
اعتماد؛ چالش بزرگ دولت
عملکرد دولت در حوزههاي مختلف بهويژه حوزه اقتصادي باعث شده تا امروز نه تنها مخالفان و منتقدان بلکه صداي حاميان و مجلس انقلابي نيز درآيد و نمايندگاني که خود براي حضور سيدابراهيم رئيسي در انتخابات بيانيه دادند امروز انتقاداتي را به رئيسجمهور و دولتش وارد آورند. نکته جالب ماجرا اينجاست که امروز همهچيز در اختيار اصولگرايان است و رويکردها و عملکردهاي اين جريان در جامعه ساري و جاري است. لذا ديگر دولت روحاني نيست که آن را به بيعملي، ناکارآمدي و عدم برنامهمحوري درست متهم کنند. اگر قيمت ارز به بالاي 50 هزارتومان رسيده، قيمت سکه نزديک کانال 30 ميليون قرار دارد و خريد برخي اجناس و کالاها براي مردم بيش از گذشته دست نيافتنيتر شده همه در راستاي عملکرد دولت سيزدهم است که البته خود دولتيها آن را عملکرد موفقيتآميز ميدانند. چه اينکه رسانه دولت عملکرد دوازده ماهه دولت سيزدهم را در حوزه اقتصاد با ثبات نسبي نرخ ارز همراه دانسته و توپ را به زمين منتقدان بيندازد و در عين ناباوري حسن روحاني، محمدجواد ظريف را عاملان جهش نرخ ارز معرفي کند. در حاليکه امروز چيزي بالغ بر 18 ماه از روي کارآمدن دولت سيزدهم ميگذرد و دولتمردان قبلي قريب به دو سال است که ديگر در امور اجرايي کشور دخالتي نداشتهاند و اگر کنشي داشتهاند صرفا بيان نظرات و اظهاراتي در حوزه مسائل جامعه و حل مشکلات کشور بوده است. حال اينکه دولت يا رسانههايش بخواهند با انداختن توپ تقصيرات به گردن ديگران خود را مبرا از بروز شرايط فعلي کنند. بايد گفت که جامعه خود بهترين ناظر است و با رصد همه مسائل و عملکردها ميتواند بهترين قضاوتها را داشته باشد. نکته اينجاست که امروز قاطبه کارشناسان و صاحبنظران در حوزههاي مختلف به اين نتيجه رسيدهاند که لزوم تغييرات در دولت براي بهبود عملکردها امري اجتناب ناپذير مينمايد. چنانکه سيدمحمود عباسزاده مشکيني، نماينده مجلس يازدهم ميگويد: «بنده از ابتدا و از روز راي اعتماد شايد تنها مخالف جدي برنامههاي اقتصادي دولت آقاي رئيسي بودم، من در آنجا گفتم که تيم اقتصادي دولت کارآمد نيست و دولت بهجاي اينکه يک صفحه انشاء را بهعنوان برنامه بياورد که مثلا رشد اقتصادي، تورم و اشتغال را چه خواهد کرد، بهتر است روي تيم اقتصادياش کار کند.» عملکرد دولت به نحوي بوده است که حتي مجلس نيز به جهت عدم نظارت و حتي استيضاح وزرا زيرسوال برود. هر چند که عدهاي معتقدند مجلس به جهت همراهي و لابي تن به اين کار نميدهد. شرايط جامعه نشان ميدهد که دولت بايد در برنامهها و نفرات خود تجديدنظر کند و در اين راه از نخبگان و عقلا براي برونرفت از شرايط موجود استفاده کند.
بازگرداندن وزراي قوي دولت گذشته
تاکنون بسياري از چهرهها از لزوم تغييرات در دولت و استفاده از نخبگان در دولت سخن گفتهاند. شرايط جامعه نيز اهميت چنين موضوعي را بيش از پيش نشان ميدهد. در اين راستا يک فعال سياسي اظهارکرد: اگر جاي آقاي رئيسي بودم همين الان به در خانه وزراي قوي و مسئولان موفق اقتصادي دولتهاي گذشته همچون آقاي ظريف، همتي، زنگنه، آذري جهرمي، پورمحمدي، بيطرف و حتي محمدعلي نجفي ميرفتم و از آنها ميخواستم به سر کارهاي خودشان برگردند تا کار دولت سيزدهم را به سامان برسانند. آقاي رئيسي در انتخابات رياستجمهوري راجع به موضوعات سياسي، سياست خارجي، اقتصاد و فضاي مجازي وعدههايي داد که حتي يکي از آنها محقق نشده است.
دولت به لحاظ توان و دانش چندان کارآمدي ندارد
يک فعال سياسي اصلاحطلب در خصوص عملکرد دولت و راهکارهاي موجود اظهارداشت: چالش اصلي دولت اين است که بهرغم اينکه تصور ميشد که يک دولت هماهنگ با ساير ارکان غيرانتخابي در مجموعه نظام ميتواند حلال مشکلات باشد، متاسفانه به اين نکته توجه نشد که بالاتر از هماهنگي ارکان در بين مديران دولت اعتماد جامعه به عملکرد آنهاست. علي تاجرنيا به «آرمانملي» گفت: امروز مهمترين مشکل دولت اعتماد از سوي مردم است. مضافا بر اينکه اين دولت به لحاظ توان و دانش چندان کارآمدي ندارد. وي افزود: حل مسائل با يارگيري از يکسري مجموعهها و افراد در اين مقطع پاسخگو نيست. اگر چه موضوع اين تيپ افرادي که کارشناس باشند و دانش مناسب براي هدايت و راهبري سيستم اجرايي کشور باشند ميتواند کمککننده باشد. وي عنوان کرد: مقدمه اين بحث مسائل مهمتري است که خارج از اراده دولت است. برخي از دولتمردان تحليل درستي از شرايط جامعه ندارند.
دولت آقاي رئيسي در يک بنبست سياسي و اقتصادي قرار گرفته
يک فعال سياسي در خصوص شرايط جامعه و انداختن تقصيرات به گردن دولتهاي قبل بيان کرد: يکي از کارهايي که ناپسندي که در همه دولتها نيز بوده و در اين دولت هم هست اينکه همه تقصيرات به گردن دولت قبلي بيندازند. مهدي آيتي به «آرمان ملي» گفت: شاهد اين هستيم که 80 درصد مديران دولت آقاي رئيسي از افراد جوان هستند که تحصيلات و کارشان با منصب و پستي که دارند ارتباطي ندارد. آيتي اظهارکرد: مطلب مهمتر اين است که امروز دولت آقاي رئيسي در يک بنبست اقتصادي قرار گرفته است. لذا اگر هر نيروي زبده، با تجربه و نخبهاي که در دستگاه اجرايي کشور بگذارند نميتواند مشکل را حل کند.