سند جدید در دست پزشکیان برای رفع تحریم ها؟ /اسحاقی: باید به رئیس جمهور اجازه مذاکره در جریان سفر به نیویورک داده شود
مسعود پزشکیان، از جایگاه رئیس جمهوری ایران روز یکشنبه برای اولین بار راهی نیویورک می شود، سفری که از بعد دیپلماسی و دیدارهای دوجانبه و نشست هایی که برگزار خواهد شد حائز اهمیت است.
برخی پیش بینی می کنند رئیس جمهوری در این سفر مذاکرات برای رفع تحریم ها را کلید بزند و برخی دیگر هم پیش بینی می کنند با توجه به درگیر بودند آمریکا با انتخابات ریاست جمهوری بعید است فضا برای مذاکره بین دو کشور فراهم باشد.
سلمان اسحاقی، نماینده مردم قائنات در مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرگزاری خبرآنلاین از بایدها و نبایدها در نطق سخنرانی رییس جمهور در پشت تریبون مجمع عمومی سازمان ملل میگوید و تاکید دارد؛«یکی از مواردی که بسیار برای ما اهمیت دارد، دشمنیهایی است که غرب و اروپا نسبت به ملت ایران داشتند، ما باید به دنیا بفهمانیم که این دشمنیها نسبت به یک حاکمیت و نظام نیست بلکه نسبت به ملت است.»
این نماینده به مذاکرات رییس جمهور در نیویورک هم اشاره میکند و میگوید که مذاکره با هر کشوری در راستای منافع ملی خوب است حتی اگر آن کشور آمریکا باشد.
در ادامه گفتگوی خبرگزاری خبرآنلاین با سلمان اسحاقی، نماینده مردم قائنات در مجلس شورای اسلامی را میخوانید:
***********
سلمان اسحاقی، نماینده مردم قائنات در مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرگزاری خبرآنلاین درباره اهمیت سفر پزشکیان به نیویورک گفت: مواضع رییس جمهور در سفر به نیویورک واقعا میتواند تاثیرگذار باشد. در حقیقت مواضعی که پزشکیان در زمان مناظرات و زمان تبلیغات داشت، با دیگر اعضای حاضر در انتخابات ریاست جمهوری تاحدودی تفاوت داشت، لذا از دو منظر باید به این مواضع توجه شود.
وی گفت: اول اینکه رییس جمهور نباید فراموش کند که با مواضعی به عزت و اقتدار نظام مقدس جمهوری اسلامی خدشه وارد شود، قطعا زمانی آن اتفاقات مبارک میتواند برای کشور رخ بدهد و اتفاق بیافتد که آن عزت و اقتدار جمهوری اسلامی را که به برکت خون شهیدان شکل گرفته و برقرار است، حفظ شود.
با هر کشوری که بخواهد همراه ایران باشد، همراهی میکنیم
وی افزود: نکته بعدی رویکرد آقای پزشکیان که در گفتگو با خبرنگاران حاصل شده بود، این است که ما با هر کشوری که برای ما توطئه و دشمنی نکند، برادر هستیم، البته برخی تعابیر دیگری دارند و میگویند این عشق دو طرفه و یک طرفه است که ما به این مواضع کاری نداریم اما میتوانیم وجه و رویکردی که جمهوری اسلامی ایران در گذشته هم داشته که با هیچ کشوری دشمنی نداریم و در راستای منافع نظام جمهوری اسلامی ایران با هر کشوری که بخواهد همراه ایران باشد، همراهی میکنیم، را در نظر بگیریم.
این نماینده مجلس تاکید کرد: البته بر این نکته تاکید میکنم ما رژیم صهیونیستی را اصلا کشور نمیدانیم بلکه یک رژیم نامشروعی است که نمیتوانیم نام کشور را بر روی آن بگذاریم و از طرفی شاکلههای بینالمللی شامل این رژیم نمیشود.
