سایت روزنو | روزنو | Roozno

به روز شده در: ۲۶ آبان ۱۴۰۳ - ۱۰:۰۸
کد خبر: ۶۵۹۱۱۵
تاریخ انتشار: ۰۷:۴۷ - ۲۶ آبان ۱۴۰۳

جلسه ستاد مناسب‌سازی معلولان بهزیستی بعد از ۱۱ ماه وقفه بدون حضور رئیس‌!

در هفته گذشته جلسه ستاد مناسب‌سازی بعد از گذشت ۱۱ ماه وقفه در سازمان بهزیستی کشور برگزار شد اما محمد نصرتی، معاون امور عمرانی وزیر کشور به عنوان رئیس‌ ستاد در این جلسه حضور نداشت و باعث گلایه و نارضایتی نمایندگان جامعه معلولان شد.
روزنو :

جلسه ستاد مناسب‌سازی معلولان بهزیستی بعد از ۱۱ ماه وقفه بدون حضور رئیس‌!

در فصل دوم قانون حمایت از افراد معلول به مناسب‌سازی، دسترس‌پذیری و تردد و تحرک اشاره شده است. براساس ماده ۲ این قانون کلیه وزارتخانه‌ها، سازمان‌ها، مؤسسات و شرکتهای دولتی و نهادهای عمومی و انقلابی موظفند در طراحی، تولید و احداث ساختمان‌ها و اماکن عمومی و معابر و وسایل خدماتی به نحوی عمل نمایند که امکان دسترسی و بهره مندی از آن‌ها برای افراد دارای معلولیت همچون سایر افراد فراهم شود. 

علی همت محمودنژاد در گفت و گو با «توسعه ایرانی»: در طول ۱۱ ماه گذشته رسماً جلسات مناسب‌سازی که در سازمان بهزیستی برگزار می‌شد، تعطیل شد و هیچ جلسه‌ای در این مدت برگزار نشد. بعد از ۱۱ ماه نیز که جلسه تشکیل شد، متاسفانه غایب بزرگ جلسه، رئیس ‌ستاد مناسب‌سازی یعنی معاون عمرانی و رئیس‌سازمان شهردارهای وزارت کشور بود که در این جلسه حضور پیدا نکرد 

همچنین وزارتخانه‌ها، سازمان‌ها، مؤسسات و شرکت‌های دولتی و نهادهای عمومی و انقلابی موظفند جهت دسترسی و بهره مندی افراد دچار معلولیت، ساختمان‌ها و اماکن عمومی، ورزشی و تفریحی، معابر و وسایل خدماتی موجود را در چهارچوب بودجه مصوب سالانه خود مناسب‌سازی کنند.

در ادامه این قانون و براساس ماده۳- به منظور نظارت و هماهنگی جهت مناسب‌سازی و همچنین نظارت بر اجرای ماده (۲) این قانون، ستاد هماهنگی و پیگیری مناسب‌سازی کشور با حضور ۱. وزیر کشور یا معاون ذی ربط (رئیس ستاد مناسب سازی) ۲- رئیس سازمان (دبیر ستاد مناسب سازی) ۳- معاون ذی ربط وزارت راه و شهرسازی ۴- معاون ذی ربط وزارت صنعت، معدن و تجارت ۵- معاون ذی ربط وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ۶- معاون ذی ربط وزارت آموزش و پرورش ۷- معاون ذی ربط سازمان برنامه و بودجه ۸- معاون ذی ربط سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران (به عنوان عضو ناظر و بدون حق رأی) ۹- معاون ذی ربط بنیاد شهید و امور ایثارگران ۱۰-  نماینده تشکلهای غیردولتی جانبازان (به عنوان عضو ناظر و بدون حق رأی) ۱۱- نماینده شبکه‌های ملی تشکلهای مردم نهاد معلولان (به عنوان عضو ناظر و بدون حق رأی) ۱۲- رئیس شورای عالی استانها (به عنوان عضو ناظر و بدون حق رأی) ۱۳- نماینده سایر دستگاههای دولتی حسب مورد بنا به دعوت رئیس ستاد در سازمان بهزیستی کشور تشکیل می‌شود. 

