«ترامپ» بر سر دوراهی ایران و اسرائیل
آرمان امروز-سرویس دیپلماسی: همه چیز در دنیای ترامپ و نتانیاهو خوب نیست. نتانیاهو که بین نیاز به حفظ ائتلاف راستگرای خود و تمایل ترامپ به اجرای آتشبس و توافق گروگانها گیر افتاده است، با وظیفهی به ظاهر غیرممکن تطبیق دادن این دو روبروست. مرحلهی دوم توافق، حماس را مجبور به آزادی تمام گروگانهای باقیمانده میکند؛ در مقابل، نیروهای اسرائیلی از غزه عقبنشینی کرده و به جنگ پایان میدهند. یکی از احزاب راستگرا در اعتراض به تصویب این توافق توسط کنست، از ائتلاف خارج شده و حزب دیگری تهدید کرده است که اگر نتانیاهو پس از مرحلهی اول توافق، جنگ را از سر نگیرد، ائتلاف را سرنگون خواهد کرد. مشخص نیست که نتانیاهو چگونه از این مخمصه بیرون خواهد آمد.او برای خریدن وقت، به ائتلاف خود یادآوری خواهد کرد که طبق توافق، اگر مذاکرات در مورد مرحلهی دوم، که قرار است از ۴ فوریه آغاز شود، ادامه یابد، آتشبس ادامه خواهد یافت؛ و به ترامپ نامهی تضمین حمایتی را که ظاهراً از بایدن دارد – و ظاهراً توسط دولت ترامپ نیز تأیید شده است – یادآوری خواهد کرد که میتواند جنگ را ادامه دهد تا از پیروزی سیاسی حماس جلوگیری کند. نتانیاهو ممکن است رضایت ترامپ را برای ادامهی جنگ برای مدت زمان توافق شده جلب کند.
ترامپ پیش از این اعلام کرده که میخواهد به جنگها پایان دهد، نه اینکه آنها را آغاز یا ادامه دهد. بنابراین، بعید است که به نتانیاهو فضای مانور زیادی بدهد. یک شیاد کاملا میتواند فکر یک شیاد دیگر را بخواند، بنابراین او چک سفید امضا نخواهد داد. در واقع، زیاد طول نمیکشد که ترامپ صبرش را درباره نتانیاهو از دست بدهد.
ایران موضوع دیگری است که ترامپ و نتانیاهو ممکن است بر سر آن اختلاف نظر داشته باشند. نتانیاهو آشکارا در مورد امید خود به حمایت آمریکا از حمله به تاسیسات هستهای ایران صحبت کرده است. در حالی که ترامپ هیچ کینهای از ایرانیها ندارد و هرچند به نظر میرسد آمادهی افزایش کارزار فشار حداکثری خود است، اما مشخص نیست که بخواهد جنگی را آغاز کند در حالی که سیاستهای داخلی و خارجی او تازه در حال آشکار شدن هستند. ترامپ همچنین به طور مبهم اشاره کرده است که تنها نگرانی او برنامهی هستهای ایران است و نشان میدهد که ممکن است آمادهی توسل به دیپلماسی به جای زور باشد. گزینهی دیپلماتیک با ایران به نفع عربستان و کشورهای خلیج فارس نیز خواهد بود.بنابراین، مسائل کمی وجود دارد که احتمال توافق فوری بین ترامپ و نتانیاهو در مورد آنها وجود داشته باشد. یادداشت تفاهم ۱۰ سالهی آمریکا و اسرائیل در مورد کمکهای نظامی در سال ۲۰۲۸ منقضی خواهد شد و نتانیاهو ممکن است آن را در طول این دیدار مطرح کند. ترامپ میتواند به راحتی قول دهد که اطمینان حاصل کند اسرائیل ابزار دفاع از خود را داشته باشد، اما تلاش او برای کاهش بودجه نشان میدهد که از دادن تعهدات جدید خودداری خواهد کرد یا شاید از آنها به عنوان اهرم فشار استفاده خواهد کرد. او مطمئناً میخواهد آتشبس و توافق گروگانها تا مرحلهی دوم ادامه یابد و بنابراین احتمالاً اشتیاق نتانیاهو برای ادامهی جنگ را تعدیل خواهد کرد.