به روز شده در: ۰۶ اسفند ۱۴۰۳ - ۲۰:۴۴
کد خبر: ۶۷۷۱۱۹
تاریخ انتشار: ۱۷:۱۵ - ۰۶ اسفند ۱۴۰۳
در روزنو بخوانید

اشعه وای فای چه ضررهایی دارد؟

روزنو :روزنو – هدی کاشانیان: امواج وای فای برای بدن بسیار مضر هستند. از این‌رو، راه‌های بسیاری برای استفاده از اینترنت وجود دارد که می‌تواند عوارض اشعه وای فای را دفع کند. این روزها وای ‌فای همه جا موجود است در خانه، محل کار، کافه‌ها و حتی پارک‌ها! اما همیشه این سوال مطرح بوده که آیا اشعه وای ‌فای برای سلامتی مضر است؟

اشعه وای فای چه ضررهایی دارد؟

اشعه وای ‌فای چیست و چگونه کار می‌کند؟

وای ‌فای از امواج رادیویی با فرکانس ۲.۴ گیگاهرتز و ۵ گیگاهرتز برای انتقال اطلاعات استفاده می‌کند. این امواج در دسته اشعه‌های غیریونیزه‌کننده قرار می‌گیرند، یعنی قدرت تخریب DNA یا ایجاد سرطان، مانند اشعه ایکس یا گاما را ندارند. در واقع وای فای یک فناوری بی‌سیم است که از آن برای اتصال لپ‌تاپ‌ها، گوشی‌های هوشمند و سایر دستگاه‌های الکترونیکی به اینترنت استفاده می‌شود. احتمالاً شما نیز هم اکنون با دستگاهی مشغول مطالعه‌ی این مقاله هستید که از طریق وای فای به اینترنت متصل شده است!

وای فای داده‌ها را از طریق تشعشعات الکترومغناطیسی، که یک نوع خاصی از انرژی است، ارسال می‌کند. تابش این تشعشعات مناطقی به نام میدان‌های الکترو مغناطیسی (EMF) ایجاد می‌کند. این نگرانی وجود دارد که تشعشعات وای فای باعث ایجاد مشکلاتی برای سلامتی، همانند دچار شدن به سرطان، شود، اما تاکنون هیچ خطری از بابت این امواج که سلامتی انسان را تهدید کند، یافت نشده است.

آیا وای فای باعث سرطان می‌شود؟

در حال حاضر، هیچ پاسخ قطعی برای این سؤال وجود ندارد. به این دلیل که هیچ مدرک محکمی وجود ندارد که نشان دهد وای فای یا به طور کلی، میدان‌های الکترو مغناطیسی مستقیماً باعث سرطان می‌شوند. در سال 2011، «آژانس بین المللی تحقیقاتِ سرطان سازمان بهداشت جهانی (IARC)» اعلام کرد که میدان‌های الکترو مغناطیسی «احتمالاً برای انسان سرطان زا هستند.» این ادعا توسط 30 دانشمند که مطالعات روی میدان‌های الکترو مغناطیسی و سرطان را ارزیابی کردند، ابراز شد. مطالعات مربوط به میدان‌های الکترو مغناطیسی و سرطان متناقض هستند. به‌عنوان مثال، طبق یک بررسی تحقیقاتی در سال 2017، میدان‌های الکترو مغناطیسی دستگاه‌های بی‌سیم خطر «گلیوما» (نوعی تومور مغزی) را افزایش می‌دهند. اما یک مطالعه در سال 2018 بیان می‌کند که هیچ ارتباط واضحی بین میدان‌های الکترو مغناطیسی و تومورهای مغزی وجود ندارد.

بررسی عوارض امواج وای فای بر بدن انسان

1.     اثرات بر مغز و حافظه

برخی تحقیقات نشان داده‌اند که قرار گرفتن طولانی‌مدت در معرض امواج وای ‌فای ممکن است باعث کاهش تمرکز و اختلالات حافظه شود. البته هنوز این مطالعات به نتیجه قطعی نرسیده‌اند.

