به روز شده در: ۰۱ مرداد ۱۴۰۴ - ۱۵:۵۰
کد خبر: ۸۳۳۲۹
تاریخ انتشار: ۱۸:۳۵ - ۱۷ تير ۱۳۹۳
مدیرعامل آب تهران مطرح کرد

تلاش برای گذر از تابستان بدون جیره‌بندی آب

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای تهران با بیان این‌که در صورت ادامه روند کنونی در شش ماهه دوم سال و کمبود بارندگی، خشکسالی ادامه پیدا می‌کند گفت: تلاش وزارت نیرو بر این است که بدون جیره بندی فصل گرما را پشت سر بگذاریم اما باید توجه داشت که مشکل کم آبی در پاییز نیز گربانگیر ما است.

به گزارش روز نو، خسرو ارتقایی با اشاره به این‌که در ماه‌های اسفند تا خرداد سدها آبگیری می شوند گفت:‌ در 9 ماهه سال آب ذخیره شده مصرف می شود بنابراین ورودی ها روز به روز کمتر شده و بعضی وقت‌ها ‌آب به حداقل می‌رسد.

وی تصریح کرد: در تهران با وجود این که پیش‌بینی می‌شد پنج تا 10 درصد کاهش بارندگی داشته باشیم در واقعیت دیدیم که 27 درصد از حجم بارندگی کاسته شد و میزان پوشش برفی نیز چندان مورد توجه نبود.

مدیر عامل شرکت آب منطقه‌ای تهران با تاکید بر این‌که در سال‌های نرمال حدود 750 میلیون متر مکعب آب از طریق سدها برای تهران تامین می شد گفت: با درنظر گرفتن یک میلیارد و 50 میلیون متر مکعب آب مورد نیاز برای تهران 300 میلیون متر مکعب سهم آب‌های زیرزمینی و 750 میلیون متر مکعب سهم آب‌های سطحی بود.

ارتقایی افزود: اکنون به جای 300 میلیون متر مکعب، 470 میلیون متر مکعب آب از طریق منابع زیر زمینی برای تهران تامین می‌شود براساس برنامه ریزی‌های پیش رو نیز حدود یک کیلومتر خط انتقال در داخل شهر تهران از طریق سامانه شرق به غرب ایجاد می‌شود تا معضل جدی در سامانه شرق کنترل شود.

وی با اشاره به پیشرفت کار تصفیه خانه هفتم توسط شرکت آب و فاضلاب گفت:‌در شش ماهه دوم سال پیش بینی می‌شود بتوان 35 میلیون متر مکعب آب از طریق سد ماملو برای تهران تامین کرد.

ارتقایی با تاکید بر این‌که با ورود آب ماملو به شبکه کیفیت آب جنوب تهران بهتر می‌شود گفت:‌آب سد ماملو با ظرفیت 2.5 متر مکعب بر ثانیه برای تهران بهره برداری می شود و در صورت بهره برداری از تصفیه خانه هفتم، پاکدشت،‌ورامین و قرچک هم می توانند سهم خود از ماملو را دریافت کنند.

وی با تاکید بر این‌که پروژه قمربنی هاشم نیز با جدیت پیگیری می‌شود گفت: تعدادی چاه‌ها جایگزین چاه‌های قبلی شده و چاه‌های جدید حفر شده و در حال حفر هستند. در سامانه شرق مجوز برای 22 حلقه چاه صادر شده که حفاری بالغ بر 14 حلقه چاه در حال اجرا است همچنین در جنوب غرب تهران نیز حفر بیش از 20 حلقه چاه در حال انجام است.

مدیر عامل شرکت آب منطقه‌ای تهران با اشاره به این‌که با دریافت 15 لیتر بر ثانیه آب از 30 حلقه چاه (15 میلیون متر مکعب) 450 لیتر در ثانیه آب تامین می شود گفت: کمبود آب مورد نیاز برای تهران بخشی از محل چاه‌ها و بخشی از طریق مدیریت مصرف جبران می‌شود.

جلوگیری از جیره بندی به خاطر کهنگی شبکه

مدیر عامل شرکت آب منطقه‌ای تهران با تاکید بر این‌که جیره بندی به معنای قطع آب به خاطر کهنگی شبکه مشکلاتی را ایجاد می کند گفت:‌ تا وقتی که واقعا مجبور نشویم نوبت بندی آب را اعمال نمی کنیم و تلاش می‌شود با مدیریت فشار روی شبکه مصرف کاهش داده شود.

