به روز شده در: ۲۲ دی ۱۴۰۳ - ۲۰:۳۰
کد خبر: ۶۲۵۱۱۴
تاریخ انتشار: ۰۹:۰۴ - ۱۹ خرداد ۱۴۰۳

آشنایی با سوابق و حواشی محمدباقر قالیباف

آشنایی با سوابق و حواشی محمدباقر قالیباف
روزنو – هدی کاشانیان: «محمدباقر قالیباف» یکی از چهره‌های تأثیرگذار در سیاست و مدیریت اجرایی ایران است که با توجه به تخصص و تجربه‌هایش در توسعه زیرساخت‌ها و وضعیت کشور، ایفای نقش کرده است.
روزنو :

آشنایی با سوابق و حواشی محمدباقر قالیباف

 

بیوگرافی محمدباقر قالیباف

محمدباقر قالیباف متولد اول شهریور ۱۳۴۰ در طرقبه خراسان است. محمد باقر قالیباف عضو یک خانواده هشت نفره است که سه برادر و دو خواهر دارد؛ پدر قالیباف حاج حسین قالیباف است که یکی از کسبه قدیمی و معتمدان محل زندگیش بوده و مادر قالیباف نیز خیرالنسا بوژ مهرانی که او نیز اهل نیشابور است. محمدباقر قالیباف در سال ۱۳۶۲ و وقتی ۲۲ ساله بود با خانم زهرا سادات مشیر الاستخاره که همسایه آن‌ها بود ازدواج کرد. خطبه عقد او و همسرش، توسط امام خمینی (ره) جاری شد و ثمره این زندگی سه فرزند بنام‌های الیاس، اسحاق و مریم می‌باشد.

تحصیلات محمدباقر قالیباف

محمدباقر قالیباف تحصیلات ابتدایی و دبیرستان خود را در زادگاه خود سپری کرد و بعد از آن به علت مشغولیت در جبهه‌های جنگ تا مدتی نتوانست تحصیلات خود را ادامه دهد. پس از پایان جنگ و در حالی که هنوز وظایف نظامی را عهده دار بود توانست در سال ۱۳۷۲ مدرک کارشناسی خود را در رشته جغرافیای انسانی از دانشگاه تهران دریافت کند. او بلافاصله و در سال ۱۳۷۵ مدرک کارشناسی ارشد خود را در همین رشته اخذ کرد. قالیباف در سال ۱۳۸۰ و در حالی که فرمانده نیروی انتظامی بود، موفق شد از رساله دکتری خود در رشته جغرافیای سیاسی و در دانشگاه تربیت مدرس تهران دفاع کند و از آن پس به عنوان عضو هیئت علمی رشته جغرافیای سیاسی دانشگاه تهران و استادیار دانشگاه تربیت مدرس به تدریس مشغول شد.

سوابق حرفه‌ای و اجرایی محمدباقر قالیباف

دوران جنگ ایران و عراق

محمد باقر قالیباف، نخستین فعالیت‌های سیاسی خود را در دوران نوجوانی، با اوج‌گیری انقلاب اسلامی آغاز کرد و در آن زمان در مشهد، پای سخنرانی‌های آیت الله خامنه‌ای و شیخ علی تهرانی حضور پیدا میکرد. با پیروزی انقلاب اسلامی و شروع برخی تحرکات در نقاط مختلف کشور همچون کردستان، در ۱۸ سالگی به بسیج پیوست و راهی این مناطق شد، اما به هنگام شروع جنگ تحمیلی به سپاه پاسداران پیوست و به جبهه‌های جنوب غرب اعزام شد. او در سال ۱۳۶۱ فرمانده تیپ امام رضا (ع) و پس از یک سال فرمانده لشکر ۵ نصر خراسان شد. قالیباف بعد از پایان جنگ ایران و عراق فرمانده قرارگاه نجف بود و سپس به جانشینی نیروی مقاومت بسیج منصوب شد.

فرماندهی محمدباقر قالیباف در نیروی هوایی سپاه پاسداران

پس از جنگ، محمد باقر قالیباف در سال ۱۳۷۳ به عنوان فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیا انتخاب شد و سه سال پس از آن، یعنی در سال ۷۶ با حکم رهبر معظم انقلاب، به سمت فرماندهی نیروی هوایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی منصوب گردید. قالیباف در همین زمان بود که دوره‌های خلبانی را سپری کرد و حتی مدرک خلبانی هواپیمای ایرباس را از کشور فرانسه دریافت کرد و به عنوان فرمانده نیروی هوایی سپاه پاسداران منصوب شد و در این نقش به توسعه و تقویت توانمندی‌های هوایی سپاه پاسداران کمک کرد.

