به روز شده در: ۲۷ فروردين ۱۴۰۴ - ۱۴:۳۵
کد خبر: ۶۸۶۳۲۶
تاریخ انتشار: ۰۸:۱۶ - ۲۷ فروردين ۱۴۰۴
در روزنو بخوانید

فریلنسری چیست؟

روزنو :هدی کاشانیان: فریلنسری (Freelancing) به نوعی از کار گفته می‌شود که در آن افراد به‌صورت مستقل و بدون وابستگی به یک شرکت خاص، پروژه‌های کاری را انجام می‌دهند. فریلنسرها معمولاً به‌صورت پروژه‌ای یا قراردادی کار می‌کنند و درآمد آن‌ها وابسته به تعداد و نوع پروژه‌هایی است که انجام می‌دهند.

فریلنسری چیست؟

تاریخچه‌ی لغت فریلنسر

بد نیست در ابتدا نگاهی به پیشینه‌ تاریخی این کلمات داشته باشیم. اصطلاح فریلنسر (Freelancer) بارها و بارها توسط والتر اسکات (Walter Scott) در رمان مشهور آیوانهو (Ivanhoe) به کار برده شده است. این لغت به جنگجویان مزدور قرون وسطایی اشاره دارد که هیچ‌گونه تعهدی به خاندان سلطنتی یا اشراف‌زادگان نداشتند.

توماس.آن براون (Thomas N. Brown) نیز قبل‌تر در کتاب دوران زندگی هیو میلر (The Life And Times Of Hugh Miller)  از این اصطلاح استفاده کرد. بعدها لغتنامه‌ انگلیسی آکسفورد این واژه را جزو افعال دسته‌بندی کرد. با این حال، امروزه لغت فریلنس به شکل فعل، اسم، صفت و حتی قید در زبان انگلیسی کاربرد دارد.

یک فریلنسر چطور کار می‌کند؟

شغل‌های کارمندی شرایط بسیار ساده‌ای دارند: یک‌جا استخدام می‌شوید، قرارداد می‌بندید و انتهای هر ماه حقوق‌تان را می‌گیرید. اما خب شغل‌های فریلنسری متفاوتند. در شغل‌های فریلنسری شما باید ابتدا یک کارفرما داشته باشید. حالا ممکن است به کمک ارتباطات، شناخته‌شده‌بودن و... کارفرما به سراغ‌تان بیاید یا اینکه خودتان به سراغ کارفرما بروید. بعد از ارتباط با کارفرما و مطلع شدن از جزئیات پروژه مورد نظرش، کار را انجام داده و تحویل می‌دهید. مثلاً یک ویدیو برایش می‌سازید. بعد از ارسال کار و تایید شدن از طرف کارفرما هم پول و هزینه آن را دریافت می‌کنید.

در این بین با توجه به اینکه در این همکاری احتمالاً کارفرما و فریلنسر اصلاً همدیگر را از نزدیک نمی‌بینند، کمی اعتماد کردن چه از سمت متخصص برای تحویل کار و چه از سمت کارفرما برای واریز پول، سخت می‌شود. اینجاست که واسطه‌هایی به اسم سایت‌های فریلنسری این دو سمت معامله را بهم متصل کرده و از کلاهبرداری جلوگیری می‌کنند.

دستمزد فریلنسرها چگونه پرداخت می‌شود؟

دستمزد فریلنسرها نیز بسته به مهارت، تجربه و زمینه‌ کاری به روش‌های مختلفی پرداخت می‌شود. مثلاً برخی مبلغ مورد نظر را به‌صورت روزانه، ساعتی یا پس از انجام پروژه دریافت می‌کند. عده‌ای هم هزینه‌ی کل را برآورد کرده و مبلغی را پیشاپیش به‌عنوان بیعانه از مشتری می‌کنند‌. برای پروژه‌های مهم و پیچیده‌تر نیز قراردادهایی تنظیم می‌شود که دستمزد فریلنسر را پس از انجام هر مرحله و بر حسب کیفیت کار واریز می‌کنند.

مزایا و معایب شغل فریلنسری

عموماً وقتی صحبت از شغل آزادکاری می‌شود، بعضی‌ها مستقیما به این فکر می‌کنند که چقدر این فریلنسرها راحتند چون آقای خودشان هستند! بعضی دیگر هم به این فکر می‌کنند که واقعاً چقدر سخت است بدون داشتن بیمه و حقوق ثابت زندگی کردن! اما خب فریلنسری هم مثل هر چیز دیگری مزایایی را در کنار معایبش دارد. بنابراین قبل از قضاوت منفی یا مثبت، باید به طور دقیق با جزئیات این شغل آشنا باشید.

مزایا

·         فریلنسرها می‌توانند هر زمان که خواستند و به هر دلیلی، همکاری‌شان را با کارفرما قطع کنند.

·         فریلنسرها می‌توانند در هر ساعت از شبانه‌روز کار کنند.

·         اغلب فریلنسرها صرفا با داشتن یک لپ تاپ و یک خط اینترنت، می‌توانند کار کنند و الزامی به حضور در محل خاصی ندارند.

·         شغل فریلنسری به افراد آزادی مکانی زیادی می‌دهد.

·         اغلب فریلنسرها به‌شکل روزانه یا هفتگی از کارفرما دستمزدشان را می‌گیرند.

