جنگ بزرگ، ایران و روسیه را به هم نزدیک میکند
گروه سیاسی: در میانه شرایط حساس خاورمیانه و احتمال واکنش اسرائیل به حمله موشکی ایران به مواضعی در اسرائیل، بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل شامگاه سه شنبه به یوآف گالانت وزیر جنگ خود دستور داد، سفر برنامه ریزی شده به واشنگتن را به حالت تعلیق در آورد.
به گزارش فرارو، این فرمان نتانیاهو که تنها ساعاتی قبل از پرواز گالانت به واشنگتن صادر شد، با واکنشهایی همراه شده است، به ویژه با توجه به این که گمانه زنی میشد قرار است در جریان این سفر تصمیمگیریهای نهایی درباره واکنش اسرائیل به ایران و نوع آن در گفتگوی مستقیم بین مقامات ارشد امریکا و یوآف گالانت انجام شود.
با توجه به شرایط حساس منطقه ای، عبدالرضا فرجی راد، استاد ژئوپلیتیک و تحلیلگر ارشد سیاسی در گفتگو با فرارو به تحلیل چگونگی شرایط بین اسرائیل و ایالات متحده و سناریوهای پیش رو پرداخته است:
عبدالرضا فرجی راد به فرارو گفت: «روابط نتانیاهو با کاخ سفید و بایدن، روابط تیرهای است. حزب دموکرات به خاطر مسائل داخلی آمریکا، همیشه از اسرائیل حمایت کرده است. اما در دهههای اخیر، همه روسای جمهوری که دموکرات بوده اند با نتانیاهو مشکل پیدا کرده اند. وضعیت کلینتون و نتانیاهو سر همین مسئله فلسطین به جایی رسید که دیگر با هم قهر کردند و تا زمانی که کلینتون از قدرت کنار رفت، دیگر با یکدیگر صحبتی نداشتند. زمان اوباما نیز همین مسئله رخ داد و روابط نتانیاهو و اوباما به حدی تیره شد که نتانیاهو با حمایت لابیهای یهودی در کنگره، علیه کاخ سفید، اوباما و سیاستهای اوباما سخنرانی کرد. این خود نفوذ اسرائیل را در آمریکا نشان میدهد. اکنون نیز با وجود این که بایدن نسبت به کلینتون و اوباما بیشتر طرفدار اسرائیل است و تلاش کرده بیشتر با اسرائیل کنار بیاید، اما باز هم اختلافات جدی وجود دارد. تا پیش از عملیات ۷ اکتبر، روابط بایدن و نتانیاهو هنوز روابط خوبی نبود، اما سعی میشد که اختلافها مدیریت شود تا زمانی که در آمریکا و اسرائیل سران جدیدی، سر کار بیایند.»
وی افزود: «به طور کلی حقیقت این است که برای این که موجودیت اسرائیل به خطر نیفتد، آمریکا موظف است همه جانبه پشت اسرائیل بایستد. اما در عین حال سیاستهای نتانیاهو درباره جنگ غزه برای آمریکا مشکلات بسیاری در سطح بین المللی و منطقهای و حتی داخل آمریکا به وجود آورده است. این اختلافات طی ماههای گذشته همچنان ادامه پیدا کرده است چرا که آمریکاییها میخواستند در غزه، به هر شکلی که شده یک توافق و آتش بس ایجاد شده و گروگانهای اسرائیلی هم آزاد شوند. اما نتانیاهو به هیچ وجه زیر بار نرفت و همچنان هم زیر بار نرفته و حتی با سیاست ۲ دولت آمریکا هم مخالفت میکند. در لبنان که جنگ شروع شد، اقداماتی که نتانیاهو انجام میداد با سیاستهای آمریکا همخوانی نداشت. ضمن این که آمریکا دوست داشت حزب الله ضربه بپذیرد و رهبران آن از بین رفته و تضعیف شوند. وقتی بحث درگیری با ایران مطرح شد، مسئله حادتر هم شد. این مسئله احتمال جنگ در منطقه را افزایش زیادی داد و آمریکا را نیز در شرایطی حساس قرار داد.»
آمریکا نگران نیروهای خود در منطقه است
این استاد ژئوپلیتیک در ادامه گفت: «این یک موضوع روشن و معادله آشکار است که اگر اسرائیل به تاسیسات نفتی و سایتهای هستهای ایران حمله کند، ایران پاسخی سنگین خواهد داد و خطر یک جنگ موشکی گسترده وجود دارد. ضمن این که با توجه به نزدیک بودن انتخابات ایالات متحده، بایدن مجبور است برای حمایت از اسرائیل، اقداماتی را انجام دهد. آمریکا نگران است که نیروهای آمریکایی حاضر در منطقه توسط محورهای مقاومت مورد حمله قرار گیرند و سربازارن آمریکایی کشته شوند. به محض این که چنین اتفاقی رخ دهد، خطر درگیری گسترده نیز افزایش پیدا میکند. احتمال نزدیکتر شدن ایران به روسیه در صورت وقوع جنگ نیز وجود دارد. همچنین اگر اسرائیل به تاسیسات هستهای ایران تعرض کند، اصلا بعید نیست که ایران هم زیر تعهدات خود نسبت به آژانس زده و فعالیت خود را به سمت غنی سازی ۹۰ درصدی ببرد. همه اینها ملاحظاتی است که آمریکاییها دارند و در نهایت با مشکل احتمال افزایش قیمت نفت نیز دست و پنجه نرم میکنند.»
وی افزود: «اکنون در نظرسنجیها ترامپ و هریس بسیار به هم نزدیکند و هر اتفاق جدید در خاورمیانه میتواند شانس یکی را کاهش و دیگری را افزایش دهد. با وجود همه این شرایط، به نظر میرسد بایدن در تلاش است امتیازاتی را به نتانیاهو پیشنهاد دهد تا از حمله منصرف شود. بایدن در عین حال در شرایط خاصی قرار دارد و نمیتواند از کمکهای مادی و معنوی یهودیان و لابی یهودیان در کنگره و حاکمیت آمریکا چشم پوشی کند و مجبور است جانب احتیاط را رعایت کند. قرار بود گالانت به منطقه سفر کند، اما نتانیاهو ترجیح داده به جای سفر گالانت به منطقه از یک تماس تلفنی با بایدن استفاده کند. همین رفتار نتانیاهو نیز بسیار معنادار است. آن چه اکنون برای بایدن مهم است، کاهش تنشها و در صورت امکان آتش بس است. حدس من این است که سفر آقای عراقچی به عربستان بی ارتباط به این موضوعات نباشد، به خصوص با توجه به این که قرار است اعضای شورای همکاری خلیج فارس نیز گفتگوهایی داشته باشند. در شرایط فعلی هیچ چیز شفاف نیست، اما مشخص است که ایران به راحتی عقب نشینی نخواهد کرد و اجازه نخواهد داد اسرائیل به راحتی به اهداف دلخواه خود دست پیدا کند.»