«گفتمان صلح» روی میز مذاکرات
سرعت تغییر و تحولات در دستگاه سیاست خارجی ایران توسط بازوی اجرایی آن یعنی وزارت خارجه در حال افزایش است. بهطورکلی میتوان گفت: بعد از سخنرانی رئیسجمهور در مجمع عمومی سازمان ملل و آغاز گفتوگوها با اروپاییها در حاشیه این نشست، شاهد باز شدن روزنههای امید برای کاهش تنش بین ایران و اروپا بودیم.
ایران و شرکای اروپایی برجام توافق کرده بودند که در ارتباط با فهرستی از موضوعات به گفتوگو بپردازند. بااینوجود اروپاییها رفتار غیر سازندهای را از خود در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی نشان دادند و اقدام به تصویب قطعنامهای علیه ایران کردند، اما درنهایت خبرهای خوبی از گفتوگوهای دور دوم مقامات ایرانی و اروپایی شنیده شد و طرفین ضمن مثبت ارزیابی کردن فضای گفتوگوها بر کاهش تنش ادامه و ادامه رایزنیها برای رسیدن به فهرستی از مطالبی که باید بر روی آنها به مذاکره بپردازند، به توافق رسیدند و درنهایت چند روز قبل دور سوم گفتوگوهای ایران و اروپا برگزار شد که ظاهرا بر اساس آنچه رسانهها در مورد آن مطالبی را منتشر کردهاند، شرایط مناسبی برای ادامه رایزنیها به وجود آمده و این دور از رایزنیها نیز مثبت ارزیابیشده است. بهطوریکه قرار است فضای به وجود آمده بین طرفین حفظشده تا بیش از گذشته زمینههای کاهش تنش بررسی شود.
* لغو تحریمها
کاظم غریبآبادی معاون حقوقی و بینالمللی وزارت امور خارجه در مورد مذاکرات ایران و سه کشور اروپایی که در ژنو برگزار شد در مطلبی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: دور سوم گفتوگوهای ایران و سه کشور اروپایی در ژنو برگزار شد. وی افزود: این گفتوگوها جدی، صریح و سازنده بودند. ضمن ورود به برخی جزئیات، ایدههایی را در دو حوزه رفع تحریم و هستهای که برای حصول به یک توافق ضروری هستند، مورد بحث و بررسی قرار دادیم. تروئیکا و ایران توافق کردند که گفتوگوها را ادامه دهند. این اتفاقنظر وجود داشت که مذاکرات باید از سرگیری شده و برای رسیدن به یک توافق، باید فضای مناسبی از سوی همه طرفها ایجاد و حفظ شود. همچنین وزارت خارجه آلمان با انتشار پیامی در ایکس نوشت: مدیران سیاسی انگلیس، فرانسه و آلمان بار دیگر با همتایان ایرانی خود در ژنو دیدار کردند. در ادامه این پیام آمده است: گفتوگوها جدی، صریح و سازنده بود، در مقابل یک زمینه چالشبرانگیز، ما نگرانیها را موردبحث قراردادیم و تعهد خود را به یک راحل دیپلماتیک تکرار کردیم. کریستین ترنر، مدیر سیاسی وزارت امور خارجه انگلیس در پستی در حساب توییت نوشت: «مدیران سیاسی بریتانیا، فرانسه و آلمان امروز بار دیگر با همتایان ایرانی خود در ژنو دیدار کردند. این مذاکرات جدی، صریح و سازنده بود. در فضایی پر چالش، نگرانیها را موردبحث قراردادیم و بر تعهد خود به یافتن یک راهحل دیپلماتیک تأکید کردیم. همچنین توافق کردیم که گفتوگوهای خود را ادامه دهیم.»
*سیگنال مثبت اروپا
عبدالرضا داوری در شبکه اجتماعی ایکس در ارتباط با روابط ایران و اروپا نوشت: «سیگنالی قابلتوجه و مهم از سوی آمریکا و اروپا به ایران نشان میدهد باتدبیر حکیمانه رهبر معظم انقلاب و اقدامات دولت وفاق ملی، فرایند روزنهگشایی در روابط خارجی ایران آغاز شده، تا سال 2025 سال شکوفایی ایران باشد.» این فعال سیاسی در گفتوگو با «آرمان ملی» گفت: آقای عراقچی وزیرامور خارجه ایران در گفتوگو بخش خبری رسانه ملی اعلام کردند که برجام قابل احیا نیست و باید مذاکرات جدیدی سازماندهی شود. در بررسی موانع ارتباط بین ایران و اروپا میتوان به این نکته اشاره کرد که تحولات در منطقه برای فرانسویها اهمیت زیادی داشت و نقش ایران در این تحولات باعث شده بود اروپاییها و فرانسه با احتیاط به ایران بنگرند. امروز در لبنان، ایران بهگونهای رفتار کرده که به نفع همه است. چه در بحث آتشبس بین حزبا... و اسرائیل و چه انتخاب آقای جوزف عون و چه انتخاب آقای نواف سلام بهعنوان نخستوزیر، ایران بهگونهای با در نظر گرفتن منافع لبنان تصمیم گرفته است. آقای جوزف عون نامزد جریان حزبا... نبود. آقای نواف سلام نیز گزینه حزبا... نبود. حزبا... دنبال نجیب میقاتی بود اما اراده ایران این بود که در داخل لبنان برای اداره این کشور تصمیمگیری شود. این موارد نشان میدهد جمهوری اسلامی اراده خود را بر حل مسائل داخلی متمرکز کرده، در این معنا که همانطور که رهبری معظم انقلاب فرمودند که ما در منطقه نیروی نیابتی نداریم و این جریانها بر اساس اعتقادات و باورهای خود فعالیت میکنند، این سخنان نشانه صریحی است که ایران نیروی نیابتی در منطقه ندارد. البته این مورد بارها اعلامشده بود اما غربیها نمیپذیرفتند. درباره موضوع رد و بدل شدن زندانیها باید اشاره کرد به اینکه من معتقدم بعد از مذاکره آقای ترامپ و نخستوزیر ایتالیا تبادل زندانیان صورت گرفته است. همچنین ترامپ اقدام به بازنشر توئیتی کرده که در آن از الفاظ بسیار تند برای نتانیاهو استفاده است. لذا به نظر میرسد آمریکاییها در دور دوم ریاستجمهوری ترامپ برخلاف تصور برخی که معتقدند او حتما دنبال بالا بردن تنش بین ایران و آمریکا خواهد بود، میتوان انتظار داشت رفتار تندی در مورد ایران نخواهد داشت. احتمالا آمریکا تلاش خواهد کرد که وارد بدهبستان با ایران شود. لذا به نظر میرسد سال 2025 با تدبیر مقام رهبری، دولت و مجلس سال خوبی برای ایران خواهد بود.
منبع : آرمان ملی