گام بلند دولت برای گشایش اقتصادی
حمید شجاعی: پس از پیروزی مسعود پزشکیان و روی کارآمدن دولت چهاردهم امیدها در جامعه در جهت حل و فصل مشکلات و تغییر رو بهبود زنده شد.
به عبارتی پزشکیان با گفتمان و رویکرد خود در خصوص مسائل و مشکلات داخلی و بینالمللی باعث شد تا این انتظار بهوجود آید که این دولت میتواند بر اساس عقلانیت و درایت بر مشکلات کشور بهویژه در حوزه اقتصادی فائق آید. نگاه رئیسجمهور به حل همه مسائل بر پایه اتحاد و فاق ملی است. از این رو است که پزشکیان چه پیش از انتخابات و چه پس از آن بر مسائل مهمی همچون برداشتن تحریمها، احیای برجام و حل و فصل مساله FATF تاکید داشته و در حوزههای مختلف دیگر نیز به فرصتهای برابر و حل معضلات اشاره داشته است. حال در چنین شرایطی هنوز برخی جریانات که پیام جامعه را دریافت نکردهاند بنای ناسازگاری و تخریب گذاشته و حتی حضور رئیسجمهور و هیأت همراه در نیویورک را نیز با دید تردید و بدگمانی مینگرند. چرا که اساسا خوش ندارند پزشکیان و هیأت همراه بخواهند از این سفر دستاوردی داشته باشند و درصدد مذاکراتی در جهت احیای برجام، برداشتن تحریمها و... برآیند. حتی وقتی هم که پزشکیان از حل لوایح چهارگانه کار گروه اقدام مالی مشترک موسوم به FATF صحبت کرد نیز بسیاری از اینها انتقادات تندی را به رئیسجمهور وارد کردند که چرا میخواهد دوباره پرونده FATF را بگشاید. لذا به نظر میرسد که مخالفان، تندروها و دلواپسان اساسا تمایلی به توسعه، گشایش اقتصادی و برداشته شدن تحریمها ندارند و بیشتر به دنبال کاسبی خود از تحریم هستند. از این جهت که نفعشان در تحریم و ماندن ایران در لیست سیاه FATF است با حل و فصل مساله FATF، برجام و تحریمها به شدت مقابله میکنند. از طرفی هم وقتی جریان حامی و رسانههای همسوی دولت به حمایت از عملکردها و رویکردهای پزشکیان و اطرافیان همراه همچون ظریف و عراقچی میپردازند رسانههای دلواپس به نوعی در نقش دایه دلسوزتر از مادر ظاهر شده و اینگونه وانمود میکنند که اطرافیان میخواهند پزشکیان را به سمت غرب و آمریکا بکشانند. در حالی که هم پزشکیان و هم اطرافیانش بسیار بیشتر از مخالفان و منتقدان بر منافع ملی مصرانه و مجدانه پافشاری میکنند. این در حالی است که دولت مصرانه به دولت حل مساله FATF است. چنانکه مهاجرانی سخنگوی دولت درباره بررسی مجدد FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام، اظهار کرده است: موضوع با هماهنگی مجمع تشخیص مصلحت نظام و با رعایت منافع ملی در حال پیگیری است.
* FATF به تسهیلات بانکی کمک میکند
یک کارشناس مسائل اقتصادی در خصوص تاثیر حل مساله FATF بر گشایش اقتصادی در کشور اظهار داشت: من معتقدم که FATF یک والفجر مقدماتی است. در واقع FATF به کاهش انتظارات تورمی در ایران کمک میکند. در این جهت که مردم احساس میکنند که دولت منطقی و عقلایی تصمیم میگیرد و میخواهد با دنیا کار کند ولی اینکه اقتصاد ایران درست شود، سلامت به اقتصاد ایران برگرد و انضباط اقتصادی بر کشور حاکم شود بستگی به مجموع سیاستگذاریهای حکومت و دولت دارد. مهدی پازوکی به «آرمان ملی» گفت: بنابراین اینطور نیست که با FATF کل مشکلات اقتصادی حل بشود ولی ما برای اینکه سیستم بانکی ایران بتواند با سیستم بانکی دنیا کار و تجارت کند و از راهکارهایی که باعث پرداخت هزینه برای مملکت میشود نجات پیدا کند باید FATF را تصویب کند. بنابراین من اعتقاد دارم این FATF به تسهیلات بانکی کمک میکند ولی مشکل اقتصادی ایران را حل نمیکند. وی افزود: اما نکته مهم این است که دولت ایران پذیرفته که میخواهد در زمینه اقتصادی بهصورت منطقی با دنیا کار کند. لذا من فکر میکنم این مساله به کاهش انتظارات تورمی کمک میکند و قطعا اثر مثبت داشته و کمک میکند که ایران از لیست سیاه FATF خارج شود. پازوکی تصریح کرد: مجمع تشخیص مصلحت نظام هم بر اساس منافع ملی هرچه زودتر تصمیم میگیرد چون اطلاعاتی که من دارم تاکنون به نام دلایل سیاسی FATF را رد کردند. FATF میتواتد اثر مثبتی بر روی سرمایهگذاری در اقتصاد ایران داشته باشد به شرط اینکه دولت سایر سیاستهای اقتصادی خود را هم به درستی انجام دهد. وی تاکید کرد: امیدوارم سفر رئیسجمهور به نیویورک زمینهای برای سفر ایرانیان در آمریکا به کشورمان شود تا بیایند و با سیستم بانکی سیستم بانکی ما کار کنند. این نقش بسزایی در ورود ارز به کشور دارد و میتواند به اقتصاد کشور کمک کند.