2.     افزایش استرس و اختلالات خواب

برخی گزارش‌ها حاکی از آن است که امواج وای ‌فای ممکن است بر کیفیت خواب تأثیر بگذارند، به‌ویژه اگر مودم در اتاق‌خواب باشد. این ممکن است به دلیل تأثیر امواج بر تولید ملاتونین (هورمون خواب) باشد.

3.     تأثیر بر باروری مردان

برخی مطالعات پیشنهاد کرده‌اند که قرار گرفتن در معرض امواج وای ‌فای ممکن است تعداد و تحرک اسپرم‌ها را کاهش دهد. البته این موضوع نیاز به تحقیقات بیشتر دارد.

4.     وای فای می‌تواند باروری زنان را کاهش دهد

مطالعات انجام شده بر روی حیوانات ماده نشان می‌دهد که پرتوهای EMFهمچنین می‌تواند از کاشت تخمک در رحم جلوگیری کند یا باعث بارداری غیرطبیعی شود. قرار گرفتن در معرض در دوران بارداری نیز با سه برابر بیشتر خطر سقط جنین مرتبط است. مطالعه‌ای که موش‌های ماده را در طول دوران بارداری خود در معرض میدان‌های مغناطیسی با فرکانس بسیار کم یا ELF  قرار دادند، نشان داد که موش‌های در معرض، فرزندان کمتر، سقط‌های خودبه‌خودی و بدشکلی‌های جنینی داشتند. رشد آهسته در فرزندانی که زنده مانده بودند نیز مشاهده شد.

5.     وای فای می‌تواند بر رشد دوران کودکی تأثیر بگذارد

مطالعات نشان داده‌اند که تشعشعات ساطع شده از شبکه‌های وای ‌فای، از جمله تلفن‌های همراه، می‌تواند بر رشد جنین در رحم مادر تأثیر منفی بگذارد و همچنین می‌تواند رشد را در کودکان خردسال مختل کند. استانداردهای ایمنی معمولاً تأثیری را که پرتوهای EMF روی جنین در حال رشد در رحم می‌گذارد را در نظر ندارند.

6.     به خطر افتادن سلامت کودکان با عوارض وای فای

قرار گرفتن در معرض EMF جنین با آسم دوران کودکی و چاقی دوران کودکی مرتبط است که هر دو می‌توانند سلامت کودک را به خطر بیندازند. مطالعات زیادی وجود دارد که تابش EMF در کودکان را با مشکلات رفتاری و عصبی مرتبط می‌کند که با تمرکز (ADHD)، حافظه و اختلال شناختی سروکار دارند.

7.     افزایش استرس اکسیداتیو و التهاب در بدن

برخی تحقیقات نشان داده‌اند که اشعه وای ‌فای می‌تواند تولید رادیکال‌های آزاد در بدن را افزایش داده و باعث استرس اکسیداتیو شود که در طولانی‌مدت می‌تواند به مشکلات سلامتی منجر شود.

راه‌های کاهش خطرات احتمالی وای‌ فای

·        مودم را در اتاق‌خواب قرار ندهید.

·        شب‌ها وای‌فای را خاموش کنید.

·        از هدست سیمی به جای بلوتوثی استفاده کنید.

·        دستگاه‌های وای‌فای را از بدن خود دور نگه دارید.

·        از فناوری‌های سیمی (اترنت) به جای وای ‌فای استفاده کنید.

·        با استفاده از گیاه کاکتوس می‌توانید مضرات وای ‌فای را کم کنید.

نتیجه‌گیری

در حال حاضر، هیچ مدرک علمی قطعی مبنی بر اینکه وای‌ فای خطر جدی برای سلامتی دارد، وجود ندارد. اما اگر می‌خواهید احتیاط کنید، می‌توانید قرار گرفتن در معرض امواج را کاهش دهید. شاید در غیاب جایگزین مناسب و واقعی برای وای‌فای و تا زمانی که استاندارهای ایمنی در نسل جدید این تکنولوژی فراهم نشود، بهترین راه مدیریت کردن وای‌فای در خانه برای ضررهای کمتر باشد.

ویژه روز
عکس روز
خبر های روز