پزشکیان باید ایجاد دو دستگی در منافع اتحادیه اروپا را دنبال کند
اسحاقی در ادامه تصریح کرد: رویکردی که پزشکیان در سفر به نیویورک دارد میتواند اتفاقات مهمی را رقم بزند که یکی از اتفاقات این است که ما بتوانیم در منافعی که اتحادیه اروپا و غرب پیش از این دنبال میکردند، دو دستگی ایجاد کنیم. به عبارت دیگر اتحادیه اروپا که در گذشته نگاه به غرب میکرد و بعد تصمیمگیری میکرد، این دفعه با رویکردی که پزشکیان دارد، میتواند این اتفاق مبارک را رقم بزند که اتحادیه اروپا دراین مناسبات برای غرب تصمیمگیری کند چون امروز شاهد این هستیم که غرب هم در انتخابات و هم به جنگهایی که وارد، چالشهای فراوانی دارد. منظور از جنگها این است که جنگ رژیم صهیونیستی جنگ آمریکا است و از طرف جنگ اوکراین جنگ آمریکا است، لذا به اندازه کافی دردسرهای زیادی دارد. بنابراین در این برهه زمانی اگر اروپا نقش خوبی را ایفا کند و با ایران همراهی داشته باشد، میتواند اتفاق مبارکی را رقم بزند.
باید دست پزشکیان برای مذاکره باز باشد
نماینده مردم قائنات در مجلس در پاسخ به اینکه با توجه به مشی که از آقای پزشکیان سراغ دارید، میتواند طرف غربی اعم از اروپا و آمریکا را به رفع تحریمها قانع کند، اظهار کرد: به عنوان نماینده مردم مطرح میکنم که منافع مردم برای من بسیار اهمیت دارد. لذا باید این اجازه به پزشکیان داده شود که در راستای حفظ منافع مردم و برداشتن تحریمهای ظالمانه، در سازمان ملل با هر کشوری که میتوانیم متصور باشیم که توانایی همراهی با کشورمان را دارد و نسبت به کشورمان توطئه نکند و دشمنی و توطئه را کنار بگذارد، مذاکره کند. به نظر من مذاکره با کشورهایی که میتوانند در رفع تحریمها برای کشور قدمهای موثری بردارند، یکی از کارهای بزرگی است که پزشکیان میتواند انجام دهد.
توقع داریم دیدارهای دو جانبه خیلی با گذشته تفاوت داشته باشد
اسحاقی با تاکید بر نقش دیدارهای دو جانبه رییس جمهور با غربیها در راستای رفع تحریمها ادامه داد: توقع داریم دیدارهای دو جانبه این دفعه خیلی با گذشته تفاوت داشته باشد، چراکه پزشکیان با رویکرد جدیدی در حوزه بینالملل وارد عرصه سیاست در کشور شده است، چنانچه خودش اعلام کرد که اگر آمریکا با ما دشمنی و توطئه نکند ما با آمریکا هم برادر هستیم. لذا وقتی این پالس مثبت به عنوان نمونه به آمریکا داده میشود قطعا به همه کشورها حتی در اروپا تسری پیدا میکند. اگر کشورهای دیگر از این ظرفیت استفاده نکنند، این فرصت را از دست دادند چراکه برای اولین بار رییس جمهور کشورمان این فرصت را برای همه کشورها فراهم کرده که اگر همه کشورها دشمنی و توطئه خودشان را کنار بگذارند، آماده نشستن پایی میز مذاکره هستیم.
این نماینده مجلس در مورد شرایط بعد از پذیرش شرطهای ایران توسط آمریکا گفت: ما سر قضیه برجام به آمریکا اعتماد نداریم، پس هر گونه مذاکره با آمریکا اگر تعهدی انجام میدهد، در کنار تعهدش باید اعلام کند که دشمنی، خصومت و توطئه را نسبت به کشورمان کنار گذاشته است.
رییس جمهور در آمریکا کارهای نیست
اسحاقی با اشاره به تاثیر انتخابات آمریکا بر روابط دو کشور افزود: به نظر من هر دو گزینه مطرح در انتخابات آمریکا از سیاستهای ایران با خبر هستند اما نکته حائز اهمیت این است که ما در آمریکا به این نتیجه رسیدیم که رییس جمهور کارهای نیست.