ارتقایی با تاکید بر این‌که سیاست وزارت نیرو در سال 93 این است که به هیچ عنوان قطعی آب را اعمال نکند درمورد هشدارهای استاندار مبنی بر جیره بندی آب گفت: تمام تلاش وزارت نیرو این است که مشارکت مردم، کاهش فشار شبکه و راهکارهایی از این قبیل را انجام دهد تا آب قطع نشود.

کاهش مصرف آب پس از ماه رمضان

وی با اشاره به این‌که پیش بینی می‌شود بعد از ماه رمضان به دلیل مسافرت‌هایی صورت می گیرد کاهش مصرف آب را درتهران شاهد باشیم گفت:‌ با این وجود گرما تا اواسط شهریور ماه ادامه دارد و مصرف آنچنان پایین نمی‌آید.

مدیر عامل شرکت آب منطقه‌ای تهران با اشاره به نوبت بندی آب در سال‌های 78 تا 1380 که دوره خشکسالی بود گفت:‌ الان سناریوی نوبت بندی روی میز شرکت آب و فاضلاب‌ است اما امیدواریم با برنامه ریزی‌هایی شده در فصل سراغ این گزینه نرویم.

ارتقایی با اشاره به افزایش 2.3 درصدی مصرف آب که افزایش جمعیت و گرمای هوا از علل این امر هستند گفت:‌ واقعا نیاز به کمک مردم داریم.

وی درمورد علت انجام جیره بندی آب در سال‌های 78 تا 80 در حالی که وضعیت آبی بدتر از شرایط امروزی نبود گفت: شاید اگر الان آب سد طالقان را نداشتیم و سد ماملو نیز تا شهریور ماه وارد مدار نمی‌شد اکنون نیز مشکل داشتیم. در حال حاضر روی سد لار نیز مدیریت کردیم تا سد لتیان را پر نگه داریم و تمام تمهیدات سازه‌ای به کار گرفته شده است. بنابراین الان روی سخنمان با مردم است.

از تصویب 150 لیتر سرانه دولتی تا 260 لیتر سرانه مصرفی

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای تهران با تاکید بر این‌که قیمت آب عامل کنترل کننده برای مدیریت مصرف نیست گفت: به ازای هر نفر 370 لیتر تولید می‌شود و 260 لیتر سرانه مصرف است در حالی که دولت در سال گذشته برای هر خانوار 150 لیتر سرانه را تصویب کرده است.

ارتقایی در مورد وضعیت دشت تهران نیز گفت: تهران دارای یک دشت است و در سال‌های گذشته با بالا آمدن آب مواجه شدیم به گونه ای که طرح انتقال آب از جنوب تهران به رباط کریم را اجرا کردیم. 700 میلیون متر مکعب آب را به تهران می‌آوردیم و 500 میلیون متر مکعب پساب شده و از طریق چاه‌های جذبی وارد سفر شده‌اند.

وی افزود:‌ با این وجود در منطقه فیروزه بهرام و احمدآباد به دلیل این که آب تمام منطقه و اتوبان ساوه از این منطقه تامین می‌شود با افت روبرو شدیم اما فرو نشست دشت در سمت آزادگان است که به خاطر چاه‌های کشاورزی و چاه‌های غیر مجاز به وقوع پیوسته است.

مدیر عامل شرکت آب منطقه‌ای تهران در مورد جلوگیری از افت دشت و برنامه ریزی‌های صورت گرفته گفت:‌می خواهیم که با تامین پساب در بخش زراعی از افت دشت جلوگیری کنیم.

سالانه 400 حلقه چاه غیر مجاز مسدود می‌شود

ارتقایی با تاکید بر این‌که هر سال 300 تا 400 حلقه چاه غیرمجاز را مسدود می کنیم و یا مانع حفر آن می‌شویم گفت: برداشت‌های فراتر از آنچه در مجوز ذکر شده را کاهش می دهیم. در شهر تهران بیش از 10 هزار حلقه چاه غیر مجاز داریم که عموما خانگی هستند و با توجه به حمایتی که ا‌ز آب شرب می کنیم استثنائا به چاه‌های خانگی مجوز می دهیم چرا که در غیر این صورت از آب شرب برای استخر وباغ استفاده می کنیم.

یک دهم چاه‌های غیر مجاز تهران مجاز شده‌اند

وی با تاکید بر این‌که هزار حلقه از 10 هزار حلقه چاه‌های غیر مجاز تهران، مجاز شده‌اند گفت: شهرداری نیز بالغ بر 250 چاه مجاز و 320 چاه غیر مجاز دارد که 130 میلیون متر مکعب از چاه های مجاز و حدود 70 میلیون متر مکعب از چاه‌های غیر مجاز برداشت می‌کند.

