جدال انتخاباتی بر خرابههای بیروت
همدلی| جدال هواداران محمدباقر قالیباف وسعید جلیلی بیش سه ماه پس از انتخابات هنوز ادامه دارد و در یک ماه گذشته با چاشنی اتفاقات لبنان نیز شدت و حدت بیشتری نیز پیدا کرده است.
این دو چهره سیاسی که از سوی هواداران طرف مقابل متهم هستند که در دور اول انتخابات «به نفع جبهه انقلاب» از نامزدی انصراف ندادند، تا ریاست جمهوری چهاردهم به دست جناح اصلاحطلب بیفتد.
اکنون که شرایط کشور به شکل بیسابقهای در سه دهه اخیر حساس است و وضعیت «حمله اسرائیل به لبنان» به ایران مربوط شده و جامعه بینالملل در انتظار تبدیل آن به «حمله به ایران» است، جدال انتخاباتی این دو گروه نیز به این موضوع مرتبط شده است، و یا ربط داده شده است.
انتشار تصاویری از خلبانی محمدباقر قالیباف در مسیر تهران به بیروت و حضور او پایتخت لبنان و کنار خرابههای بازمانده از تجاوز اسرائیل به خاک لبنان در روزهای گذشته بسیار واکنش برانگیز شد. در کنار پیامهایی که این حرکت برای مردم لبنان ومنطقه داشت و نوعی حمایت ایران به مردم لبنان و فلسطین را القا میکرد، سبب شد تا به دستمایه تازهای برای جدال میان هواداران قالیباف وجلیلی تبدیل شود.
هواداران قالیباف با کنایه به سعید جلیلی و دولت در سایهاش میگفتند که حضور قالیباف در بیروت نشانه ای از شجاعتی است که جلیلی فاقد آن است و سپس موضوع انتخابات را پیش کشیدند تا نشان دهند که اگر جلیلی کنار رفته بود، اکنون قالیباف در مقام رئیس جمهور ایران به لبنان سفر میکرد. یکی از هواداران قالیباف نوشت:« به عمل کار برآید، به سخنرانی نیست.» دیگری او را با محمد متوسلیان مفقودالاثر در جنوب بیرون مقایسه کرد نوشت:« وقتی شیپور جنگ نواخته میشود، مرد از نامرد شناخته میشود...ایستاده در غبار ضاحیه .» یک نفر دیگر نیز نوشت:« ویرانه ها ساخته خواهد توسط مردانی شجاعت ایستادن دارند.»
در مقابل نیز برخی هواداران جلیلی با اشاره به این که قالیباف یک مقام رسمی ایرانی است و مصونیت دیپلماتیک دارد، و اسرائیل نمیتواند او را هدف قرار دهد، به این موضع هواداران قالیباف واکنش نشان دادند. عمدتا با اشاره به جانبازی او و حضورش در نظام نیز در دفاع از او به منتقدانش تاختند:« هیچ احمقی نمی تواند به جلیلی که برای دفاع از مرزهای وطن و عقیده اش پایش را فداکرده تهمت ترسو بودن بزند
منتقد هستید ؟ باشید و بمانید .اما صدق و انصاف و عقل و شرافت هم خوب چیزی است.»
در این میان حضور فرزندان قالیباف در این سفر نیز مورد توجه هواداران جلیلی قرار گرفت که چرا فرزندان رئیس مجلس باید در یک سفر رسمی که ربطی به آنان ندارد، حضور داشته باشند. هواداران قالیباف نیز پاسخ خود را در چنته دارند واز این هم می توانند حماسه بسازند. یک نفر نوشت:« فرزند عزیزترین و مهمترین و با ارزشترین سرمایهی زندگی همهی آدمهاست. هر پدر و مادری حاضر خودش رو فدای فرزندش کنه ولی اتفاقی برای بچش نیوفته. حالا وسط میدون جنگ دو تا فرزندت رو با خودت ببری یعنی چی؟! یعنی خودم،موقعیتم و فرزندانم فدای اعتقادو باورم... او سرباز این میدان است.»
این وضعیت البته برخی دیگر از فعالان رسانهای به دو طرف این ماجرا نگاه منتقدانه دارند. کسی در این باره نوشت:«کشور در گیر جنگ غیر مستقیمه، بعد یه شخصیت سیاسی بعنوان رئیس مجلس رسمی جمهوری اسلامی ایران یه حرکت زده، اونوقت یه عدهای سه چهارماه برگشت زدن افتادن به دنبال چک و چونه ها و بحث های حزبی و انتخاباتی.»