عدم حضور معاون وزیر که ریاست ستاد مناسب‌سازی را نیز برعهده دارد باعث می‌شود که دستگاه‌ها در این ستاد توجه چندانی به مصوبات جلسه نداشته باشند و عدم اجرای دسترس‌پذیری مشکلات بسیاری را برای افراد دچار معلولیت ایجاد و باعث نابرابری‌های زیاد برای آن‌ها می‌شود.

دسترس‌پذیری به غلط به نام مناسب‌سازی 

مطرح می‌شود

سخنگوی شبکه ملی معلولان جسمی حرکتی کشور در گفت‌و‌گو با «توسعه ایرانی» با اشاره به‌عدم حضور معاون وزیر کشور در جلسه ستاد مناسب‌سازی گفت: از آنجایی که در قانون حمایت از حقوق معلولان بعد از تعریف معلولیت در ماده یک بلافاصله ماده دو و فصل دو و دسترس‌پذیری به اصطلاح تعریف شده است که البته دسترس‌پذیری به غلط به نام مناسب‌سازی مطرح می‌شود. دسترس‌پذیری یک مقوله خیلی وسیع که برای آحاد جامعه از زنان باردار، سالمندان، معلولان، افرادی که آسیب دیدگی موضعی دارند و افرادی که به طور موقت دچار معلولیت می‌شوند، تعریف می‌شود. 

علی همت محمودنژاد، ادامه داد: در طول ۱۱ ماه گذشته رسماً جلسات مناسب‌سازی که در سازمان بهزیستی برگزار می‌شد، تعطیل شد و هیچ جلسه‌ای دراین مدت برگزار نشد. بعد از ۱۱ ماه نیز که این جلسات برگزار شد متاسفانه شاهد هستیم که غایب بزرگ جلسه مناسب‌سازی رئیس‌ستاد مناسب‌سازی یعنی معاون عمرانی و رئیس‌سازمان شهردارهای وزارت کشور بود و در این جلسه حضور پیدا نکرد و البته بنده به‌عدم حضور ایشان در جلسه اعتراض کردم. 

سخنگوی شبکه ملی معلولان جسمی حرکتی کشور: در دیداری که با رئیس‌قوه قضاییه داشتیم اعلام کرده بود که کمیته‌ای را تشکیل می‌دهد تا با کسانی که از اجرای قانون حمایت از معلولان استنکاف می‌کنند برخورد شود، متاسفانه این کمیته هم تشکیل نشد. اگر این کمیته تشکیل می‌شد و در کنار قانون حمایت از معلولان قرار می‌گرفت قطعا مناسب‌سازی و دسترس‌پذیری می‌توانست پویاتر از الان باشد

بیش از ۵۰ درصد مصوبات قبلی ستاد مناسب‌سازی اجرایی نشده است

سخنگوی شبکه ملی معلولان جسمی حرکتی کشور تصریح کرد: این درحالی است که وقتی گزارش مناسب‌سازی در جلسه ارائه شد به وضوح همه مشاهده کردند که بیش از ۴۰ تا ۵۰ درصد مصوبات قبلی عملی نشده است. وقتی که ۱۱ ماه جلسه مناسب‌سازی تعطیل می‌شود نتیجه آن، این می‌شود که بیش از ۵۱ درصد مصوبات مناسب‌سازی اجرایی نشده است اما جای تعجب است که وقتی قرار است جلسه برگزار شود رئیس‌جلسه در آن حضور پیدا نمی‌کند.

