به روز شده در: ۱۸ دی ۱۴۰۳ - ۱۹:۰۰
کد خبر: ۶۶۲۵۰۵
تاریخ انتشار: ۱۰:۰۰ - ۱۲ آذر ۱۴۰۳

نقشه برای تغییرخاورمیانه

سوریه متأثر از بهار عربی در سال‌های 2012 تا 2016 دچار آشوب شد. اگر ایران و روسیه نبودند بشار اسد سقوط می‌کرد و قلمرو این کشور به دست مخالفان و معارضان می‌افتاد، البته جنگ داخلی سوریه میلیون‌ها آواره و هزاران کشته و مجروح بر جای گذاشت.
روزنو :

نقشه برای تغییرخاورمیانه

مصطفی فروغی: بیشتر از دو دهه است که موضوع تغییر نقشه جغرافیا یا ژئوپولوتیک خاورمیانه مطرح است. دولت‌های جمهوری خواه بیشتر ازدولت های دموکرات در امریکا به دنبال این طرح با هدف تثبیت اسرائیل و مدیریت منطقه توسط این رژیم بوده و هستند. اسرائیل، آمریکا و اروپا به دنبال فرصتی بوده‌اند تا نقشه جغرافیایی منطقه را با هدف تجزیه کشورهای مهم از جمله ایران به دو یا سه کشور تغییر دهند، به گونه‌ای که وقتی این اتفاق افتاد کشورهای تجزیه شده دچار، اختلاف، نزاع قومی، فرقه‌ای، مذهبی، اقتصادی،تجاری و... به زعم بانیان طرح کشورهای کوچک شده دیگر برای آمریکا، اروپا و اسرائیل شاخ نخواهند شد زیرا قدرت کشور واحد را ندارند.

بهار عربی از سال 2010 تا  2012 جریان داشت. غرب موفق شد در تونس، مصر، لیبی، سودان و... تغییر ایجادکند. برنارد  لوئیس(1916-2018) یهودی سرشناس، مورخ آمریکائی - انگلیسی بود. او در طول 102 سال عمرش همواره به دنبال تجزیه کشورهای خاورمیانه، تقویت سلطه غرب و امنیت سازی برای اسرائیل بود و تا آخر عمر برای تحقق آن از پای ننشست.


سوریه متأثر از بهار عربی در سال‌های 2012 تا 2016 دچار آشوب شد. اگر ایران و روسیه نبودند بشار اسد سقوط می‌کرد  و قلمرو این کشور به دست مخالفان و معارضان می‌افتاد، البته جنگ داخلی سوریه میلیون‌ها آواره و هزاران کشته و مجروح بر جای گذاشت.


برنارد لوئیس برای ایران هم  خواب آشفته دیده بود. او تلاش کرد تا کشور واحد از کردهای ترکیه، عراق و ایران تشکیل دهد. انگلیس هم مأمور شد به اختلافات قومی، مذهبی و... در ایران دامن بزند.


آنچه اکنون مایه نگرانی است این است که سوریه دچار آشوب و دگرگونی شده و بعید نیست که بشار اسد سقوط کند. از آنجا که سوریه متحد استراتژیک بی خاصیت ایران است ایران قصد دارد بار دیگر با ورود به مناقشه داخلی این کشور بشار اسد را حفظ کند، در آن صورت جنگ میان ایران و اسرائیل درخواهد گرفت و غرب و اسرائیل بر شکاف گسل‌های قومی در ایران دامن خواهند زد. قرائن نشان می‌دهد که غرب قصد دارد نقشه خاورمیانه را تغییر دهد و مدیریت آن را به اسراییل واگذار کند و آمریکا و اروپا بروند سروقت روسیه و چین. ایران یک بار آگاهانه یا ناآگاهانه در تله اسراییل افتاد و به خاطر حمایت از حماس و حزب الله وارد جنگ با اسراییل شد. تجربه جنگ حماس و حزب الله با اسراییل و همچنین درگیری ایران و اسراییل یک واقعیت مهم را نمایان می‌کند که شورشیان مخالف اسد درست در همان ساعتی که روز چهارشنبه آتش بس در لبنان اجرایی شد آن‌ها دست به اسلحه بردند و وارد حلب و برخی شهرهای دیگر شدند.


