حمله احتمالی اسرائیل علیه ایران چه ویژگیهایی خواهد داشت؟
«رژیم اسرائیل هر اقدامی که علیه ایران انجام دهد، یک ویژگی مهم خواهد داشت و آن این است که مقیاس جنجال سازیهای رسانهای و تبلیغاتی این اقدام در قیاس با خودِ حمله، به مراتب گستردهتر خواهد بود. در حقیقت، اسرائیل سعی خواهد کرد با استفاده از ابزارهای رسانهای و تبلیغاتی در دسترس خود، تا جای ممکن اقدامش علیه ایران را تا چند برابر بزرگتر جلوه دهد.»
- تنها اندکی پس از حمله موشکی اخیر ایران به فلسطین اشغالی در قالب عملیات وعده صادق ۲، مقامهای ارشد اسرائیلی تهدیدات گستردهای را با محوریت واکنش این رژیم به حمله مذکور مطرح کردند. ایران تاکید کرده که عملیات موشکی وعده صادق ۲ و شلیک بیش از ۱۸۰ فروند موشک بالستیک به سایتهای نظامی و اطلاعاتی رژیم اسرائیل، در پاسخ به اقدام تروریستی چند وقت قبل صهیونیستها در ترور اسرائیل هنیه رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس در تهران و نقض حاکمیت ملی ایران انجام گرفته است.
به گزارش فرارو؛ در این راستا، اقدام ایران منطبق بر ماده ۵۱ منشور ملل متحد و در راستای حق مشروع دفاع از خود است. از این رو، هرگونه حرکت احتمالی صهیونیستها علیه ایران، نامشروع و با پاسخ سختتر تهران رو به رو خواهد شد. با این همه، هنوز مقامهای ارشد اسرائیلی و رسانههای این رژیم، دست به تهدید علیه ایران میزنند. البته که به نظر میرسد اسرائیل قصد تلافی دارد و دلیل آن هم این است که این رژیم در نتیجه عملیات وعده صادق ۲، تصویر ادعایی قدرتمند خود در سح منطقه و جهان را مخدوش میبیند و به دنبال اعاده حیثیت است. موضوعی که در رابطه با افکار عمومی داخلی فسلطین اشغالی نیز معنا و مفهوم مییابد.
با این همه، تحلیل و تفسیرهای مختلفی در مورد جنس اقدام احتمالی اسرائیل علیه ایران و ویژگیهای آن مطرح میشود. برخی بر این باورند صهیونیستها به دنبال ضربه زدن به تاسیسات هستهای ایران هستند و برخی دیگر از هدف قرار گرفتن زیرساختهای اقتصادی و تاسیسات انرژی این کشور سخن میگویند. در عین حال برخی دیگر نیز از حمله احتمالی به سایتهای نظامی و به طور خاص موشکی ایران حرف میزنند. در این میان، هنوز سوال اصلی پابرجاست: محتملترین اقدام اسرائیل علیه چیست و چه ویژگیهایی خواهد داشت؟
به نظر میرسد در توضیح ویژگیهای اقدام احتمالی اسرائیل علیه ایران، توجه به ۲ نکته ضروری است.
۱: جنجالِ حمله بزرگتر از خودِ حمله خواهد بود
رژیم اسرئیل هر اقدامی که علیه ایران انجام دهد، یک ویژگی مهم خواهد داشت و آن این است که مقیاس جنجال سازیهای رسانهای و تبلیغاتی این اقدام در قیاس با خودِ حمله، به مراتب گستردهتر خواهد بود. در حقیقت، اسرائیل سعی خواهد کرد با استفاده از ابزارهای رسانهای و تبلیغاتی در دسترس خود، تا جای ممکن اقدامش علیه ایران را تا چند برابر بزرگتر جلوه دهد.
دلیل این موضوع نیز روشن است، زیرا هم این موضوع بر افکار عومی بین المللی و داخلی اراضی اشغالی اثرگذار خواهد بود و میتواند وجهه تحقیرشده اسرائیل در نتیجه حمله اخیر ایران را تا حدی ترمیم کند و هم یکچنین رویکردی همسو با گزینههای محدود و در دسترس اسرائیل در تقابل با ایران است. از این رو، انتظار میرود که در صورت هرگونه اقدام اسرائیل علیه ایران، با شانتاژ گسترده رسانهای و تبلیغاتی رو به رو شویم و روایت سازیهای مختلفی در این رابطه صورت گیرد.