محمودنژاد خاطرنشان کرد: در سال‌های گذشته که جلسه مناسب‌سازی برگزار می‌شد البته بغیر از این ۱۱ ماه که متاسفانه به دلیل نگرش غلط رئیس‌سابق سازمان بهزیستی به مقوله مناسب‌سازی این جلسات برگزار نمی‌شد، در تمامی جلساتی که در سال‌های گذشته برگزار می‌شد رئیس‌سابق ستاد مناسب‌سازی یعنی مهدی جمالی نژاد معاون عمرانی وزیر وقت کشور همیشه در جلسات حضور داشتند ایشان حتی یک جلسه هم غیبت نداشتند و همیشه اصرار داشتند که جلسات برگزار شود اما سازمان بهزیستی تقریبا در طول یکسال گذشته به عنوان دبیر جلسه از برگزاری جلسه امتناع می‌کرد. 

معلولان در اجرای قانون حمایت از حقوق‌شان با کش و قوس‌های فراوان مواجهند

وی با بیان اینکه در قانون حمایت از حقوق معلولان دو کمیته ملی وجود دارد، گفت: یکی کمیته مناسب‌سازی براساس ماده ۲ و دیگری کمیته نظارت بر اجرای قانون است. در هر دو کمیته وزارت کشور متولی اصلی است و باید در جلسات حضور داشته باشد بنابراین غایب بودن رئیس‌جلسه ستاد مناسب‌سازی که براساس قانون حمایت از معلولان باید برگزار شود می‌بینیم که ناکامی‌های بسیار زیادی را برای افراد دچار معلولیت و فعالان این حوزه به وجود می‌آورد. این در حالی است که ما درباره اجرای این قانون با کش و قوس‌های فراوانی روبرو هستیم وعدم اجرای آن صدای معلولان را در آورده است و بسیاری از مواد این قانون علیرغم اینکه به تصویب شورای محترم نگهبان هم رسیده است و به صورت لایحه به مجلس ارائه داده شده است. بنابراین انتظار می‌رود جلسه مناسب‌سازی در اسرع وقت با حضور رئیس‌ستاد مناسب‌سازی کشور برگزار شود. . 

سخنگوی شبکه ملی معلولان جسمی حرکتی کشور تصریح کرد: اگر جلسات مناسب‌سازی به طور مرتب برگزار شود و اگر این نهاد نظارتی براساس قانون وظایف خود را اجرا کند قطعا این جلسات می‌تواند مثمرثمر باشد اما متاسفانه ‌عدم برگزاری به طور منظم و عدم پیگیری مصوبات جلسه توسط دبیر جلسه و ناتوانی سازمان بهزیستی برای فشار بر دستگاه‌هایی که قانون برای آن‌ها تکالیفی را مشخص کرده است باعث شده است که این جلسات در کسب نتایج ناکام باشد. 

وقتی که بعد از 11 ماه جلسه مناسب‌سازی تشکیل و گزارش ارائه  شد، به وضوح همه مشاهده کردند که 51 درصد مصوبات قبلی مناسب‌سازی اجرایی نشده است. اما جای تعجب است که وقتی قرار است جلسه برگزار شود رئیس ‌جلسه در آن حضور پیدا نمی‌کند

مسئولان مناسب‌سازی را در ساخت یک رمپ خلاصه می‌کنند

محمودنژاد خاطرنشان کرد: البته در دیداری که با رئیس‌قوه قضاییه داشتیم اعلام کرده بود که کمیته‌ای را تشکیل می‌دهد تا با کسانی که از اجرای قانون حمایت از معلولان استنکاف می‌کنند برخورد شود، متاسفانه این کمیته هم تشکیل نشد اگر این کمیته تشکیل می‌شد و در کنار قانون حمایت از معلولان قرار می‌گرفت قطعا مناسب‌سازی و دسترس‌پذیری می‌توانست پویاتر از الان باشد. 

