان نظامی بین دو کشور، بدون نیاز به هرگونه واسطه، آمادگی داریم.» امیرعبداللهیان همچنین با بیاساس خواندن اظهارات برخی مقامات غربی با اشاره به تلاشهای مکرر تهران برای کمک به برقراری آتشبس، اظهار کرد :«ما آماده کمک به برقراری آتشبس هستیم.» امیرعبداللهیان اضافه کرد: «معتقدم اوکراین بهتر است مراقب باشد که تحت تاثیر برخی سیاستمداران تندروی اروپا قرار نگیرد. اظهارات برخی مقامات غربی بیاساس و بیپایه هستند. ما تلاش زیادی برای برقرای آتشبس انجام دادهایم و اکنون نیز آماده کمک به برقراری آتشبس هستیم. معتقدم اوکراین بهتر است مراقب باشد که تحت تاثیر برخی سیاستمداران تندروی اروپا قرار نگیرد.»در همین حال ایسنا گزارش داد که دیمیتری کولبا وزیر امور خارجه اوکراین نیز در این گفتوگوی تلفنی، با تاکید بر عدم ارسال سلاح برای بهکارگیری در جنگ علیه اوکراین، گفت: «گفتوگوی هیات فنی - نظامی دو کشور دارای اهمیت است.»
وزیر امور خارجه اوکراین با اشاره به استقلال اوکراین در مناسبات خارجی، گفت: «ما تحت تاثیر دیگران عمل نمیکنیم.» وزیر خارجه اوکراین ضمن تشریح آثار جنگ بر کشورش، گفت: «طبق کنوانسیونهای بینالمللی برای امنیت و فعالیت سفارتخانه، اهتمام لازم را داریم.» با این حال، وزیر خارجه اوکراین با اشاره به تماس تلفنی وزیر خارجه ایران ،در توییتی نوشت: « در تماس تلفنی از سوی حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران دریافت کردم که طی آن از ایران خواستم تا فورا ارسال تسلیحات به روسیه که از آنها برای کشتن غیرنظامیان و نابود کردن زیرساختهای حیاتی در اوکراین استفاده میشود را متوقف کند.»در همین حال، ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، چندی پیش در واکنش به این نوع واکنشهای مقامهای آمریکایی گفته بود: «از آغاز تحولات اخیر در ایران، رئیس جمهور و برخی مقامهای آمریکایی برای چندمین بار طی اظهاراتی مداخله جویانه، از اغتشاشات در ایران حمایت کرده اند.» او بیان کرده بود: « رئیس جمهور آمریکا چون نه مشاوران امینی دارد و نه حافظه خوبی، به او یادآور میشوم که ایران قویتر و استوارتر از آن بود که با تحریمهای ظالمانه و تهدیدات پوچ شما تسلیم شود. اکنون نیز سربلندتر از آن است که با مداخلات و اظهار شگفتیهای سیاستمداری خسته از سالها اقدام بی نتیجه علیه ایران، ارادهاش متزلزل شود.»
کنعانی اضافه کرد: «نه اظهارات بایدن و نه مداخلهجوییهای آمریکا هرگز ما را متعجب میکند، زیرا مداخله، تجاوز و کشتار، ماهیت حقیقی نظام آمریکاست، اما، ما مردمان تاریخیم و در عمق تاریخ ریشه دواندهایم. از کودتای آگوست ۱۹۵۳ (۲۸ مرداد ۱۳۳۲ خورشیدی) تا به امروز به خوبی سیاستهای ضدایرانی دولت آمریکا در ذهنهایمان ثبت شده است. و البته تاریخ و نقطه نقطه دنیا شهادت میدهد که زخم جنایت و خشونت آمریکا بر تن دنیاست.» او تصریح کرد: «عادت شما ماهی گرفتن از آبهای گلآلود است. اما یادتان باشد، اینجا ایران است: سرزمین مردان و زنان سرفراز. در خانه خویش، با هم گفتوگو میکنیم، با هم کار میکنیم، با هم برای ترمیم زخمهای کوچک و بزرگ ایران خواهیم کوشید، با هم برای استقلال ایران خواهیم ایستاد و صدالبته شکست دیگری بر انبوه شکستهایتان افزوده خواهد شد.»