به روز شده در: ۱۵ دی ۱۴۰۳ - ۰۰:۳۳
کد خبر: ۶۳۳۱۹۱
تاریخ انتشار: ۰۹:۱۰ - ۲۷ تير ۱۴۰۳

نقش اساسی ترکیب کارگروه‌ها در انتخاب کابینه پزشکیان

تشکیل این کارگروه‌ها از نقاط مثبت و منفی برخوردار است. حضور نمایندگان احزاب و جناح‌های مختلف سیاسی در این کارگروه‌ها می‌تواند امید بخش باشد و خبر از یک آزاد اندیشی سیاسی برای احزاب بدهد.
روزنو :

نقش اساسی ترکیب کارگروه‌ها در انتخاب کابینه پزشکیان

عرفان بیوک‌نژاد: پس از حدس و گمان‌های بسیار برای نحوه انتخاب وزرا در کابینه دولت چهاردهم؛ حالا اتفاقی امید بخش در این باره رخ داده است.
در گزارش‌های قبلی بررسی کرده بودیم که آحاد مرمم می‌توانند در تعیین وزار نقش داشته باشند و از طریق یک سایت رسمی به مسعود پزشکیان، رئیس جمهور منتخب برای چینش مهره‌‌های کابینه چهاردهم یاری برسانند و شخص مطلوب خود را پیشنهاد کنند.


حالا در تازه‌ترین رخداد سیاسی، قرار است کارگروه‌هایی شامل افراد صاحب نظر و کارشناس برای انتخاب رئیس وزارتخانه‌ها انتخاب شوند. همه وزارتخانه‌ها یک کارگروه دارند و در این کارگروه‌ها بیش از ۱۰ نفر از متخصصین حضور دارند تا با همفکری و کار مشورتی بتوانند، بهترین و مناسب ترین گزینه را انتخاب کنند.


در مجموع بیش از ۲۰۰ نفر در این کارگروه‌ها حضور دارند تا با هم‌اندیشی و کار مشورتی بتوانند برای هر وزارتخانه یک شخص مناسب را به مسعود پزشکیان پیشنهاد دهند و آن‌ها نیز برای احراز صلاحیت به مجلس بروند تا در نهایت بتوانند با یاری مردم، روز به روز مشکلات را بهبود ببخشند و چالش‌ها را مدیریت کنند.


تشکیل این کارگروه‌ها از نقاط مثبت و منفی برخوردار است. حضور نمایندگان احزاب و جناح‌های مختلف سیاسی در این کارگروه‌ها می‌تواند امید بخش باشد و خبر از یک آزاد اندیشی سیاسی برای احزاب بدهد.


همچنین این موضوع باعث می‌شود که دیگر منتقدین مسعود پزشکیان، انتقاداتی مبنی بر حزبی بودن و متکی بودن بر افرادی خاص را درباره رئیس جمهور منتخب مطرح نکنند.


حصور نمایندگان جریانات مختلف سیاسی در این کارگروه‌ها حاکی از آن است که همه اعضا با یک هم‌اندیشی و خرد جمعی دست به انتخاب و پیشنهاد فردی می‌زنند که برآمده از یک مشورت گروهی متخصصین با عقاید متفاوت است. همچنین لازم بذکر است که در این کارگروه‌ها، تعدادی از اعضای کابینه فعلی دولت سیزدهم و معاونین شهید رئیسی حضور دارند و آن‌ها به حاشیه نرفتند و نظرات این افراد هم برای رئیس جمهور منتخب دارای اهمیت است.


تشکیل یک خرد جمعی با نظرات سیاسی متفاوت و شاید هم مخالف، باعث بالاتر رفتن عیار یک وزیر پیشنهادی خواهد شد همچنین نباید از امتیاز مشورت و هم اندیشی در این کارگروه‌ها غافل شد؛ شایسته سالاری از جمله مهم ترین فعل سیاسی – اجتماعی است که همواره مورد تایید کارشنسان و نخبگان عرصه سیاست قرار گرفته است و این اتفاق مهم سیاسی در کشور می‌تواند خبر از بها دادن به شایسته سالاری برای تصمیم گیری‌های مهم در کشور دهد.


همچنین جمع خوبی از نظر کمی در این کارگروه‌‌ها تشکیل شده است که اگر بتوانند به خوبی از این رخداد کم نظیر بهره ببرند باعث ایرانی متحدالشکل شود که در نهایت به مفهوم وحدت ملی دولت مسعود پزشکیان نیز کمک خواهد کرد. با این حال، ترکیب کارگروه‌ها، نقش اساسی در خروجی آنها دارد؛ پرهیز از حضور افراد تکراری چه فرد خاص، چه وابسته به یک جریان یا فکر در کارگروه‌ها ضروررت دارد.


محمد فاضلی، استاد دانشگاه گفت: امیدوارم کمیته‌های انتخاب وزرا و همکاران رئیس‌جمهور، چنان عملکرد شفاف و متکی بر شایسته‌گزینی داشته باشند که سبب اعتمادسازی شوند. وی ادامه داد: اعلام اعضای کمیته‌ها، نامزد‌هایی که بررسی می‌شوند، مستندسازی و گزارش‌دهی فرایند بررسی، و عدم مداخله احتمالی پدرخوانده‌ها، می‌تواند اعتمادساز باشد.


البته نکات منفی و انتقاداتی نیز درباره این کارگروه‌ها وجود دارد، به عنوان مثال جای خالی نمایندگان رسانه‌ای رئیس جمهور منتخب در این کارگروه‌ها خالی است و حتی برخی از این افراد تکرای هستند؛ یعنی یک شخص هم در کارگروه انتخاب وزیر وزارتخانه آموزش و پروش حضور دارد و هم در وزارتخانه نفت. حتی اگر بشود اسامی افراد پرتکرار را کم‌تر کرد و جای آن‌ها به دیگر متخصصین و صاحب نظران داده شود، شاهد اتفاق بهتری خواهیم بود.


غلامعلی رجایی، فعال سیاسی اصلاح‌طلب درباره وزاری احتمالی و آینده سیاسی کابینه دولت چهاردهم، اظهار کرد: در حال حاضر من موافق نیستم که آقای پزشکیان با توجه به سابقه ۳ ساله دولت سیزدهم، به سمت استفاده از نیروهای جوان در ابربحران برود. ما دیگر بحران نداریم بلکه ابر بحران است، یک مدیر کم تجربه نمی‌تواند قصه مهاجرت که من به آن فرار می گویم را حل کند یا در ابربحران معیشت کسی که از دانشگاه به تیم اقتصادی پیوسته نمی‌تواند آن را حل کرده و نقشه راه تعیین کند.


وی ادامه داد: آقای پزشکیان باید از مدیران با تجربه در برخی بخش‌ها به خصوص دستگاه دیپلماسی استفاده کند و به تدریج به سمت نیروهای جوان و حتی بانوان برود. همچنین باید در سطح وزرا و معاونان استفاده از بانوان را بیشتر کنیم. آقای پزشکیان می‌تواند این مسئله را برای تشکیلات خود مصوب کند و از بانوان استفاده کند.
هر وزیری که برای وزارتخانه مربوطه انتخاب می‌شود، باید بداند که ملت ایران روزهای سخت، دشوار و طاقت فرسایی را گذراندند و با هر صورتی که شده برای آینده‌ای بهتر به مسعود پزشکیان رای دادند، پس وزار و اعضای کابینه دولت چهاردهم باید تمام تلاش خود را برای هموارتر کردن مسیر پیشرفت و حل مشکلات قبلی و فعلی ایران به کار ببرند.

عکس روز
خبر های روز