نه شهردار به شورا
مدتهاست که اعضای شورای شهر تهران از شهردار خواستهاند، لیست ساختمانهای پرخطر شهر تهران را در سامانه شفافیت منتشر کند، اما شهرداری این لیست را نه رسما به شورای شهر ارسال کرده و نه آن را منتشر کرده است.
زمانی که همه اعضای شورای شهر از یک جریان سیاسی باشند، شهردار را یار بیست و دوم خود می دانند. هم در شورای پنجم و هم در این دوره، اعضای شورا این توصیف را از شهردار منتخب شان داشتند: «عضو 22 شورای شهر».
اما حقیقت این است که در هیچ دورهای اعضای شورای شهر از میزان هماهنگی شهردار با مصوبات شورا و نحوه پاسخگویی به تذکرات رضایت کامل نداشتهاند .در این دوره هم علیرضا زاکانی، شهردار تهران چند بار به طور مستقیم به خواست اعضای شورای شهر "نه" گفته است. از انتشار لیست ساختمان های پر خطر گرفته تا درخواستِ توقف صدور هیئت امنای محلات شهر تهران یا شفافیت در انتصابات.
نه به شفافیتِ لیست پرخطرها
مدتهاست که اعضای شورای شهر تهران از شهردار خواستهاند، لیست ساختمانهای پرخطر شهر تهران را در سامانه شفافیت منتشر کند، اما شهرداری این لیست را نه رسما به شورای شهر ارسال کرده و نه آن را منتشر کرده است . شهردار تهران یک بار اعلام کرد لیست را برای رییس شورای شهر ارسال میکند و در مصاحبه دیگری از ارسال این لیست به نهادهای قضایی خبر داد، سرانجام هم لیست از سوی دادستانی کل کشور منتشر شد .
تهران تراموا میخواهد یا نه ؟
در لیست وعدههای ترافیکی شهردار تهران همیشه یک خط تراموا هم وجو دارد. اما شورای شهر تهران تاکید دارد که احداث این خط باید پس از تایید مطالعات از سوی شورای شهر تهران و شورای ترافیک باشد. هرچند که شورا معتقد است در زمانه ای که وضعیت ناوگان حمل و نقلی تهران دچار بحران است، اولویت با ایجاد خط تراموا نیست .
شهردار تهران میگوید؛ مطالعات تراموا را به شورای شهر ارسال کرده و کمیسیون تخصصی باید این مطالعات را بررسی کند. اما به گفته سید جعفر تشکری هاشمی هنوز این مطالعات به شورای شهر نرسیده است تا کار بررسی آن آغاز شود .
علی اصغر قائمی، عضو شورای شهر، در خصوص احتمال ایجاد یک خط تراموا در تهران به اکو ایران گفته بود:" تراموا، مونوریل، اسب پرنده، فرقیت ندارد هر مد حمل و نقلی که بنا باشد در تهران خدمات بدهد، در گام اول باید مطالعات جامع داشته باشد و به تصویب شورای عالی ترافیک برسد و سپس مصوبه شورای شهر را بگیرد."
نه به لغو یک مراسم در برج میلاد/ 9 نفر تذکر دادند
طرح نظامنامه مشارکت محلی با وجود انتقادهای بسیار به تصویب شورای شهر رسید. پس از نهایی شدن ترکیب ستاد هماهنگی، حاشیه انتخاب رئیس؛ دامن نظامنامه مشارکت محلی را گرفت. رئیس باید از بین دو عضو کمیسیون فرهنگی و اجتماعی یعنی احمد علوی و علیرضا نادعلی انتخاب میشد. احمد علوی ریاست ستاد سمنهای شهر تهران را بر عهده دارد و گزینه باقیمانده، علیرضا نادعلی بود اما چهار عضو دیگر با ریاست او موافق نبودند.
بعداز طولانی شدن حاشیههای انتخاب رییس، شهردار تهران احکام بخشی از اعضای هیئت امنای محلات شهر تهران را صادر کرد؛ موضوعی که با مخالفت برخی از اعضا مواجه شد و آنها از شهردار درخواست کردند برنامه خود در برج میلاد را لغو کند که شهردار به این درخواست آنها "نه" گفت و احکام صادر شد. 9 عضو شورای شهر هم این احکام را غیرقانونی دانستند و به شهردار تذکر دادند. هفته گذشته درحالی که مهدی چمران به دلیل بیماری در صحن شورای شهر حاضر نبود اعلام شد قرار است او ریاست ستاد هماهنگی را برعهده بگیرد .
