
مضرات شب بیداری چیست؟
1. کاهش عملکرد مغز و حافظه
شب بیداری باعث اختلالات شناختی در طول روز از جمله کاهش عملکرد حافظه میشود. اختلالات خواب که منجر به خواب آلودگی بیش از حد در طول روز میشود مانند نارکولپسی، میتواند باعث نقص حافظه شود. شما نمیتوانید تمام شب بیدار بمانید و تا روز بعد همچنان یادگیری و بازدهی موثر در کارها و مطالعات داشته باشید. کمبود خواب بخشی از مغز به نام هیپوکامپ را تحت تاثیر قرار میدهد که برای ساختن خاطرات جدید کلیدی است. لحظه به لحظه در حالی که بیدار هستید، خاطرات زیادی جمع میکنید و بیشتر آنها در طول روز فراموش خواهند شد.
افراد کمخواب، دو برابر بیشتر از افرادی که به میزان کامل میخوابند، خطاهای مکانیابی را مرتکب میشوند و سه برابر بیشتر از افرادی که به میزان کامل میخوابند، دچار کمبود توجه میشوند. کم خوابی علاوه بر اختلال در تفکر منطقی و قضاوت خوب، باعث از دست دادن حافظه نیز میشود.
2. افزایش خطر بیماریهای قلبی و فشار خون
خواب برای سلامت کلی بدن مهم است، اما کمبود خواب میتواند اثرات قابل توجهی بر قلب شما داشته باشد. محققان گفتند افراد مبتلا به بیخوابی بیشتر در معرض حمله قلبی هستند. بزرگسالانی که هر شب کمتر از هفت ساعت میخوابند، بیشتر در معرض مشکلات سلامتی از جمله حمله قلبی، آسم و افسردگی هستند. برخی از این مشکلات سلامتی خطر ابتلا به بیماریهای کمبود خواب موجب افزایش استرس در افراد خواهد شد. افرادی که در شبانه روز کمتر از پنج ساعت میخوابند دچار فشارخون، التهاب و ضربان قلب بالا خواهند شد. قلبی، حمله قلبی و سکته را افزایش میدهد.
3. افزایش وزن و چاقی
کم خوابیدن مساوی با اضافه وزن است. مطالعات نشان می دهد افرادی که کم تر از هفت ساعت در طول شب می خوابند، اضافه وزن بیشتری نسبت به افرادی دارند که خواب متناسب دارند زیرا آشفتگی در خواب باعث کاهش سطح لپتین میشود که یک ماده شیمیایی است که به شما احساس سیری میدهد. همچنین سطح گرلین را افزایش داده که یک هورمون تحریک کننده گرسنگی است.
4. ضعف سیستم ایمنی و افزایش بیماریها
کمبود خواب میتواند بر سیستم ایمنی بدن تأثیر بگذارد. مطالعات نشان میدهند افرادی که خواب باکیفیت یا کافی ندارند، پس از قرار گرفتن در معرض ویروسها (مانند ویروس سرماخوردگی) بیشتر از سایر افراد در معرض ابتلا قرار دارند. کمبود خواب همچنین میتواند بر سرعت بهبودی در صورت ابتلا به بیماری نیز تأثیر بگذارد. سردردهای مزمنی مانند میگرن در اثر کم خوابی شدت پیدا میکنند. بیخوابی منجر بهرافزایش حساسیت بدن شده و با کوچکترین عاملی، سردرد عود میکند. سیستم ایمنی در ارتباط مستقیم با خواب شبانه است. اگر خواب کافی و با کیفیتی نباشد، سیستم ایمنی بدن کاهش پیدا کرده و در برابر ویروس های مختلف مانند آنفولانزا و حتی سرماخوردگی آسیب پذیر می شود.
5. بروز مشکلات گوارشی
یکی از نشانه های رایج میان افراد مواجهه با اختلال خواب التهاب روده است درصورتی که دائماً با این مشکل مواجه هستید بروز التهاب روده افزایش بودن میکند و کسانی که با بیماری کرون مواجه هستند هنگام بیداری در شب با تشدید این سندروم روبرو خواهند شد.
6. کاهش باروری
بیخوابی منجر به کاهش میل جنسی و در نتیجه اختلالات باروری افراد میشود. قسمتی از مغز که وظیفه کنترل ریتم شبانه و تنظیمات هورمونی را به عهده دارد، یکی است. بنابراین در افراد شب بیدار، هورمون تولید مثل به درستی تنظیم نمیشود. این موضوع در نهایت باروری و تخمک گذاری را در آنها سخت خواهد کرد.
7. ابتلا به دیابت
بدن افرادی که دچار شب بیداری هستند، به خوبی نمیتواند میزان گلوکز و انسولین را پردازش کند، از این رو بیشتر این دسته از افراد در معرض ابتلا به دیابت نوع ۲ هستند. تخمین زده میشود که از هر دو نفر یک نفر مبتلا به دیابت نوع 2 به دلیل سطح ناپایدار قند خون و علائم مرتبط با دیابت، مشکلات خواب دارند، قندخون بالا (Hyperglycemia) و قند خون پایین (Hypoglycemia) درطول شب میتواند منجر به بیخوابی و خستگی روز بعد شود.
8. ابتلا سرطان
اختلال در «ساعت بیولوژیکی» بدن، که خواب و هزاران عملکرد دیگر را کنترل میکند، ممکن است احتمال ابتلا به سرطانهای سینه، روده بزرگ، تخمدانها و پروستات را افزایش دهد. قرار گرفتن در معرض نور هنگام کار در شیفتهای شبانه طی سالهای متمادی ممکن است سطح ملاتونین را کاهش دهد و سرطان را تشویق به رشد کند.
9. ایجاد مشکلات پوستی
کمخوابی میتواند تقریباً بر تمام جنبههای سلامت جسمی و روانی افراد تأثیر بگذارد. این شامل سلامت پوست شما نیز میشود. کمخوابی مداوم در شب میتواند منجر به طیف وسیعی از مشکلات پوستی از چین و چروک و افتادگی پوست گرفته تا حلقههای تیره دور چشم و رنگ پریدگی شود.
10.ایجاد مشکلات کلامی
کمخوابی باعث اختلال در جنبههای اصلی برای برقراری ارتباط موفق میشود، از درک زبانی ضعیف تا تغییرات در عروض گفتار خواهد شد. در صورت کمخوابی و شب بیداری در زمانهای نامناسب احساس گیجی، کم نشاطی و خستگی یا خواب آلودگی میکنید. ممکن است رفتار نامناسب داشته باشید، مثلاً در موقعیتهای جدی قهقهه بزنید یا بخندید. مهارتهای ارتباطی شما کاهش مییابد. شما ممکن است برای بیان جملات خود قادر به پیدا کردن کلمات و جملات مناسب نباشید، یا منظور اطرافیان خود از بیان جملاتشان را اشتباه برداشت کنید.
نتیجهگیری
شببیداری و کمخوابی مشکلات جدی برای سلامت جسم و ذهن ایجاد میکند.
داشتن یک برنامه خواب منظم (۷-۹ ساعت در شب) باعث افزایش انرژی، تمرکز و سلامت عمومی میشود.