به روز شده در: ۲۹ تير ۱۴۰۴ - ۲۳:۱۷
کد خبر: ۶۰۱۵۰۲
تاریخ انتشار: ۰۹:۲۱ - ۱۹ دی ۱۴۰۲

نقش تغییر اقلیم در منفی شدن میزان بارش ها

روزنو :بزرگ‌زاده گفت: باید بودجه را سمت پروژه‌های متعارف هدایت کرد و اگر خط انتقال آب لازم است اجرا شود. در تهران اجرای خط انتقال آب از سد لار به تهران یا از سد طالقان به تهران مطرح است.

نقش تغییر اقلیم در منفی شدن میزان بارش ها

گروه اجتماعی: تغییرات اقلیمی، گرم شدن هوا، آلودگی هوا، پمپاژ آلاینده‌ها توسط نیروگاه‌ها و صنایع، مازوت سوزی و ... از یک‌سو و مدیریت ناکارآمد آب، سدسازی و هدر رفت آب از سوی دیگر باعث شده تا کشور 4 سال متوالی در شرایط خشک‌سالی قرار گیرد. امسال میزان بارش در پاییز و زمستان کمتر از سال‌های قبل بوده است. به همین دلیل تأمین آب در استان‌های سیستان و بلوچستان، مشهد، گلستان و تهران در شرایط اضطرار قرار دارد. میزان بارش نسبت به سال‌های قبل منفی شده است. تغییر آب و هوا در خاورمیانه به ویژه در ایران بیشتر از دیگر مناطق است.

کاهش بارش‌ها


عیسی بزرگ‌زاده، سخنگوی صنعت آب در یک نشست خبری بابیان اینکه از ابتدای سال آبی جاری متوسط میزان بارش در کشور ۴۸ میلیمتر بوده است، گفت: این میزان بارش نسبت به متوسط ۵۵ ساله که رقم آن ۸۰ میلیمتر بوده ۴۰ درصد عقب‌ماندگی را نشان می‌دهد و این میزان در مدت مشابه سال گذشته ۶۱ میلیمتر متوسط بارندگی در کشور بوده که نسبت به سال گذشته ۲۱ درصد منفی است. بر این اساس استان‌های سیستان و بلوچستان، مشهد، گلستان و تهران اکنون در شرایط اضطراری و اولویت تأمین آب شرب قرار دارند.

مدیریت مصرف آب


بزرگ‌زاده گفت: باید بودجه را سمت پروژه‌های متعارف هدایت کرد و اگر خط انتقال آب لازم است اجرا شود. در تهران اجرای خط انتقال آب از سد لار به تهران یا از سد طالقان به تهران مطرح است. باید انعطاف‌پذیری شبکه را اضافه کنیم یا اتصالات شرق و غرب را برقرار کنیم. گام دیگر مدیریت مصرف و کاهش هدر رفت آب است.

12 استان تشنه‌تر از قبل


سخنگوی صنعت آب میزان بارش در استان‌های قم، فارس، هرمزگان، مرکزی، زنجان، خراسان رضوی، تهران، البرز، چهارمحال و بختیاری، کهکیلویه و بویراحمد، هرمزگان و سیستان و بلوچستان را با ۵۰ درصد اختلاف نسبت به بلندمدت و کاهش شدید عنوان کرد و گفت: باید در این شهرها مدیریت مصرف و طرح‌های تأمین آب در دستور کار قرار گیرد. در یک دوره ۵۵ ساله، ۱۰ سال از امسال بارندگی کمتری داشته است. درصد تحقق بارش در سال جاری ۱۹ درصد بوده درحالی‌که در شرایط نرمال باید ۲۹ درصد بود. ضمن اینکه باید گفت در دی‌ماه میزان بارش نسبت به نرمال شرایط بدتری داشت. در حال حاضر سدهای حوضه آبریز دریاچه ارومیه ۲۵ درصد، زاینده‌رود ۲۲ درصد، و تهران ۱۴ درصد پرشدگی دارند.


وضعیت بارش در شرق تهران
بدتر از غرب


بزرگ‌زاده گفت: در حال حاضر اوضاع سدهای شرق تهران از غرب بدتر شده است، یعنی در مجموع سه سد لار، لتیان، ماملو (سامانه شرق تهران) نسبت به پارسال ۲۲ میلیمتر بارش کمتر و در غرب تهران ۳۲ میلیمتر بیشتر است. بنابراین باید مصرف آب را مدیریت کنیم. وی از شهروندان تهرانی خواست ۱۰ تا ۱۵ درصد کاهش مصرف داشته باشند تا از کم بارشی عبور کنیم. اکنون در اکثر استان‌ها با کمبود بارش مواجهیم در بخش کشاورزی با تنش آبی در بخش شرب پاسخ برای تأمین آب شرب طراحی و اجرا و آغازشده است.

خشک‌سالی و بارورسازی ابرها


سخنگوی صنعت آب درباره بارورسازی ابرها گفت: از دهه ۷۰ بارورسازی ابرها اجراشده اما در کل باروری ابرها بیشتر از ۱۰ درصد تأثیر در بارش ندارد. اکنون هدف تأمین آب بر روی آب متعارف و تأمین آب نامتعارف از دریا و پساب است. موضوعی به اسم ابردزدی نداریم ما با مسئله تغییر اقلیم مواجهیم. امسال چهارمین سال خشک متوالی را در کشور پشت سر می‌گذاریم. وی افزود: متأسفانه ورودی آب از سمت افغانستان نداشته‌ایم. باوجودآنکه پیگیر دریافت حق‌آبه ایران هستیم اما با انتقال آب از دریا، حفر چاه‌های جدید و استفاده از دستگاه‌های آب‌شیرین‌کن، تأمین آب شرب سیستان انجام می‌شود.

تصویر روز
خبر های روز