*مذاکرات و FATF دو فاکتور گشایش اقتصاد
قائم مقام حزب اعتدال و توسعه در مورد احتمال رفع موانع در مورد FATF و موفقیت رئیسجمهور در به تصویب رساندن آن در مجمع تشخیص مصلحت نظام بیان داشت: در جریان مبارزات انتخاباتی از سوی دکتر پزشکیان، با صراحت به مردم قول داده شد که سیاست و برنامههای دولت چهاردهم در راستای رفع تحریمها تنظیم و عملیاتی شود و از طرفی دیگر مشکل FATF حل شود تا روابط بانکی کشورمان همانند سایر کشورهای جهان عادی شود. این دو مورد از مهمترین تعهدات رئیسجمهور نهم بود که مردم رفع این موانع را گشایش در اقتصاد و معیشت خود تلقی میکنند و معالواسطه بهخاطر این مهم به رئیسجمهور رای دادند. محمود واعظی گفت: انتظار مردم این است که رئیسجمهورشان به وعدههای خود بدون کم و کاست عمل کند. البته این بحث هم کماکان مطرح است که تندروها مخالف مذاکرات رفع تحریمها و تصویب FATF هستند؛ مجددا باید یادآور شد که مخالفتهای این طیف در گذشته هم مسبوق به سابقه بوده و در زمان دولتهای یازدهم و دوازدهم هم مخالفتهای گسترده طیف تندرو فشار زیادی بر دوش دستگاه سیاست خارجی و دولت بود. وی ادامه داد: نکته دیگر اینکه ساماندهی اقتصاد، به تلاش مضاعف برای بزرگترکردن سفره مردم و حل چالشهای صادرات و واردات و از همه مهمتر رفع ناترازی در همه حوزههای حکمرانی وابسته است. نیازمند این هستیم که تحریمها رفع شوند و آن روابط بین بانکی تنظیم شود تا تجار ما در صادرات و واردات بالاجبار از صرافیها و تراستیها استفاده نکنند. در این صورت است که میتوانیم مانند همه کشورهای جهان روابط بین بانکی بسیار ارزان داشته باشیم. رئیس دفتر رئیسجمهور در دولتهای یازدهم و دوازدهم بیان کرد: از سوی دیگر وقتی تحریم گریبانگیر اقتصاد یک کشور است بهواسطه ارتباط با تعداد کمی از کشورها در روابط بازرگانی، تجاری و صنعتی، محدودیت مخربی بر اقتصاد کشورِ تحریم شده چیره میشود. در صورتیکه مزیت در این است که امکان صادرات و واردات با هر کشوری میسر باشد و انتخابهای گستردهتری داشته باشیم. بر این اساس مذاکرات رفع تحریمها و تصویب FATF دو فاکتور غیر قابل اجتناب و ضروری برای گشایش اقتصاد کشور هستند. واعظی تصریح کرد: در جریان تصویب FATF، حضور دکتر همتی به عنوان وزیر اقتصاد پشتوانهای خوب و مغتنم محسوب میشود، کما اینکه وقتی رئیس کل بانک مرکزی هم بود، بهصورت جدی در راستای حل موانع FATF رایزنی میکرد. از سوی دیگر حضور دکتر طیبنیا بهعنوان مشاور عالی اقتصادی رئیسجمهور که در ۴ سال تصدی وزارت اقتصاد در دولت یازدهم اقدامات بسیار مثبت و موثری در زمینه FATF انجام داد.
منبع : آرمان ملی