به روز شده در: ۰۷ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۲۱:۴۰
کد خبر: ۶۸۸۷۷۰
تاریخ انتشار: ۱۲:۳۲ - ۰۷ ارديبهشت ۱۴۰۴

مذاکرات وارد فاز کارشناسی شد/ فرمول برد - برد برای آینده مذاکرات ایران و آمریکا را بشناسید

روزنو :مذاکرات وارد فاز کارشناسی شده یعنی اراده سیاسی شکل گرفته است.

فرمول برد_برد در مذاکرات ایران و آمریکا

ماشاالله شمس‌الواعظین، تحلیلگر و روزنامه‌نگار باسابقه، در گفت‌وگو با «هفت صبح» درباره روند تازه مذاکرات ایران و آمریکا توضیح می‌دهد و معتقد است که مذاکرات وارد مرحله‌ای تعیین‌کننده شده است:

«وقتی در خبرها می‌شنویم که مذاکرات به سطح گفت‌وگوهای کارشناسی ارتقا یافته، این یعنی گفت‌وگوهای اولیه موفق بوده و مذاکرات بعدی نیز با سهولت و اطمینان بیشتری پیش خواهد رفت. در واقع، می‌توان از هم‌اکنون گفت که وضعیت مذاکرات خوب است.» 

 

شمس‌الواعظین با تأکید بر اهمیت ورود به سطح کارشناسی افزود: «گفت‌وگوهای کارشناسی یعنی ورود به مسائل فنی و این به معنای آن است که اراده سیاسی لازم از سوی طرفین شکل گرفته است. این روند، سیگنالی مثبت از پیشرفت مذاکرات می‌دهد. حتی هیات آمریکایی هم اعلام کرده که خبرها مثبت است، که اتفاق بسیار مهمی به حساب می‌آید.»

 

البته او به برخی تناقض‌گویی‌های مقامات آمریکایی هم اشاره می‌کند: «گاهی برخی مقامات آمریکا حرف‌های متناقض می‌زنند؛ اما این بیشتر برای راضی نگه داشتن برخی از جمله تل‌آویو است و مشکلی در مسیر مذاکرات ایجاد نمی‌کند.»

 

آماده باش برای مرحله توافق

شمس‌الواعظین هشدار می‌دهد که افکار عمومی باید برای تحولات سریع آماده شود:  «ما باید به سرعت مذاکرات را از منظر عقلانی تفسیر کنیم تا جامعه غافلگیر نشود. گفت‌وگوهای کارشناسی که به پایان برسد، مذاکرات وارد فاز توافق می‌شود. یعنی فاصله‌ چندانی تا دستیابی به توافق سیاسی با آمریکا نداریم، به‌ویژه در مراحل بعدی.»

 

گره‌های مالی در کنار گره‌های سیاسی

او یکی از محورهای اصلی مذاکرات را «سرمایه‌گذاری» عنوان می‌کند: «ایران بارها بحث سرمایه‌گذاری آمریکا در پروژه‌های ایرانی را مطرح کرده. خیلی‌ها می‌گویند که این مذاکرات، علاوه بر گره‌های سیاسی، گره‌های مالی هم دارد. از نگاه دونالد ترامپ _ که پیشینه تجاری دارد _ مسائل مالی اهمیت ویژه‌ای دارد.»

 

او در ادامه به سابقه رفتار ترامپ در قبال برجام هم اشاره می‌کند:

«ترامپ در نخستین هفته‌ ریاست‌جمهوری خود از برجام خارج شد. آن زمان جمله معروفی گفت: این توافق چه نفعی برای آمریکا داشته؟ و بعد علامت صفر را با دستش نشان داد. اگر در برجام اول، مزایای اقتصادی برای آمریکا در نظر گرفته شده بود، شاید شاهد فروپاشی آن نبودیم.»

 

فرمول برد - برد برای آینده مذاکرات

شمس‌الواعظین معتقد است درس‌های برجام اول باید در مذاکرات پیش رو لحاظ شود: «در برجام ۲ یا هر نام دیگری که بر آن گذاشته شود، باید جایگاه و منافع آمریکا هم دیده شود. من فرمولی مطرح کرده‌ام که بر مبنای آن، آمریکا نیاز به امتیاز دارد و ما نیاز به سرمایه‌گذاری‌های گسترده. باید این دو نیاز را به هم گره بزنیم. در این صورت، می‌توانیم به یک توافق برد- برد برسیم.»

 

 
 
 
 
 
 
 
ویژه روز
عکس روز
خبر های روز