به روز شده در: ۰۴ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۹:۴۰
کد خبر: ۶۷۷۹۱۷
تاریخ انتشار: ۰۹:۵۰ - ۰۴ اسفند ۱۴۰۳

استیضاح، تاکتیک پایداری برای پاستور

روزنو :مهدی آیتی، تحلیلگر مسائل سیاسی و نماینده ادوار مجلس شورا در پاسخ به اینکه نمایندگان پایداری در بهارستان چه برنامه‌ای برای کنارزدن برخی از وزرای دولت چهاردهم را دارند، به ‌خبرنگار «آرمان ملی» می‌گوید: «در ابتدا باید به این نکته اشاره کنیم که قطعا استیضاح همتی، وزیر اقتصاد و یا هر وزیر دیگری که صحبتش وجود دارد، انگیزه‌های سیاسی دارند زیرا هم مجلس، هم دولت و هم جامعه می‌دانند که با تغییر وزرا هیچ مشکلی برطرف نخواهد شد.

استیضاح، تاکتیک پایداری برای پاستور

 رایزنی‌ها و لابی‌های دولت در بهارستان گویا تاثیر چندانی نداشته و حتی جلسه غیرعلنی و از قبل برنامه‌ریزی‌ نشده دولت و مجلس هم نتوانست تعداد امضاهایی را که برای استیضاح عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد و دارای ثبت شده بود کاهش دهد.

اکنون که این گزارش را تهیه می‌کنیم واکنش‌ها نشان می‌دهد که بحث برسر یک استیضاح سیاسی است زیرا چالش‌ها و بحران‌های اقتصادی ایران ریشه در تحریم‌هایی دارد که گره آن در دست دولت جمهوری‌خواه آمریکا است. تحریم‌های آمریکا نه‌تنها در سال‌های اخیر روند کاهشی نداشته بلکه مشاهده می‌کنیم در هر مرحله دشوارتر خواهد شد. بازارهای ایران اما در جواب این واکنش‌ها وارد وضعیت قرمز می‌شوند. وعده‌های دولت چهاردهم هم نتوانست راه‌‌حلی بر این ناترازی‌ها باشد به‌همین دلیل مخالفان دولت در مجلس که در انتخابات ریاست‌جمهوری نتوانستند آرای شهروندان را جلب کنند از فرصت استفاده کرده و می‌خواهند یکی از مهره‌های اصلی دولت را استیضاح کنند. طبق آخرین خبرهایی که در رسانه‌ها منتشر شده است نشان می‌دهد 91 نماینده پای این استیضاح را امضا کرده‌اند که بیشتر آنها را چهره‌های پایداری و دیگر شاخه‌های تندروی اردوگاه اصولگرایی تشکیل می‌دهند که نشان از برنامه‌ریزی دقیق و مدون ‌دارد که وزارت اقتصاد را نشانه گرفته‌اند و با کمی شانس می‌توانند به هدف خود برسند، همتی روز 12 اسفند در صحن بهارستان استیضاح خواهد شد. در ادامه این گزارش با یکی از نمایندگان ادوار مجلس شورا گفت‌وگو کرده‌ایم. آیتی معتقد است که پایداری‌ها با چهار وزیر کابینه می‌خواهند تسویه‌حساب سیاسی کنند.

