به روز شده در: ۰۹ دی ۱۴۰۳ - ۱۴:۰۰
کد خبر: ۶۶۱۳۷۹
تاریخ انتشار: ۱۱:۰۰ - ۰۶ آذر ۱۴۰۳

آخرین فرصت یا ادامه تقابل؟

آژانس بازوی شورای حکام و شورای امنیت است و گزارش این نهاد درباره خط سیر هسته‌ای و عدم همکاری ایران با آژانس ازنظر اروپا نگران‌کننده ارزیابی‌شده است.
روزنو :

آخرین فرصت یا ادامه تقابل؟

مصطفی فروغی: مذاکرات ۲۹ نوامبر (۹ آذر) در ژنو آیا می‌تواند کلاف سردرگم روابط خارجی را باز کند یا خیر؟ سخنگوی سیاست خارجی و سیاست امنیتی اتحادیه اروپا می‌گوید دیپلماسی بهترین راه برای یافتن راه‌حل‌ها درباره مسائل ایران است. شورای حکام پس از چند روز بحث و تبادل‌نظر در وین درباره پرونده هسته‌ای ایران بامداد جمعه دوم آذر قطعنامه‌ای با 19 رأی موافق 12 رأی ممتنع و 3 رأی مخالف علیه ایران را تصویب کرد. در این رأی‌گیری معلوم شد که وزن روسیه و چین در شورای حکام نزدیک به صفر است. کشورهایی هم که رأی ممتنع دادند درواقع ایران را همراهی نکردند. اگر ایران نتواند با سه کشور اروپایی یعنی فرانسه، انگلیس و آلمان و مهم‌تر با آمریکا بر سر مسائل هسته‌ای، حزب‌الله، حماس و ... توافق کند بستر برای ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت و بازگشت آثار مخرب شش قطعنامه شورای امنیت فراهم می‌شود و شرایط اقتصادی وزندگی مردم را بدتر خواهد کرد.

آژانس بازوی شورای حکام و شورای امنیت است و گزارش این نهاد درباره خط سیر هسته‌ای و عدم همکاری ایران با آژانس ازنظر اروپا نگران‌کننده ارزیابی‌شده است.
«درباره مذاکرات هسته‌ای، ما امیدواریم دیپلماسی هسته‌ای بتواند احیا شود. این موضوع برای ثبات منطقه هم سودمند خواهد بود».

روایت سخنگوی وزارت خارجه


«اسماعیل بقائی» سخنگوی وزارت خارجی با اشاره به سیاست اصولی جمهوری اسلامی ایران مبنی بر تعامل و همکاری با دیگر کشورها گفت: در این دور از گفتگوها طیفی از مباحث و موضوعات منطقه‌ای و بین‌المللی ازجمله موضوع فلسطین و لبنان، و نیز موضوع هسته‌ای موردبحث و تبادل‌نظر قرار خواهد گرفت.

واکنش‌ها به صدور قطعنامه
*عراقچی:
اگر مسیر تقابل را انتخاب کنند و به سمت صدور قطعنامه در شورای حکام بروند ما هم مسیر تقابل را اتخاذ می‌کنیم
اگر مسیر تقابل را انتخاب کنند و به سمت صدور قطعنامه در شورای حکام بروند ما هم مسیر تقابل را اتخاذ می‌کنیم ولی اگر مسیر بر همکاری باشد ما هم مسیر همکاری رو پیش میریم. اگر قطعنامه‌ای علیه ما صادر شود با اقدامات متقابل ایران مواجه خواهد شد و ما در برنامه هسته‌ای خودمان اقدامات جدیدی را خواهیم کرد که حتماً آن‌ها دوست نخواهند داشت

اژه‌ای: غربی‌ها چنانچه تصور می‌کنند ایران درنتیجه فشار و ارعاب، عقب‌نشینی و تسلیم می‌شود سخت در اشتباه هستند
غربی‌ها چنانچه تصور می‌کنند ایران درنتیجه فشار و ارعاب، عقب‌نشینی و تسلیم می‌شود سخت در اشتباه هستند؛ ایران در نقشه طراحی‌شده از جانب بیگانگان بازی نخواهد کرد بلکه بر اساس منافع و مصالح ملی خود، نقشه راهش را تعیین می‌کند و از تهدیدها نیز فرصت ایجاد می‌کند/ ایران اسلامی در جهت پیشبرد دانش هسته‌ای خود، اقدامات مقتضی را از جهات تخصصی گوناگون (چه به‌کارگیری سانتریفیوژهایی که داشته و استفاده نمی‌کرده، چه راه‌اندازی سانتریفیوژهای جدید و چه کلیه امور لازم) انجام خواهد داد و در این مسیر هم از قدرت و هم از دانش برخوردار است.

قالیباف:
پاسخ متقابل جمهوری اسلامی ایران به سوءاستفاده سیاسی از شورای حکام آژانس راه‌اندازی مجموعه‌ای از سانتریفیوژهای جدید و پیشرفته است
پاسخ متقابل جمهوری اسلامی ایران به سوءاستفاده سیاسی از شورای حکام آژانس راه‌اندازی مجموعه‌ای از سانتریفیوژهای جدید و پیشرفته است. ادامه این تصمیمات سیاسی و غیر سازنده باعث می‌شود که کشورها برای حفظ امنیت ملی خود به سمت اقدامات خارج از پروتکل‌های آژانس سوق پیدا کنند.

