
قیمت برنج چقدر شد؟/ افزایش سرسام آور قیمت برنج
غلامرضا نوری قزلجه، وزیر جهادکشاورزی نیز اواخر سال قبل، افزایش نرخ برخی کالاها ازجمله برنج را کاملا غیرمنطقی اعلام کرد و گفت: قیمت برنجکه باید کنترل شود. برخی میخواستند ظرف ۲ماه ۱۵۰ درصد سود کنند و اینجا باید اعمال حاکمیت کنیم.
قیمت برنج همچنان بالاست
با وجود تعیین نرخ رسمی ۱۳۰هزارتومانی برای هرکیلو برنج طارم و هاشمی از سوی ستاد تنظیم بازار و اصرار مسئولان مبنی بر اینکه در بازار برنج اتفاق خاصی رخ نداده است که موجب افزایش نرخ برنج شود قیمت برنج ایرانیطی ماههای اخیر کاهشی نشده است. بهگفته فعالان حوزه برنج، برنج ایرانی حتی با یک نام نیز تنوع زیادی دارد، از همان ابتدا هم قیمتگذاری دستوری آن از سوی ستاد تنظیم بازار اشتباه بود، به مرحله اجرا نرسید و قیمتها مسیر خود را پیمود. در همین حال نرخ برنج خارجی نیز راه صعود را در پیش گرفت.
درحالحاضر هر کیلو برنج هاشمی که درجه یک عنوان میشود، با قیمتهای حدود ۲۵۰هزار تومان بدون بستهبندی مشخص فروخته میشود. برنج هاشمی در بستهبندیهای شرکتی نیز با قیمتهای هر کیلو ۱۶۰تا ۲۵۰هزار تومان به فروش میرسد. هر کیلو برنج هندی بدون بستهبندی نیز ۷۷هزار تومان در بازار نرخ دارد. برخی از انواع بستهبندی این نوع برنج با قیمتی نزدیک ۱۰۰هزار تومان هم به فروش میرسند.
در عین حال بهگفته برخی فعالان حوزه بازار، گران شدن برنج ایرانی، بازار تقلب در این حوزه را هم داغ کرده است. حسین فرهادی، عضو هیأت مدیره و سخنگوی اتحادیه بنکداران مواد غذایی تهران در این مورد به همشهری گفت: وقتی نرخ برنج ایرانی تا این حد بالا میرود پای سودجویان نیز به بازار باز میشود. وی ادامه داد: رقم برنج پاکستانی به لحاظ پخت و ظاهر شبیه برنج ایرانی است و همین موضوع موجب میشود که درصورت مخلوط کردن آن با برنج ایرانی مانند هاشمی و فجر، مصرفکنندگان متوجه این موضوع نشوند. سودجویان این برنج را در حجم بالا با نرخ مثلا ۸۰هزار تومان خریداری میکنند که خرید این حجم برنج، نرخ برنج پاکستانی را هم در بازار افزایش میدهد. فرهادی گفت: سودجویان برنج پاکستانی را با برنج ایرانی در نسبتهای مختلف مخلوط کرده و با عرضه آن در کیسههای برنج ایرانی و فروش آن با قیمتی کمتر از برنجهای اصل ایرانی، سود زیادی به جیب میزنند که متأسفانه این نوع تخلف درحالحاضر زیادشده است.
چرا برنج گران شد؟
سخنگوی اتحادیه بنکداران مواد غذایی تهران درباره روند افزایش نرخ برنج از سال گذشته گفت: سیگنالی که اواخر سال گذشته برای بازار فرستاده شده مبنی بر تبدیل ارز نیمایی به ارز توافقی، موجب شد تا واردکنندگان قیمتها را بالا ببرند و در عین حال شاهد افزایش نرخ ارز آزاد هم بودیم که به ۱۰۰هزار تومان رسید و باز هم موجب شد که واردکنندگان بهصورت دوفاکتوره و قطرهچکانی اقدام به عرضه کالا در بازار کرده و نرخ را افزایشی کنند.
وی با انتقاد از سیاست دولت درقبال عرضه کالا از سوی واردکنندگان گفت: سیاستگذاریهای دولت درباره واردات برنج اختصاص ارز ترجیحی ۲۸هزار و ۵۰۰تومانی به واردکنندگان است، اما واردکنندگان، خود توزیعکننده و تعیینکننده نرخ برنج هم هستند و عرضههای دوفاکتوره به همین دلیل افزایش یافته است.
فرهادی در این مورد توضیح داد: وقتی دولت ارزترجیحی برای واردات کالایی تخصیص میدهد، نرخ آن را هم مشخص میکند؛ مثلا برای سال گذشته هر کیلو برنج هندی ۴۳هزار و ۵۰۰و برنج پاکستانی ۵۳هزار و ۵۰۰تومان باید عرضه میشد، اما واردکنندگان کالا را با فاکتور رسمی و با نرخ مصوب به بنکدار داده و براساس آن دریافت وجه بهحساب شرکت خود انجام میدهند و کالا را به نام بنکدار از سامانه خود خارج میکنند. اما از طرف دیگر مابهالتفاوت قیمتی را که پیشنهاد دادهاند -مثلا ۶۰هزار تومان- با حساب شخصی خود دریافت میکنند. حتی برخی شرکتها به همراه برنج خود، برخی کالاها را با نرخ بالاتر بهصورت اجباری به بنکدار میفروشند تا دوفاکتوره نشوند. در این حالت بنکدار مجبور میشد برنج را با نرخ بالاتری بفروشد تا کالایی را که پرفروش نیست با نرخ کمتربفروشد. وی گفت: این موضوع مشکلات زیادی برای بنکداران ایجاد کرده است چرا که تخلف را شخص دیگری میکند و سودهای کلانی میبرد، جریمه گرانفروشی را باید اصناف بپردازند و مردم هم کالا را حدود دوبرابر نرخ واقعی خریداری کنند.