نه به درخواست توقف ادغام
شهرداری تهران از اواخر سال گذشته تلاش میکند که شرکت کنترل ترافیک و شرکت یارانه شهر را ادغام کند . موضوعی که با مخالفت شورای شهر رو به رو شد. قرار بود این روند متوقف تا شورا در خصوص آن تصمیم نهایی را بگیرد. اما حکم تازه ای برای یکی از مدیران حمل و نقلی صادر میشود، محمدرضا درخشان همزمان به سرپرستی شرکت کنترل ترافیک و موسسه رایانه شهر منصوب می شود، به گفته برخی از کارکنان این شرکت، این انتصاب در جهت عملی شدن این ادغام است .
هرچند که شهردار تهران بارها در گفت و گو با رسانهها تاکید کرده بود که مسئله ادغام این دو شرکت یا انحلال شرکت کنترل ترافیک مطرح نیست . اما با این انتصابات دوباره نگرانی ها تازه شد .
نه به شفافیت اسناد مناسب سازی
مناسبسازی ۳۵۰ کیلومتر از معابر و ۲۰۰ بوستان شهر تهران برای «ناتوانان جسمی و حرکتی» یکی از پروژههایی بود که شهرداری تهران پشتِ فیشهای عوارض به عنوان کارنامه کاری خود در سال ۱۴۰۱ به شهروندان تهرانی اعلام کرد، برخی از اعضای شورای شهر خواستار ارائه اسناد این مناسب سازی شدند. سید جعفرتشکری هاشمی، رئیس کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای شهر میگوید: بعد از اعلام میزان مناسبسازی معابر پایتخت، از شهرداری پیگیر گزارش معابر و مکانهای مناسب سازی شدیم و قرار است شهرداری این گزارش را به شورا ارسال کند." مهدی عباسی، رئیس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر تهران هم گفته بود: درخواست گزارش از شهرداری تهران کردهایم. اما این اسناد هنوز منتشر نشده است . "
نه به عدم حضور داماد
برخی از اعضای شورای شهر تهران هم به کنایه و هم شفاف از مشورتهای داماد شهردار تهران انتقاد کردهاند و برخی از تصمیم گیریها در حوزههای هوشمندسازی و حمل و نقل را حاصل مشورت های وی عنوان کردهاند. اما شهردار تهران در پاسخ به این درخواستها تاکید کرده همچنان از مشورت وی در شهرداری استفاده میکند .
تعدادی از اعضای شورای شهر تاکید دارند که انتصاب مدیران شهری باید از داخل مجموعه شهرداری تهران باشد و مخالف مدیران وارداتی به مجموعه شهرداری هستند. البته آمارهایی که شهرداری ارائه می کند نشان دهنده، استفاده از مدیران داخل مجموعه شهرداری است، اما بدنه شهرداری همچنان منتقد نادیده گرفتنِ توان تخصصی نیروی انسانی در شهرداری هستند .
تغییرات پی در پی مدیران، احکام یک ساله، سرپرستهایی که مدت قانونی حضورشان به عنوان سرپرست گذشته است، انتصاب برخی از مدیران به طور همزمان در دو جایگاه یکی به عنوان سرپرست و دیگری حکم قطعی، مورد انتقاد برخی از اعضای شورای شهر قرار گرفته است. این رویهها همچنان ادامه دارد و به نوعی شهردار تهران به درخواست اصلاح رویهها در این حوزه به اعضای منتقد، نه گفته است .
کاسه صبر برخی از اعضا لبریز شد
به نظر میآید صبر برخی از اعضای شورا به پایان رسیده است. چند عضو شورا اعلام کرده اند اگر پاسخ پرسش های خود را نگیرند گام بعد از تذکر را برخواهند داشت. ۲ عضو شورای شهر به برخورد شهردار در خصوص انتصاب در شرکت کنترل ترافیک واکنش های تندی نشان دادند .
ناصر امانی عضو شورای شهر تهران گفت: «در این که در این دوره شهرداری به اعتراضها و تذکرات شورا توجهی نمیکند تردید نیست و برای ما روشن است . این رویکرد در سایر موضوعات هم دیده میشود که شهرداری آشکارا سخنان شورا که برای اداره بهتر شهر است، نادیده میگیرد. در خصوص هیات امنای محلات هم برخلاف قانون و تذکر شورای شهر احکام برخی از اعضای هیات امنای محلات صادر شد .»
علی اصغر قائمی، عضو دیگر شورای هم گفت:«این مسائل به برکت دوستانی است که در شورا حمایت بیچون و چرا میکنند و اگر مقداری آزاداندیشی وجود داشت، قطعا منصفانهتر رفتار میشد و روال اینطور نخواهد ماند و حتما تغییر خواهد کرد.»