فرماندهی محمدباقر قالیباف در نیروی انتظامی

در سال ۱۳۷۹، محمدباقر قالیباف به عنوان فرمانده نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران منصوب شد و تا سال ۱۳۸۴ در این سمت خدمت کرد. در این دوره، او اصلاحات مختلفی را در نیروی انتظامی انجام داد و به بهبود امنیت داخلی کشور کمک کرد. او در سال ۱۳۸۱ از سوی سید محمد خاتمی، رئیس جمهور وقت به عنوان رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز منصوب شد.

محمدباقر قالیباف شهردار تهران

از سال ۱۳۸۴ تا ۱۳۹۶، قالیباف به عنوان شهردار تهران فعالیت کرد. در این مدت، او پروژه‌های عمرانی بزرگی را در پایتخت اجرا کرد، از جمله توسعه مترو، احداث پل‌ها و تونل‌ها، و بهبود زیرساخت‌های شهری. قالیباف در این دوران تلاش کرد تا تهران را به یک شهر مدرن و کارآمد تبدیل کند. قالیباف پس از کاندیداتوری در انتخابات ریاست جمهوری، در شهریورماه سال ۸۴ با رای شورای اسلامی شهر تهران به عنوان شهردار پایتخت انتخاب شد.

محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی در دوره یازدهم

محمدباقر قالیباف در انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی (۱۳۹۹) به عنوان نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس انتخاب شد و پس از آغاز به کار مجلس یازدهم، به عنوان رئیس مجلس شورای اسلامی انتخاب شد.

دستاوردها و چالش‌ها محمدباقر قالیباف

دستاوردها

توسعه زیرساخت‌های تهران: در دوران شهرداری قالیباف، پروژه‌های بزرگی در زمینه توسعه مترو، پل‌ها، تونل‌ها و سایر زیرساخت‌های شهری به اجرا درآمد.

بهبود امنیت داخلی: به عنوان فرمانده نیروی انتظامی، قالیباف اصلاحات مختلفی را در نیروی انتظامی انجام داد و به بهبود امنیت داخلی کشور کمک کرد.

چالش‌ها

انتقادات سیاسی: محمدباقر قالیباف در طول فعالیت‌های خود با انتقادات سیاسی مختلفی مواجه بوده است. برخی از این انتقادات مربوط به نحوه مدیریت پروژه‌های شهری و مسائل مالی شهرداری تهران بوده است.

مقاومت‌های بوروکراتیک: محمدباقر قالیباف نیز مانند بسیاری از مدیران اجرایی با مقاومت‌های بوروکراتیک مواجه بوده که به نوعی می‌تواند تأثیرگذاری و اجرای سریع برنامه‌ها را مختل کند.

سیسمونی گیت محمدباقر قالیباف

فروردین ۱۴۰۱ انتشار عکس‌هایی در شبکه‌های اجتماعی از سفر همسر، دختر و داماد قالیباف به ترکیه برای خرید سیسمونی نوزاد خبرساز شد و در واقع یکی از خبر‌های جنجالی درخصوص محمدباقر قالیباف افشا شد که مربوط به سفر همسر، دختر و داماد قالیباف به ترکیه بود. این ماجرا به «سیسمونی گیت» معروف شد. در آن هنگام، رئیس مجلس و هوادارانش، هدف از انتشار این گزارش‌ها را «تخریب سیاسی» خواندند و افشاگران را متهم کردند که «نیت سیاسی» دارند. این مساله تا جایی پیش رفت که الیاس قالیباف، پسر محمدباقر قالیباف با انتشار پیامی از مردم عذرخواهی کرده و این سفر را اشتباه توصیف کرد.

محمدباقر قالیباف و مجلس دوازدهم

با برگزاری انتخابات مجلس شورای اسلامی، محمدباقر قالیباف مجدداً هم نه به صلابت گذشته، رای آورد و وارد مجلس دوازدهم شد. او در انتخابات هیئت رئیسه دائم که در هشتم خرداد 1403 برگزار شد با کسب ۱۹۸ رای بار دیگر به عنوان رئیس مجلس انتخاب شد. دیگر رقبای او، منوچهر متکی و مجتبی ذوالنوری، به ترتیب پنج و ۶۰ رای به‌دست آوردند.

محمدباقر قالیباف و انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴۰۳

محمدباقر قالیباف برای ثبت نام در انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری ۱۴۰۳ به سالن ثبت‌نام انتخابات وزارت کشور واردشد. او تاکنون سه بار در انتخابات ریاست‌جمهوری شرکت کرده است که در دو بار مستقیماً شکست خورده و یک بار هم به نفع ابراهیم رئیسی کنار رفت که باز هم نتیجه‌ای جز شکست برای آن تفکر نداشت. حال، قالیباف که برای چهارمین بار جهت رقابت در انتخابات ریاست جمهوری ثبت نام کرد، در نشست خبری در مورد دلیل حضور خود گفت «نگرانی‌ها از آینده کشور دلیلی شد تا نخبگان و کارآفرینان از من برای انتخابات دعوت کنند.»

عکس روز
خبر های روز