وی تصریح کرد: متاسفانه بسیاری از مسئولان به ویژه مسئولان دولتی مناسب‌سازی و در واقع همان دسترس‌پذیری را در یک رمپ خلاصه می‌کنند در صورتی که دسترس‌پذیری شامل موضوعات متعددی است از دسترس‌پذیری به وسایل حمل و نقل عمومی، دسترس‌پذیری به معابر و اماکن، دسترس‌پذیری به وبگاه‌ها است برای افراد ناشنوا و نابینا، یکی از موضوعات و چالش‌های افراد ناشنوا این است که درصورت آتش سوزی در خانه یک خانواده ناشنوا چگونه این افراد باید به آتش نشانی و یا پلیس زنگ بزنند. افراد ناشنوا چگونه باید با سامانه‌های همگانی مانند ۱۱۰ و ۱۱۸ ارتباط برقرار کنند. امروزه توانایی مساوی با دانایی است وقتی توانایی وجود نداشته باشد دانایی ایجاد نمی‌شود و دانایی در این افراد با پسرفت قابل ملاحظه‌ای نسبت به سایر افراد جامعه ایجاد خواهد شد و این افراد از جامعه عادی به طور چشمگیری عقب می‌مانند. 

سخنگوی شبکه ملی معلولان جسمی حرکتی کشور گفت: در واقع وقتی مشکلات افراد معلول بررسی می‌شود می‌بینیم که یک مجموعه‌ای از رفتارهایی که مسئولان و جامعه در قبال این افراد دارند اجرا نشده است و این افراد با تبعیض بسیار چشمگیری نسبت به سایر افراد عادی در جامعه مواجه می‌شوند. بنابراین موضوع دسترس‌پذیر باید به طور ویژه مورد عنایت قرار بگیرد و مواد دیگری از قانون حمایت از حقوق معلولان با تشکیل کمیته‌ای که مقام عالی قوه قضاییه قول آن را به معلولان داده بودند و انشالله دستور داده و آن را عملی کنند، اجرایی شود و همانطور که رئیس‌قوه قضاییه اعلام کرده بود دو نفر از جامعه معلولان نیز در آن کمیته حضور داشته و پیگیر باشند. 

رئیس‌جمهور به مانیفست خود 

در ارتباط با معلولان پایبند باشد

محمودنژاد با اشاره به نزدیک شدن به روز جهانی معلولان ادامه داد: رئیس‌جمهور که تنها رئیس‌جمهوری هستند که مانیفست افراد معلولیت را در زمان انتخابات ریاست جمهوری اعلام کرد همانطور که به وعده‌هایی که درباره سایر اقلیت‌ها داده بودند عمل کردند به ویژه درباره زنان و اقوام و اهل تسنن. امیدوارم به معلولان هم به عنوان بزرگترین اقلیت کشور توجه کنند. چراکه جمعیت افراد دچار معلولیت با خانواده‌هایشان نزدیک به ده میلیون نفر و یا شاید بیشتر است. بنابراین بزرگترین اقلیت کشور را جامعه معلولان تشکیل می‌دهد و از رئیس‌جمهور به عنوان سخنگوی شبکه ملی معلولان جسمی حرکتی کشور و رئیس‌جامعه معلولان ایران انتظار دارم به وعدهای خودشان در مانیفستی که در برنامه‌های خودشان صادر کرده بود پایبند باشند. 

وی با اشاره به شعار روز جهانی معلولان گفت: سازمان ملل شعار «تقویت کردن رهبری افراد معلول برای آینده فراگیر و پایدار» را برای این روز انتخاب کرده است در راستای این شعار باید سمت دادن و میدان داری به افراد دچار معلولیت را در کشور ما انجام شود و این شدنی نیست مگر اینکه شخص رئیس‌جمهور بخواهد در این زمینه با نگاه مثبت، حقوق بشری و انسانی به افراد دچار معلولیت در جهت رفع تبعیض و نابرابری‌هایی که نسبت به آن‌ها وجود دارد مداخله کرده و اقدام لازم را انجام دهد. 

عکس روز
خبر های روز