مدیر عامل شرکت آب منطقه‌ای تهران با تاکید بر این‌که در شهر تهران صرفا به خاطر کمک به آب شرب برای چاه‌های غیر مجاز مجوز صادر می کنیم گفت: در جلساتی که با شهرداری داشتیم پیشنهاد دادیم که پساب جایگزین آب چاه‌ها شود.

ارتقایی با تاکید بر این‌که اکنون بسیاری از پارک‌ها از پساب استفاده میکنند گفت: در تهران براساس تفاهم نامه‌ای که با منطقه 22 و منطقه چهار بسته‌ایم از پساب برای فضای سبز و پاک استفاده می‌شود همچنین پارک پردیسان درحال حاضر از پساب شهرک غرب استفاده می‌کند.

با چاه‌های غیر مجاز شهرداری قاطعانه برخورد می کنیم

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای تهران در پاسخ به این پرسش که چرا وقتی صحبت از چاه‌های غیر مجاز و مشارکت مردم و مسوولیت شناسی آن ها می‌شود مجموعه دولت که خود الگوی مردم است از خودش شروع نمی‌کند و شهرداری ها که زیر مجموعه نظام هستند همچنان به حفر چاه‌های غیر مجاز مبادرت می‌ورزند گفت:‌ چاه‌های غیر مجاز شهرداری به سال‌های اخیر برنمی گردند و بسیاری از آن‌ها مربوط به سال‌های 1373 و 1374 است.

وی افزود: در صورتی که اخیرا شهرداری چاه غیر مجاز حفر کند با آن برخورد می کنیم به گونه‌ای که در ماه‌های اخیر با 20 حلقه چاه غیر مجاز شهرداری برخورد و حتی چاه‌هایی که حفر شده بودند را مسدود کردیم.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای تهران در پاسخ به این پرسش که وقتی شهرداری بی توجه به حفر چاه‌های غیر مجاز ادامه می دهد چگونه می‌توان از مردم انتظار داشت و چرا شرکت آب منطقه‌ای برخورد قاطعانه با شهرداری به گونه ای که این نهاد عمومی دیگر غیر مجاز چاه حفر نکند انجام نمی دهد گفت:‌ با موارد جدید قاطعانه برخورد می کنیم و چاه های قدیم نیز باید ساماندهی شوند.

ارتقایی با اشاره به این‌که فضای سبز متعلق مردم است و با کارهایی که صورت گرفته هنوز به سرانه مطلوب نرسیده است گفت:‌ فضای سبز نیاز به آب دارد اما در تلاشیم که از طریق پساب نیاز موجود رفع شود. در این راستا منطقه هفت نیز براساس برنامه ریزی از پساب برای فضای سبز استفاده می‌شود.

اعلام آمادگی شهرداری برای واگذاری چاه‌های با کیفیت شرب

وی با اشاره به جلسه‌ای که با قالیباف در شب عید سال جاری داشته‌اند گفت: شهرداری اعلام آمادگی کرد که هر تعدادی از چاه‌ها که آب‌ آن‌ها قابلیت شرب دارد را به آب منطقه‌ای واگذار کند. ممکن است از هر 10 حلقه چاه یکی قابل شرب باشد و می توانیم از آن استفاده کنیم.

مدیر عامل شرکت آب منطقه‌ای تهران با تاکید بر این‌که در حال حاضر با شهرداری به تعامل رسیده ایم گفت: در کمیسیون کلانشهرها نیز که برای حل مشکلات فی مابین دولت و شهرداری تلاش می کند قدم‌های اولیه برداشته شده و هم شهرداری به ما کمک می کندو هم به شهرداری برای تامین آب فضای سبز کمک خواهیم کرد.

آب سدهای تهران برای تولید برق رها نمی‌شود

ارتقایی در پاسخ به پرسشی مبنی بر این که آیا از سدهای تهران برای تولید برق رهاسازی آب صورت گرفته گفت: برق اولویت دوم ما است. از ابتدای سال تاکنون حدود 40 درصد کاهش تولید برق داشتیم درحالی که درآمد آن برایمان بسیار مهم است اما مساله شرب اولویت اول محسوب می‌شود.

وی تصریح کرد:‌نیروگاه‌های سدهای تهران 350 مگاوات توان تولید برق را دارند اما به خاطر کمبود آب در سال جاری تولید برق توسط نیروگاه‌های برقابی کاهش پیدا کرده است.

مدیر عامل شرکت آب منطقه‌ای تهران همچنین در پایان یادآور شد که نیروگاه برقابی لوارک که قرار بود از شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران تحویل برق منطقه‌ای شود هنوز توسط شرکت آب و نیرو بهره برداری می‌شود.

منبع: ایسنا
تصویر روز
خبر های روز