وی در واکنش به اینکه بنابراین در رابطه ایران و آمریکا تفاوتی نمیکند که ترامپ رییس جمهور باشد یا هریس، تصریح کرد: خیر، به دلیل اینکه شاکله آمریکا یک شاکله سیاسی است، به این معنی که احزاب و جریانهای سیاسی حضور دارند و روند انتخابات هم با تکیه بر جریانهای سیاسی است. به نظر من در حوزه مناسبات روابط بینالملل شخص رییس جمهور آمریکا فقط ۱۵ درصد اختیار دارد.
سند جدید در دست پزشکیان برای رفع تحریم ها
اسحاقی در مورد پایان عمر برجام و راهاندازی باب جدید از مذاکرات در پرونده هستهای و رفع تحریم ها اظهار کرد: وزیر امور خارجه اعلام کرد که پرونده برجام بسته شده اما برجام نسخهای است که هنوز مشخص نشده در چه قالب بینالمللی قابل اجرا است یعنی در رده معاهده قرار دارد یا تفاهم نامه.
وی گفت: یک پازل بهم ریخته یک سند بینالمللی است که هیچ شناسنامهای ندارد. سند بینالمللی زمانی میتواند قابلیت اجرا داشته باشد که شکل خاص خودش را داشته باشد اما این سند، سندی نیست که بتوان در حوزه بینالملل در اجرا به تعهدات طرفین دلخوش کرد. بنابراین حالا که هم رییس جمهور و هم وزیر امور خارجه که اعتقاد دارند، پرونده برجام بسته شده، سعی کنند از تجربه برجام برای یک سند بینالمللی استفاده کنند. لذا یکی از مواردی که در دستور کار دولت قرار دارد ایجاد یک سند بینالمللی برای رفع تحریمها با تجربه از برجام است. من احتمال میدهم که پزشکیان تدوین و پیشبرد این سند را یکی از دستورات دولت خودش را میداند.
دشمنی آمریکا با ملت ایران است نه فقط حاکمیت و نظام
وی با اشاره نطق پزشکیان در تریبون سازمان ملل ادامه داد: یکی از مواردی که بسیار برای ما اهمیت دارد، دشمنیهایی است که غرب و اروپا نسبت به ملت ایران داشتند، ما باید به دنیا بفهمانیم که این دشمنیها نسبت به یک حاکمیت و نظام نیست بلکه نسبت به ملت است. نکته دیگر اینکه فراموش نکنیم آنچه که الان خیلی نیاز داریم و برای امنیت کشور اهمیت دارد، انسجام و یکپارچگی محور مقاومت است. نباید فراموش کنیم که اگر این محور تضعیف شود به امنیت خود کشور هم آسیب وارد خواهد شد. نکته بعدی که مهم است، بیان راهکارهایی برای ارتقای ظرفیتهای اقتصادی در دنیا میان کشورها است.
اسحاقی همچنین خاطرنشان کرد: متاسفانه سازمان ملل به سمت بیخاصیتی حرکت میکند. در حال حاضر سازمان ملل و شورای امنیت مجموعههای ملی و بینالمللی هستند که متاسفانه به دلیل رویکردهایی که در گذشته شدند، خاصیت خودشان را به عنوان یک نقشآفرین مهم در حوزه بینالملل نداشتند، لذا یکی از پیشنهاداتی که پزشکیان میتواند بدهد این است که کشورها به سمتی بروند که سازمان ملل را در جایگاه خودش مستقر کنند.
این نماینده مجلس شورای اسلامی در پایان درباره لزوم تصویب FATF یادآور شد: ما FATF را خیلی بزرگ کردیم، FATF این اندازه بزرگ نیست که متاسفانه ما وقت گذاشتیم و بسیار خوشحال هستم که پزشکیان تصویب آن را به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارجاع دادند. بر این باور هستم که این اندازه که برای باور FATF وقت میگذاریم برای اسناد اقتصادی، فرهنگی و دیگر اسناد بینالمللی وقت بگذاریم به منافع بیشتری دست پیدا خواهیم کرد.