۲: اقدام علیه ایران محتاطانه خواهد بود
رژیم صهیونیستی بیش از یک سال است که در میدانهای جنگ غزه گرفتار شده و هنوز نتوانسته به اهداف تعیینشده برای خود در قالب جنگ مذکور دست یابد. در عین حال، بیش از دو هفته از ادعاهای اسرائیل جهت اراده این رژیم برای حمله زمینی به لبنان نیز میگذرد، اما این رژیم هنوز نتوانسته حتی یک متر در خاک لبنان پیشروی داشته باشد. حال در چنین وضعیتی، این رژیم به خوبی میداند که انجام یک اقدام غیرمحتاطانه علیه ایران که از هر نظر، یک قدرت مهم منطقهای است، میتواند صورت حسابهای سنگینی را روی دست تل آویو قرار دهد.
موضوعی که اسرائیل در وضیعت کنونی به هیچ عنوان آمادگی مواجهه با آن را ندارد. درست به همین دلیل است که در روزهای گذشته شاهد بوده ایم برخی تئوریسینهای اسرائیلی و غربی تاکید دارند که جنس اقدام اسرائیل علیه ایران نباید به نحوی باشد که به جنگی گسترده ختم شود. ایران صراحتا هشدار داده که به هر اقدام اسرائیل علیه خود واکنش ویرانگرتری در قیاس با گذشته نشان خواهد داد. این همان نکتهای است که اسرائیل را به فکر وا میدارد و مردد میسازد. اگر فلسفه اقدام اسرائیل علیه ایران را قدرت نمایی و اعاده حیثیت بدانیم، بی احتیاطی در این حوزه میتواند چندین برابر بیشتر برای این رژیم رسوایی و بی آبرویی به بار آورد.
تردیدی نیست که اتاق فکر عملیات وعده صادق ۲، در زمان طراحی عملیات مذکور، سناریوهای مختلفی را نیز در مورد اقدامات بعدی رژیم اشغالگر قدس چیده اند و در این رابطه شاهد بوده ایم که به تازگی خبرگزاری تسنیم به نقل از یک منبع نظامی کشورمان از تهیه شدن ۱۰ سناریوی پاسخ از سوی ایران در صورت هرگونه تحرک احتمالی رژیم اسرائیل علیه ایران سخن گفته است. سناریوهایی که با توجه به ماهیت اقدام اسرائیل علیه ایران عملیاتی خواهند شد. از این رو، محذورات و محدودیتهای اسرائیل در اقدام علیه ایران فراوان هستند.
در کنار همه اینها باید در نظر داشته باشیم که انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا نیز نزدیک است و دولت بایدن و کارزار انتخاباتی کامالا هریس هم فشارهای زیادی را به رژیم اسرائیل وارد میکنند تا مانع از حرکتی از سوی این رژیم شوند که به بخت انتخاباتی دموکراتها در انتخابات پیش رو آسیب بزند. درست به همین دلیل است که به تازگی شاهد طرح مطالب مختلف با محوریت ارائه یک بسته تشویقی از سوی آمریکا به اسرائیل در صورت حمله نکردن به ایران بوده ایم.
تشدید تنش و درگیریها در منطقه غرب آسیا بیشترین آسیب را به شانس انتخاباتی دموکراتها در انتخابات پیش روی آمریکا میزند. موضوعی که آن هم بر ماهیت هرگونه اقدام احتمالی اسرائیل علیه ایران اثرگذار است. در حقیقت نه اسرائیل و نه آمریکا هیچکدام مایل به وقوع یک جنگ گسترده منطقهای در نتیجه اقدام تل آویو علیه تهران نیستند.
در عین حال، یکی دیگر از دلایل محتاطانه بودن هرگونه اقدام اسرائیل علیه ایران این است که این کشور از سامانههای پدافندی و راداری قوی تری در سطح منطقه در قیاس با دیگر کشورها برخوردار است و اگر در جریان حمله اسرائیل، ایران بتواند به جنگندههای اف ۳۵ اسرائیلی (در صورت استفاده اسرائیل از آن ها) ضربه بزند و این رژیم در جریان اقدام علیه ایران متحمل خسارت و تلفات شود، این مساله خود به یک شکست مهلک برای صهیونیستها تبدیل خواهد شد. پیش از این ایران نشان داده که میتواند پهپادهای مدرن جاسوسی را هدف قرار دهد و در این رابطه، از اهرمهای لازم نیز برخوردار است.
از این رو، اینطور نیست که اسرائیل هر آنچه میخواهد را آزادانه انجام دهد و اقدام آن علیه ایران نیز در یک زمینِ باز انجام گیرد. اهمیت این مساله زمانی بیش از پیش آشکار میشود که توجه داشته باشیم در مدت اخیر اخبار مختلفی دال بر استقرار تجهیزات پیشرفته پدافندی و راداری در مناطق حساس ایران که تهران آنها را از روسیه تهیه کرده، منتشر شده است. موضوعی که بدون تردید در محاسبات رژیم اسرائیل مورد توجه خواهد بود.