مهدی آیتی، تحلیلگر مسائل سیاسی و نماینده ادوار مجلس شورا در پاسخ به اینکه نمایندگان پایداری در بهارستان چه برنامه‌ای برای کنارزدن برخی از وزرای دولت چهاردهم را دارند، به ‌خبرنگار «آرمان ملی» می‌گوید: «در ابتدا باید به این نکته اشاره کنیم که قطعا استیضاح همتی، وزیر اقتصاد و یا هر وزیر دیگری که صحبتش وجود دارد، انگیزه‌های سیاسی دارند زیرا هم مجلس، هم دولت و هم جامعه می‌دانند که با تغییر وزرا هیچ مشکلی برطرف نخواهد شد. شاید در این بین مجلسی‌ها از همه بهتر بدانند که وضعیت اقتصادی، سیاسی و اجتماعی جامعه در شرایط کنونی ربطی به عملکرد وزرا ندارد. اعضای کابینه در حوزه اختیاراتشان می‌توانند فعالیت‌های خود را برنامه‌ریزی و انجام دهند. شرایط اقتصادی که در ادوار اخیر جامعه ما را با چالش روبه‌رو کرده است به مسائل داخلی ارتباطی ندارد بلکه ریشه در سیاست‌خارجه دارد. اگر توجه داشته باشید با هر کنشی که رئیس‌جمهور آمریکا انجام می‌دهد در این سو ما با فرازونشیب‌هایی روبه‌رو می‌شویم و این تنها به کشوری مانند ایران ارتباطی ندارد بلکه عملکرد ترامپ نشان می‌دهد که می‌تواند تاثیرات زیادی بر روی اقتصاد جهانی بگذارد به همین دلیل است که می‌توانیم بگوییم این موضوع ارتباطی با عملکرد یک وزیر به‌خصوص ندارد. با تحلیل این توضیحات می‌توانیم بدانیم که چرا می‌گوییم آنچه اکنون اقتصاد کشور را فلج کرده به همتی ارتباط چندانی ندارد و گره مشکلات در سیاست‌خارجه است.» این تحلیلگر سیاسی در همین مورد و با اشاره به اینکه تنها وزیر اقتصاد در لیست استیضاح پایداری‌ها حضور ندارد و آنها به دیگر وزرا هم فشار می‌آورند، ادامه می‌دهد: «باتوجه به اظهارات تریبون‌داران این جریان در بهارستان باید بگوییم که پایداری‌ها حداقل چهار وزیر پزشکیان را تا پای استیضاح خواهند کشاند و همواره آنها را تهدید خواهند کرد. پایداری‌ها به این وزرا حساسیت سیاسی و ایدئولوژیک دارند. این چهار وزیر سوابقی در دولت‌های اصلاح‌طلب و... داشته‌اند که در آن روزها احتمالا زاویه‌هایی با پایداری‌ها به‌وجود آمده و حالا دنبال تسویه حساب سیاسی هستند. باتوجه به زمزمه‌هایی که از ابتدای دولت شنیده می‌شود می‌توانیم بگوییم که همتی با تعلقاتش به آیت‌ا... هاشمی، ظفرقندی با نزدیکی به خاتمی، میدری با عضویت در مجلس ششم و حسین سیمایی صراف که از چهره‌های اصلاح‌طلب دولت محسوب می‌شود، در لیست پایداری‌ها حضور دارند که در این بین ابتدا قرعه به‌نام همتی وزیر اقتصاد خورده است. پایداری‌ها تلاش دارند تا انتقام ادوار گذشته را از چهره‌هایی که اکنون در دولت هستند بگیرند. در اینجا باید تاکید کنم که زمان مناسبی برای تسویه‌حساب سیاسی نیست و این تصمیم مجلس می‌تواند شرایط را بحرانی‌تر کند.»

رفتن همتی و سود کشور!

کامران غضنفری، نماینده تندرو مجلس شورا که از جمله مخالفان وزیر اقتصاد محسوب می‌شود درباره جلسه کمیسیون اقتصادی مجلس با وزیر امور اقتصاد و دارایی بیان کرد: «جو غالب جلسه انتقادات شدید استیضاح‌‌کنندگان علیه آقای همتی بود، حتی برخی از اعضای کمیسیون اقتصادی مجلس که خود آنها هم به شدت به عملکرد ایشان معترض بودند. ایشان توجیهی برای انتقاداتی که می‌شود ندارد. تنها یک چیز را مدام درباره خودش مطرح می‌کند، وقتی به او می‌گویند این چه وضعیت آزادسازی نرخ ارز است که رها شده و روزبه‌روز بالا می‌رود و فشار را بر مردم بیشتر می‌کند، می‌گوید ارز به بانک مرکزی مربوط است. ما سوال می‌کنیم آقای همتی شما ۳ سال رئیس کل بانک مرکزی بودید و در دوره حضور شما در بانک مرکزی، نرخ ارز ۱۵۰ درصد افزایش پیدا کرد، پول ملی را تضعیف کردید و الان هم این کار را می‌کنید. خود ایشان در زمان گرفتن رأی اعتماد در برنامه خود، ساماندهی ارز و تنظیم بازار ارز را جزو برنامه‌های خود اعلام کرد. حالا الان مدعی می‌شود که ربطی به من ندارد! نمایندگان اصلا این را نمی‌پذیرند.» این نماینده مجلس درباره روز استیضاح وزیر امور اقتصاد و دارایی افزود: «ما امیدواریم که ایشان نتواند رأی کافی را بیاورد و برکنار شود، چراکه هر یک روز ماندن او در وزارت اقتصاد یعنی صدها میلیارد تومان خسارت به کشور. هر یک روزی که آقای همتی زودتر برکنار شود، به نفع اقتصاد کشور و مردم است.»

عکس روز
خبر های روز