علی لاریجانی:
*دو طرف در موقعیت جدید قرار دارند، اگر مسئولان جدید آمریکا می‌گویند در موضوع هسته‌ای ایران صرفاً با سلاح هسته‌ای مخالف‌اند باید درازای این امر شروط ایران را بپذیرد و امتیاز لازم من‌جمله  جبران-خسارات-ایران و نظایر آن را قبول کنند تا توافق جدید به دست آید نه اینکه یک‌طرفه امری صادر کنند، نظیر تصمیم آنان در آژانس.

کمال خرازی:
*اگر ایران تهدیدی وجودی بشود، دکترین هسته‌ایِ خود را تغییر خواهد داد.
*ما توانایی لازم برای ساخت سلاح اتمی راداریم؛ مشکلی از این بابت نداریم؛ تنها فتوای رهبری این موضوع را فعلاً ممنوع کرده
*در مسئله بُرد موشک‌ها تابه‌حال حساسیت غربی‌ها و اروپایی‌ها لحاظ می‌شد، اما وقتی آن‌ها حساسیت‌های ما را لحاظ نمی‌کنند، احتمال اینکه بُرد موشکی ایران بیشتر بشود، هست.
تندروها و رسانه‌های وابسته به آن‌ها با صدای بلند می‌گویند باید به سمت ساخت بمب اتم برویم و از ان پی تی (معاهده منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای) نیز خارج شویم.

کیهان قطعنامه؛ کاغذ پاره است
کیهان نوشت:‌ یکی از طنزهای تلخ تاریخ برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران، تکرار چندین‌باره اشتباه اعتماد و عقب‌نشینی به طرف‌های اروپایی و خیانت و ناجوانمردی کشورهای اروپای غربی در برابر حسن نیت ایران بود.


تجربه تلخ پذیرش تعلیق داوطلبانه در دوران مذاکرات دولت اصلاحات با تروئیکای اروپایی و حسن نیتی که با جری شدن و گستاخی غربی‌ها و آمریکایی‌ها همراه شد یکی از ده‌ها نمونه از تجربه مسیر اشتباه عقب‌نشینی در برابر اروپا و دستاورد صفر در برابر این باج است.
اکنون  دولت‌های اروپایی به دنبال ایجاد ترس دیگری از قطعنامه‌های کاغذ پاره شورای امنیت هستند.

روزنامه جوان:
اغلب تحلیل‌هایی که در هر واکنش از طرف ایران می‌گویند «غرب همین را می‌خواست»، رگه‌هایی از تسلیم و ترس نهفته است. این ترس پایانی ندارد، همچنان که فشار تحمیلی دشمن نیز. اینکه ما بتوانیم در برابر هر فشار دشمن یک ابتکار عمل غیرقابل‌پیش‌بینی داشته باشیم یا کاری کنیم که دشمن را در حرکات بعدی محتاط‌تر کنیم، اول از هر چیز به کشتن ترس و تسلیم در وجود خودمان بستگی دارد.


آقایان بدانید تجربه چهار دهه رویارویی ایران با اروپا و آمریکا و نزدیکی به روسیه و چین در عمل اوضاع را به‌جای بهتر بدترکرده است، اکنون هم اگر قرار باشد همان شیوه گذشته در مذاکرات وین تکرار شود نتیجه حاصل نخواهد شد در به همان پاشنه‌ای خواهد چرخید که درگذشته چرخیده است.


نکته مهم این است که اگر مذاکرات به نتیجه نرسد و پرونده هسته‌ای بار دیگر به شورای امنیت برود و ایران غنی‌سازی بیشتر از 60 درصد را آغاز کند و حرف تندورها که می‌گویند باید در سیاست هسته‌ای تغییر صورت گیرد و به سمت ساخت بمب اتم برویم به کرسی بنشیند انتهای کار درگیری با غرب و اسرائیل خواهد بود که نتیجه‌اش مشخص است.


تندروها باید بدانند که آمریکا و اسرائیل بارها و به‌تازگی به انگلیس و فرانسه به گفته‌اند نخواهند گذاشت ایران به سلاح اتمی دست پیدا کند؛ البته این زورگویی است ولی ایستادگی مقابل آن هزینه دارد زیرا نظام بین‌الملل بر اساس عدالت و انصاف نیست بلکه زور، پشتوانه مردمی، اقتصاد، انتخابات و ... تعیین‌کننده است، اگر به‌زعم تندروها زور ایران بیشتر از اروپا، آمریکا و اسرائیل است اشکالی ندارد این گوی و این هم‌میدان. همان‌طور که روسیه باقدرت نظامی برتر به اوکراین تجاوز کرده و اسرائیل هم باقدرت برتر نظامی غزه را ویران و مشغول تخریب لبنان است و کسی هم جلودار جنایت‌هایش نیست، آیا نمی‌توان تصور کرد که درگیری بر سر پرونده هسته‌ای و دیگر موضوعات ویرانگر خواهد بود.
بنابراین هر اقدامی که سطح تنش را افزایش دهد و به جنگ احتمالی منجر شود هزینه‌ساز و خطرناک خواهد بود و باید از آن خودداری کرد. در شرایطی که ایران با اروپا، آمریکا و اسرائیل سرشاخ است باید دیپلماسی و بده -بستان که برنده‌ترین سلاح است را برگزیده شود. آقایان بدانید مردمی که گرفتار فقر و درگیر مشکلات زندگی هستند اولویتشان تأمین معاش است و مسئله هسته‌ای، حضور در غزه، لبنان و درگیری برایشان مهم نیست.

ویژه روز
عکس روز
خبر های روز