هشت سال پیش سوریه توانست به کمک روسیه و ایران شرق حلب را پس بگیرد، اما اکنون نه روسیه، نه ایران و نه حزب الله نمی‌توانند مثل گذشته نقش ایفا کنند. شورش سازمان یافته است و عقبه دارد. ایران نباید در تله جنگ شورشیان با حکومت بشار اسد بیفتد، زیرا این موضوع یک جریان عربی است و ایران بهتر است با احتیاط و دوراندیشی با موضوع برخورد کند. اگر همان کاری را که در سوریه انجام دادند روزی موفق شوند در ایران هم آن را عملی کنند تکلیف چیست؟ پس بهتر است حاکمیت به جای توجه به سوریه، غزه و لبنان تمرکزش را بر حل مشکلات داخلی بگذارد. اوضاع خطرناک است. دشمنان خواب آشفته‌ای برای ایران دیده‌اند. مراقب باشید. در ادامه جزییات طرح برنارد لوییس برای تجزیه خاورمیانه را می‌خوانید:

جزییات تجزیه خاورمیانه


*جرج دبلیو بوش در فاصله سال‌های 1989 تا 1993 رئیس‌جمهور ایالات‌متحده بود، در دوره او محافظه‌کارانی که دیدگاه‌ آخرالزمانی مثل «برنارد لوئیس» داشتند در دولت نفوذ کردند و طرح تغییر نقشه خاورمیانه را روی میز گذاشتند. حمله آمریکا به عراق در سال 2003 نشأت گرفته از اندیشه «برنارد لوئیس» بود.


*برنارد لوئیس یهودی و مورخ شرق‌شناس آمریکائی-انگلیسی و استاد مطالعات خاورمیانه در دانشگاه پرینستون آمریکا بود.


*نظریه مهم لوئیس موضوع برخورد تمدن‌ها و تجزیه ایران و چند کشور دیگر خاورمیانه است. در طرح او با تجزیه ایران، عراق، سوریه، ترکیه، عربستان سعودی، خاورمیانه جدید شامل کشورهایی خواهد بود که توان تبدیل‌شدن به تهدید برای امنیت ملی و منافع منطقه‌ای غرب و اسرائیل را نخواهند داشت؛ این کشورها تجزیه شوند به موازنه و نزاع با یکدیگر مشغول خواهند شد و قدرت آن تحلیل می‌رود.

طرح سنا برای عراق


مجلس سنای آمریکا سال ۲۰۰۷ طرحی را به تصویب رساند که در آن کشور عراق به ۳ منطقه سنی، شیعه و کردنشین تقسیم می‌شد و این مناطق خودمختار می‌شدند. طرح «برنارد لوئیس» که متمرکز به تجزیه غرب آسیا و شمال آفریقاست در دهه ۱۹۸۰ تنظیم‌ و در مجلس سنا تصویب شد.


بر اساس این طرح «برنارد لوئیس» مأمور شد تا طرح مشهور خود درباره از بین بردن وحدت سرزمینی کشورهای اسلامی و عربی را  وضع کند و موظف شد، برای هر  کشور طرح مجزا و مشخصی تنظیم کند. این طرح کشورهایی چون عراق، سوریه، لبنان، مصر، سودان، ایران، ترکیه، افغانستان، پاکستان، عربستان سعودی و کشورهای حوزه خلیج‌فارس و شمال آفریقا را در برمی‌گرفت.

همراهی کنگره با طرح تجزیه


سال ۱۹۸۳ کنگره آمریکا طرح لوئیس را تصویب کرد و سیاست استراتژیک آمریکا برای آینده شد.

تقسیم سوریه و عراق


دو کشور سوریه و عراق به ۳ کشور، لبنان به ۸ کشور، کشورهای شمال آفریقا به ۶ کشور، مصر و سودان به ۹ کشور مجزا، ایران و پاکستان و افغانستان درمجموع به ۱۰ کشور و کشورهای عربی حوزه خلیج‌فارس نیز به ۳ کشور تجزیه می‌شدند. فلسطین نیز طبق این طرح از روی نقشه جغرافیایی محو و کشورهای اردن و یمن به سرنوشت فلسطین دچار می‌شدند. 

طرح خاورمیانه بزرگ


دولت جرج دبلیو بوش طرحی برای تجزیه خاورمیانه تدوین کرد. طرح خاورمیانه بزرگ یا خاورمیانه جدید که در دولت «جورج بوش» و توسط وزیر امور خارجه وی، «کاندولیزا رایس» در سال ۲۰۰۵ مطرح و وارد فرهنگ سیاسی جهانی شد به دنبال ایجاد جنگ‌های جدید در شرق و حضور نظامی غربی در این منطقه بود. جدایی بخش‌هایی از ایران، ترکیه، عراق و سوریه برای تشکیل کشور کردستان در این طرح گنجانیده شده بود. تقسیم کشور عراق به سه بخش قومی، تقسیم عربستان به سه بخش، تقسیم ایران به سه بخش و ... ازجمله اهداف طرح خاورمیانه بزرگ است.

ویژه روز
عکس روز
خبر های روز