این البته اولین باری نیست که جدال هواداران قالیباف وجلیلی به لبنان ارتباط پیدا می کند.
شایعه نصرالله، جلیلی، قالیباف
در اوج جدال دو گروه در روزهای مانده به دور اول انتخابات و در حالی که مشخص بود، مسعود پزشکیان یک سر رقابت احتمالی در دور دوم انتخابات خواهد بود و پیشبینیها از پیروزی او در دور دوم انتخابات حکایت میکرد، بزرگان جناح اصولگرا به این نتیجه رسیدند که ماندن یکی از دو نامزد اصولگرا (قالیباف وجلیلی) شاید بتواند آرای بدنه این جناح را تجمیع کند ومانع از پیروزی پزشکیان شود. به همین خاطر هواداران دو طرف تلاش می کردند با برجسته کردن احتمال پیروزی نامزد خود، دیگری را وادار به انصراف کنند.
در آن روزها شایعهای در فضای رسانهای و سیاسی پیچید که سید حسن نصرالله نیز وارد ماجرا شده و خواستار اجماع دوطرف برسر یک نفر شد. این شایعه البته از سوی هواداران قالیباف بیشتر مصادره شد. آنها میگفتند که سیدحسن نصرالله به سعید جلیلی گفته بود انصراف دهد. شایعه ای که البته دلایلی بر تایید آن ارائه نشد.
بعد از ترور سید حسن نصرالله در حملات هوایی اسرائیل، موضوع جلسه اجماع مشهد در ششم تیرماه سال جاری، نزاع هواداران جلیلی و قالیباف را دوباره تازه کرد. رویداد ۲۴ در گزارشی با اشاره به ادعای اخیر درباره حضور سیدحسن نصرالله در جلسه اجماع سازی در مشهد برای انتخابات ۱۴۰۳ نوشت:در روزهایی که نام «سید حسن نصرالله» و خبر ترور او با حملات اسراییل به لبنان و تحولات منطقه گره خورده، زخم نزاع ناتمام هواداران جلیلی و قالیباف دوباره سرباز کرده است. بعد از تایید خبر ترور دبیرکل فقید حزبالله لبنان بود که برخی از هواداران قالیباف با انتشار نامه «خدامی حسن نصرالله در حرم امام رضا(ع)» مدعی شدند که در جلسه معروف تیرماه سال جاری در مشهد برای ایجاد اجماع بین جلیلی و قالیباف، سید حسن نصرالله هم حضور داشته و خواهان کنارهگیری جلیلی به نفع قالیباف شده است! محمدحسین مصباح، از چهرههای نزدیک به محمدباقر قالیباف در توئیتر با انتشار تصویر این نامه نوشت: «این نامه نشان میدهد سید شهید تلفنی تماس نداشته است! بلکه یک شب قبل از انتخابات شخصاً در مشهد صحبت حضوری داشته است! اف بر شما که شرایط منطقه را شنیدید و با هوای نفس حاضر به کنارهگیری نشدید و این مصیبت را تحمیل کردید! قبای حمایت از مقاومت بر تن شما زیاد است! روحت شاد حاج قاسم که خوب شناختی!» عبارت «روح حاج قاسم شاد که خوب شناخت» اشارهای نیز به ادعای مجتبی ذوالنوری در یک فایل صوتی منتشر شده پیش از انتخابات دارد که میگفت سردار سلیمانی گفته بود اگر سعید جلیلی رییسجمهور شود، او استعفا خواهد داد.
این اظهارات پیش از این هم، توسط کاربران دیگر نزدیک به محمدباقر قالیباف در فضای مجازی تکرار شده است. شیخ حسین اسدی واعظ، کاربر دیگر فضای مجازی نزدیک به جریان قالیباف نیز در همان روزها با انتشار توئیتی همراه با عکس محمدباقر قالیباف و تعیین مختصات مکانی بیروت در لبنان نوشت: «بله جبهه مقاومت فهمیده بود. امید داشت لااقل انقلابیها در ایران زبانش را بفهمند که انبوه کانالهای ایتایی به صف شدند تا نگذارند... مراقب فتنه فتنهگران باشید. گاه بلدند بیهنرها و به قول سردار عزیز حاجیزاده «هندوانهها» را برایتان بزک کنند... بسیار مراقب باشید».