·         فریلنسرها خیلی کم‌تر از کارمندان با رئیس و کارفرما سر و کار دارند و این یعنی پاسخگویی کم‌تر.

·         درآمد فریلنسری تا حد زیادی و بیشتر از اغلب کارمندان قابل ارتقاست.

·         فریلنسرها زمان آزاد زیادی دارند.

·         در این چند ساله و مخصوصا با افزایش تعداد استارتاپ‌ها، علاقه به همکاری با فریلنسرها بیشتر شده.

  • در صورتی‌که به زبان انگلیسی مسلط باشید، حتی می‌توانید اقدام به کسب درآمد دلاری از طریق مشاغل فریلنسری کنی.

معایب

·        فریلنسرها حقوق ثابت ندارند.

·        با توجه به نبود حقوق ثابت، هیچ خبری از درآمد در روزهایی که کار نمی‌کنند (تعطیلات و...) نیست.

·        فریلنسرها از طرف کارفرما بیمه نمی‌شوند.

·        بسیاری از فریلنسرهای تازه‌کار، ممکن است مدتی کارفرما نداشته باشند و بیکار شوند.

·        فریلنسرها مدت زیادی در خانه هستند و اغلب از ارتباطات اجتماعی دور می‌شوند.

·        رسیدن به یک درآمد مناسب برای فریلنسرهای مبتدی، نسبتا کار سختی است.

·        گاها به دلیل نبود قرارداد، فریلنسرها بر سر دریافت دستمزد با کارفرماها به مشکل می‌خورند.

·        هر لحظه ممکن است یک کارفرما همکاری‌اش با فریلنسر را قطع کند و این یعنی امنیت شغلی پایین.

چرا فریلنسری شغل جذابی است؟

در طول چند سال گذشته، چشم‌انداز شرکت‌ها به‌طور چشم‌گیری تغییر کرده است. ما شاهد حرکت به‌سمت فریلنسری، ساعات کاری انعطافپذیر و تمایل افراد به کنترل بیشتر بر حرفه خود بوده‌ایم. بنابراین تعجبی ندارد که فریلنسری در عصر هوش مصنوعی و ساعت کاری هیبرید، تا این حد جذاب باشد.

دلایل جذابیت فریلنسری در سال‌های اخیر، موارد زیر هستند:

·         از بین رفتن امنیت در مشاغل سنتی مشاغلی برپایه ساعت‌های اداری و حقوق ثابت

·         احساس امنیت و رسیدگی به امور خانه

·         تعادل بین کار و زندگی 

·         برقراری توازن بین سلامت جسمانی و سلامت روانی

·         رشد چشم‌گیر صنعت فریلنسینگ از سال 2022 تاکنون

·         استقبال کارفرمایان از مشاغل راه دور

·         کاهش هزینه‌های شرکت و سازمان

·         امکان استخدام افراد ماهر و متخصص از سراسر جهان

·         امکان ورود فریلنسرها به صنایع مختلف

تأثیر شبکه‌های مجازی بر فریلنسینگ

اینترنت و شبکه‌های اجتماعی، موقعیت‌های بسیاری را برای فریلنسرها به وجود آورده‌اند. به طور کلی، نقش قابل توجهی در گسترش بازارها و خدمات اقتصادی ایفا می‌کنند. پیدا کردن مشتری یا کارفرما از راه دور، به سادگی از طریق اینترنت میسر خواهد بود و حتی به ملاقات طرفین پروژه (برای مصاحبه، استخدام و...) هم نیازی نیست. به این ترتیب، گاهی خدمات مطلقاً غیرحضوری و از راه دور انجام می‌گیرد. سایت‌های بسیاری مختص فریلنسینگ نیز وجود دارند که فریلنسرها و متقاضیان، پروژه یا هزینه‌ پیشنهادی خود را در آن قرار می‌دهند و افراد با توجه به شرایط، بهترین گزینه را جهت همکاری انتخاب می‌کنند.

استخدام فریلنسر در حوزه‌های نویسندگی، ویراستاری، مترجمی، توسعه‌ی نرم‌افزار، طراحی وب‌سایت، تبلیغات، فناوری اطلاعات و... رواج بیشتری دارد. برای فریلنسرهای فعال در حوزه‌ی اخبار و روزنامه‌نگاری، انتشار خبر در وبلاگ‌ها کار ساده‌ای است که می‌تواند به مرور به رقابت با سایت‌های پربازدید پرداخته و به کسب‌وکار بزرگی تبدیل شود. همچنین تغییراتی که در حدود چهل سال پیش در صنعت چاپ اتفاق افتاد، نیاز به فریلنسرها را در حوزه‌ی ویراستاری و اصلاحات افزایش داد.

به کسانی که به صورت آنلاین در زمینه‌های سیاسی و اجتماعی فعالیت دارند، اصطلاحاً فریلنسرهای سیاسی یا سیاستمداران آزاد می‌گوییم. یکی دیگر از حوزه‌هایی که فرلنسرها دارند درآن خودنمایی می‌کنند، ادمینی اینستاگرام است. این افراد می‌توانند بعد از آنکه به طور کامل آموزش دیدند و نمونه کارهای با کیفیت خود را آماده کردند، به راحتی و به صورت فریلنسری، به کار کردن در این شغل مشغول شوند.

ویژه روز
عکس روز
خبر های روز