
پای چین هم به مذاکرات باز شد؟
او با بیان اینکه ما به حمایت از ایران در مقاومت در برابر سیاستهای قلدرمآبانه و دفاع از حقوق و منافع مشروع خود از طریق مذاکرات سیاسی ادامه خواهیم داد، تصریح کرد: «آمادهایم به ایفای نقش سازنده خود در پیشبرد حل و فصل مسأله هستهای ایران و حفظ ثبات در خاورمیانه ادامه دهیم».
به گزارش روز نو، «وانگ یی» همچنین بر حق مسلم ایران برای بهرهبرداری صلحآمیز از انرژی هستهای و تعهد تهران به عدم تولید سلاح هستهای تأکید کرد. اما این پیامها فقط محدود به روابط دوجانبه نبود.
در صحن اصلی نشست شورای وزیران خارجه سازمان همکاری شانگهای، وانگ یی به صراحت از ضرورت مقابله با «یکجانبهگرایی» سخن گفت و تأکید کرد که برخی کشورها با اولویت دادن به منافع خود، نظم بینالمللی را بهسوی واگرایی و نابرابری سوق دادهاند. او این وضعیت را در تضاد با مسیر تاریخی چندقطبیشدن جهان و تقویت جنوب جهانی دانست. در این میان، بیانیه پکن در حمایت از نقش ایران در منطقه، با تأکید بر ضرورت حفظ گفتوگو با تمامی طرفها، نشان از تداوم نقش چین بهعنوان یک بازیگر موازن در معادلات حساس منطقهای دارد.
حمایت از تهران در شورای امنیت
پیشتر در یکی از دیگر دیدارهای مهم عراقچی در چین، او با سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه درباره تحولات ناشی از تجاوز اخیر علیه ایران، پیامدهای آن بر رژیم منع اشاعه و منشور ملل متحد و همچنین مسائل مورد گفتوگوی پیشین در سفر وزیر امور خارجه ایران به مسکو گفتوگو کرد. لاوروف با محکوم کردن حملات غیرقانونی به تأسیسات هستهای صلحآمیز ایران، اعلام کرد که مسکو آماده ادامه تلاشها برای مهار تنش و جلوگیری از بیثباتی در منطقه است. او همچنین از آمادگی روسیه برای حمایت از مواضع ایران در سطح شورای امنیت سازمان ملل خبر داد.
سفر اخیر عراقچی به چین که با دیدار با رئیسجمهوری این کشور و طرح چهار پیشنهاد در راستای تقویت عملکرد سازمان همکاری شانگهای همراه بود، تنها بخشی از سلسله اقدامات تهران برای تبدیل این سازمان به تکیهگاهی برای مقابله با تحریم، تهدید و فشارهای فرامرزی است. حضور فعال وزیر امور خارجه ایران در حاشیه نشست و دیدار با مقامات کشورهای عضو از جمله روسیه، هند، قرقیزستان و پاکستان در واقع تلاشی برای دیپلماسی ایران با محوریت شرق در شرایط اضطراری ژئوپلیتیکی تلقی میشود. این درحالی است که نشست شانگهای و مواضع بازیگران اصلی آن بویژه چین و روسیه بازتاب تحولی جدی در موازنه قدرت جهانی است. در چنین فضایی ایران با بهره گیری از بستر چندجانبهگرایی و ائتلافهای منطقهای نظیر سازمان همکاری شانگهای میکوشد حمایت حقوقی و سیاسی بازیگران مستقل جهانی را برای مقابله با سیاست فشار، تحریم و تهدید نظامی جلب کند.
در این چهارچوب، پکن و مسکو بویژه پس از جنگ ۱۲ روزه، نه فقط شرکای اقتصادی ایران بلکه بازیگرانی با نقش دیپلماتیک و ژئوپلیتیک مهم در تثبیت حقانیت ایران در نظام بینالملل هستند؛ بنابراین آنچه در روند دیدارها و رایزنیهای وزیر امور خارجه ایران با همتایان خود در نشست شانگهای صورت گرفت، تلاشی برای همسو کردن سیاستها در برابر سیاستهای انحصارطلبانه غرب بود که به ایران این فرصت را میداد تا دیپلماسی چندجانبه خود را از کانون آسیای مرکزی تا صحنه شورای امنیت بسط دهد.